• Cannes-ban is bemutatkozott a Furiosa: Történet a Mad Maxből
  • A kritikusokat pedig szinte kivétel nélkül odáig voltak a látottakért
  • Metacriticen és a Rotten Tomatoes oldalán is remek pontszámokat láthatunk
  • Ideheza május 23-án mutatják be George Miller akciófilmjét

Május 14-én, azaz kedden vette kezdetét a 77. cannes-i filmfesztivál, melynek keretében lezajlott az idehaza május 23-án bemutatkozó Furiosa: Történet a Mad Maxből világpremierje, ahol közel 8 perces álló ovációt kapott a produkció. George Miller posztapokaliptikus moziját természetesen tűkön ülve várják a rajongók, hiszen egyrészt a pazarul sikeredett Mad Max: A harag útja előzménysztorijáról van szó, másrészt Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth az opusz két főszereplője – náluk népszerűbb színészeket keresve sem találhatott volna a sokszor bizonyított rendező. Az imént említett alkotás kimagasló minősége miatt ugyanakkor félő volt, hogy hírünk alanyának nem sikerül majd megugrania a felettébb magasan található lécet, ám az első értékelések alapján szerencsére nincs mitől tartanunk: a fiatal Furiosa sivatagi kalandja szinte ugyanolyan parádésan sikerült, mint a legendás elődje.

A hír írásának pillanatában ugyanis nem kevesebb mint 83 ponton áll a film a kritikákat összesítő Metacritic oldalán, méghozzá 27 írást követően, szóval nagyon is relevénsnak mondható ez az eredmény. Az újságírók közül többen is maximális értékeléssel jutalmazták a látottakat, az Empire magazinnál tevékenykedő John Nugent például úgy véli, hogy a Furiosa tovább mélyíti a Max-mitológiát, és bár a futómű ismerősnek tűnhet, a felszín alatt egészen más motor duruzsol, mint A harag útja esetében. Az IGN kötelékében lévő Lex Briscuso szintén 10 (náluk ugye ez a maximum) pontot adott a végeredményre, mondván, hogy az alkotás előzményként és önálló filmként is tökéletesen megállja a helyét. A most felsoroltak mellett a The Independent, a Slashfilm, a The Telegraph, az NME, a Consequence és a RogerEbert.com munkatársai is 100%-ra értékelte a végeredményt, de 8-9 pontos írás is szép számmal akad, tehát mindenképp az a konszenzus, hogy az év egyik legjobb produkciójával van dolgunk.

Kivétel persze most is akad (szám szerint 4, legalábbis ebben a pillanatban), hiszen a prominens lapnak tekinthető The Hollywood Reporter, valamint a nem kevésbé ismert Variety szakija is csak 6 pontot adott a Furiosára – az előbbi lap újságírója az elődtől némileg elmaradó vizualitást és a gyenge lábakon álló mítoszteremtést kifogásolta, míg utóbbi az epizodikus jelleget és az erőtlen antagonistákat hozta fel negatívumként. A legélesebb kritikát eddig a Time-nál dolgozó Stephanie Zacharek fogalmazta meg a filmmel kapcsolatban, szerinte ugyanis semmi vízió nincs a látványos robbanások és a temérdek vezetés mögött, ráadásul a vad maszkulinitás lengi körbe a mozit – bár ez utóbbi miatt akár azt is feltételezhetnénk, hogy van némi feminista vonatkozása az írásának. A Rotten Tomatoes oldalán amúgy még jobb a helyzet, mivel ott jelen pillanatban 87%-on áll a Furiosa: Történet a Mad Maxből, szóval eléggé úgy fest, hogy megérte 9 évet várni rá.