Az egyik kedvenc horrofilmes klisénk, hogy a szörnyűségeket egyedül egy csinos lány éli túl, aki sok szörnyűségen megy keresztül, majd felnő a feladathoz és legyőzi a gonoszt. Az alábbi tíz filmben a sikolykirálynő derekasan küzdött, de a végén mégis eltemettük. Természetesen spoileres felsorolás következik.

Sally Hardesty, A Texasi Láncfűrészes Mészárlás (2022)

Sally volt az egyetlen, aki 1974-ben megmenekült Bőrpofa elől és csaknem ötven év elteltével tér vissza, hogy benyújtsa a számlát halott barátaiért. Már nem egy ijedt tini lány, hanem egy kőkemény texas ranger, aki újból találkozik végzetével. Sajnos ezúttal alulmarad és Bőrpofa ezúttal sikeresen koncolja fel a láncfűrésszel, de nézzük a dolog jó oldalát: legalább volt ötven jó éve.

Sarah Carter, A Barlang (2005)

Mivel ebben a filmben csak nők szerepelnek, nem csoda, hogy az utolsó túlélőnk is egy hölgy, na de nem akármilyen! Amikor a barlang bejárata beomlik és életükre törnek a szörnyek, Sarah haldokló barátjától megtudja, hogy férje régóta csalja legjobb barátnőjével, Junóval. A végső megmérettetésben ő és Junó néznek farkasszemet és barátnőjét megsebezve Sarah végre kijut a biztonságot jelentő felszínre. Amíg az utolsó jelenetből meg nem tudjuk, hogy nem, ő is meghalt a barlangban és a szabadulás megbomlott elméjének fantáziája volt.

Christine Brown, Pokolba taszítva (2009)

Hősnőnk egy szelíd banki alkalmazott, aki életében először viselkedik szigorúan és ennek köszönhetően egy idős asszony átkát kénytelen elszenvedni. Végig sajnáljuk a kedves és ártatlan lányt, aki teljesen jogtalanul megy végig elmondhatatlan borzalmakon, majd megkeményedve és győzedelmesen fordítja vissza az átkot. A végén azonban kiderül, hogy egy kis hiba miatt ez mégsem sikerült és Christine mégis a pokol tüzébe kerül.

Dana Polk, Ház az erdő mélyén (2011)

Ez a meta-horror görbe tükröt állít a műfaj elé és - szándékosan - minden filmes klisét felvonultat, ilyen az alapkonflitkus is: egy csapat fiatal ruccan ki egy kisházban az erdőben. Kiderül, hogy egy szokásos rituálé áldozatai, amely a gonosz isteneket tartja kordában és el is hangzik a filmben, hogy a "végső lány" sorsa opcionális: a lényeg, hogy drukkolunk neki, ugyanakkor élvezettel nézzük, milyen szörnyűségeken megy keresztül. Dana és túlélőtársa, Marty végül úgy döntenek, az emberiség nem méltó a megmentésre és elfogadják végzetüket.

Nancy Thompson, Rémálom az Elm utcában 3 (1987)

Nancy igazán kiérdemelte a hősnő titulust, ugyanis ő volt az, aki az első, 1984-es film végén áthozta Freddy Kruegert az álomból a valóságba és sikerrel legyőzte. A végén a csavarban azonban Freddy visszatért és megölte Nancy anyját, de ettől még Nancy végső lány maradt. A harmadik részben tért vissza álom-terapeutaként és majdnem itt is végig életben maradt, de végül Freddy orvul hasbaszúrta, hogy Nancy az utolsó erejével saját karmos kesztyűjére húzza a főgonoszt.

Clear Rivers, Végső Állomás 2 (2003)

A később sorozattá avanzsált film első állomásában Clear Rivers volt a végső lány, aki - a főszereplő Alex mellett - sikerrel kicsúszott a Halál karmai közül. A következő részben -egy évvel később - a lányt egy pszichiátriai intézetben találjuk, ahol biztonságba helyezte magát a Halál csapdái elől. Amikor azonban úgy dönt, mégis csatlakozik egy új csapat túlélőhőz, végzete eljön érte és a Halál elragadja egy jól időzített gázrobbanásban.

Laurie Strode, Halloween: Feltámadás (2002)

Szegény Laurie egész életét végigkísérte, hogy arctalan, mániákus bátyja ellen küzdjön, olyannyira, hogy kétszer is sikerült meghalnia a Halloween filmek során. Egyszer méltatlanul képernyőn kívül, a felejthető második és negyedik rész között, majd "rendesen" a 2002-es folytatásban, ami semmibe vette az előzményeket. A végső jelenetben Laurie és Michael Myers egy tetőn feszül egymásnak és a gyilkos belevágja kését, majd ledobja a nőt a tetőről. (Hogy aztán 2022-ben újra feltámadjon a Halloween Ends-ben, de ezt most hagyjuk.)

Norah Price,  Az Árok (2020)

Szegény hősnőnket még szinte meg sem ismerjük, amikor a film máris teljes sebességre kapcsol és minden szereplő menekül, nehogy haleledel legyen belőle. Az óceán fenekén dolgozó munkások először azt hiszik, földrengés történt, de kiderül, hogy több halszörny, azaz végül maga a kozmikus rém, Cthulhu akarja elpusztítani őket. Norah végig bátran és hősiesen küzd, sőt, végül két társa érdekében fel is áldozza magát, mikor az egész vízalatti telepet felrobbantva megöli a szörnyet.

Carolyn Fry, Pitch Black - 22 évente sötétség (2000)

Túlélőink csapata egy ismeretlen bolygón hajt végre kényszerleszállást és az antihős bűnöző Riddick és az őt foglyul ejtő álrendőr között a pilótalány szépen megállja a helyét. A telep eredeti lakóit kipusztító szörnyek között menekülnek és Carolyn együttérző beszéde még arra is ráveszi Riddick-et, hogy visszamenjenek a többiekért. Amikor végre eljutnak a túlélést jelentő űrsiklóhoz, egy pillanatra úgy tűnik, mintha csókolózni kezdenének a férfival, de nem, egy szörny rántja halálba a lányt.

Helen Lyle, Candyman (1992)

A szép, okos és művelt hősnő a helyi folklórt kutatva találkozik Candyman legendájával, akit úgy idézünk meg, hogy a nevét ötször kimondjuk a tükör előtt. A cselekményben Helen elveszíti a legjobb barátját, megtámadják, kórházba kerül, megcsalja a férje és letartóztatják gyilkosságért, de még ennyi szenvedés után sem adatik meg neki a túlélés luxusa. Candyman lángjai közül kiszabadít egy gyermeket és mártírhalált hal, bár a végén ő is visszatér bosszúálló entitásként, amikor férje megidézi.

Ti kiket raknátok még fel a listára?