ACER Aspire E5-575G laptop - belső:


CPU – Intel Core i5-6200U (2,30GHz / 2,80GHz Turbo, 3MB Cache):


A gép alapját egy i5-6200U-s processzor adja. Pár hónapja adták ki, a Skylake családba tartozik. Alap órajelen 2,3GHz, míg turbó-módban 2,8GHz-re képes felpörögni. A processzorba integrált grafikuskártya egy HD Graphics 520-as, aminek ereje nagyjából a korábbi, 800-as szériába tartozó nVidia GeForce GT820M-mel egyenértékű.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920x1080) LED:


A 15.6”-os méret laptopoknál a normális, átlag méretet jelenti, ez még a napi szinten mozgatható kategória. Mivel első sorban multimédiára szánják (filmezés, képszerkesztés), ezért nagyon helyesen, egy fullHD felbontású panelt kapott. A kijelző felülete fényes, így kicsit élénkebb színeket jelenít meg, mint matt társai, azonban külső helyszínen tükröződik.

Memória – 8GB DDR4 2133MHz:


Alap kiszerelésben 8GB memóriát kapunk, ami igazodva a 6. generációs processzorokhoz, már DDR4-es. Az órajel emelés is hasznos, igaz, ez nem nagyon fog az fps-számban megjelenni, inkább renderelésnél lehet észrevenni. A maximális memória méret 32GB.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm + 96GB SSD:


A háttértár kombinált, azaz alap kiszerelésben 1TB és jön még hozzá egy 96GB-s SSD. Az SSD-re telepíthetjük az operációs rendszert, illetve a fontos szoftvereinket, az 1TB-s háttértáron pedig minden egyéb adatot, képet, videót, stb-t tárolhatunk. Így tökéletes egyensúlyt találunk a méret és a gyorsaság között.

Grafikuskártya – nVidia GeForce GTX 950M 2GB:


Nemrég jelentették be az első 10xx-es szériás grafkártyákat az nVidia-nál, azonban nem kell félni, hiszen jól teljesít a GTX 950M és nagyobb testvérei is. Az előző generációs, de magasabb kategóriás GTX 860M-től épphogy lemarad. Ebben az árkategóriában az AMD R9 M375-öt találjuk, ami lényegesen elmarad a GTX 950M-től. Nézzünk pár játékot és mellette a két grafikuskártya fps-értékeit! Az első érték jelöli az nVidia kártyáját, a második az AMD-ét.

-- Mad Max - medium - 65 fps / 36 fps
-- Battlefield Hardline - medium - 102 fps / 44 fps
-- Evolve - medium - 49 fps / 31 fps
-- FarCry 4 - medium - 56 fps / 32 fps
-- Dirt Rally - medium - 90 fps / 49 fps

Egyéb jellemzők:


A csatlakozási lehetőségek kellően le lettek fedve. Az USB mellett további 2db USB3.0-t kapunk és 1db USB3.1-et is kapunk. A WiFi a/b/g/n/ac-s, de mellette Gigagbit-es portot is kapunk, így maximalizálva a sebességet. Aki a filmezés szerelmese, az VGA-n vagy HDMI-n keresztül kötheti TV-re, projektorra, monitorra a gépét. Operációs rendszer nélkül érkezik, ez sokaknak pozitívum, hiszen tetszés szerint telepíthetnek operációs rendszert és programokat, kikerülve ezzel a ránk erőltetett gyári verziókat. Természetesen megkapjuk a szokásos kártyaolvasót, webkamerát, 4.0-s BlueTooth-t és optikai meghajtót is. 24 hónapos garanciát kapunk a gép mellé.

ACER Aspire E5-575G laptop - külső:


A szokásos barnás/szürkés karton doboz fogad, míg beltartalom sok meglepetést nem tartogat. A szokásos Acer dokumentumok mellett egy driver CD-t , a tápkábelt és az adaptert kapjuk. A gép fekete színt kapott és szálcsiszolt textúrát. Mintájában hasonlít a korábban bemutatott E5-522G-re (http://www.digiprime.hu/blog/695-acer-aspire-e5-522g-amds-parossal-hodit-az-acer), de talán itt egy picit finomabb a minta. A belső felület is hasonló, továbbviszi a fekete színt és a szálcsiszolt mintázatot.

A fekete kijelzőkeret sima felületű, matt, nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A kijelző fényes borítást kapott. A felső káván helyezkedik el a webkamera, alul pedig egy pici Acer logó. Találunk még egy matricát, ami bizakodásra ad okot: „12hrs long battery life”, azaz 12 órás akkus üzemidő. Ez elérhető, azonban ez tényleg a minimálisra szorított használatot jelenti. A zsanérok feketék, csak úgy mint a gombok.


A billentyűk szigetes elrendezésűek, fehér jelzést kaptak, illetve az egyéb funkciókat ellátó gombok kéket is. A touchpad rendszere is ismerős már 1-2 modellből… Nagyméretű, fizikai gombokat nem kapott, csak egy króm szegélyt. A baloldalon a Kensington-lock mellett lesz a venti kimenete, az USB3.1, a LAN, VGA, a HDMI és a két USB3.0. Elől lesz a kártyaolvasó és az állapotjelző LED-ek. Jobboldalra maradt az ODD,a töltő csatlakozója, a kombinált jack-bemenet és az USB2.0. Hátulra nem került semmi. Itt a beépített akksit találjuk csak. A bővítés garanciavesztéssel jár, mivel a gép alsó részét teljesen le kell szedni.

ACER Aspire E5-575G laptop - vélemény:


Ahogy a bevezetőben említettük, ha a V5-591G a gamer kategória belépő szintjét képviseli, akkor az E5-575G kicsit alatta kap helyet: egy erős multimédiás/belépőszintű gamer gép tökéletes egyvelegét kapjuk. Mindent megkapunk, amire 2016 végén/2017 fordulóján szükségünk lehet:
erős, de takarékos processzor; GTX-es grafikuskártya; DDR4 memória amit bővíthetünk; fullHD kijelző; USB3.1; HDD+SSD.

Mindezt sikerült sikerült a 200.000 forintos kategóriában tartani, így kínálva tökéletes választást azoknak, akiknek egy kifejezetten gamer gép drága, azonban többet szeretnének, mint amit egy konzumer multimédiás gép nyújthat. Rendkívül elégedettek vagyunk ezzel az összeállítással, kitettek magukért Acer-ék