ACER Aspire F5-573G laptop - belső:


CPU – Intel Core i5-7200U (2x2,50GHz / 3,10GHz Turbo, 3MB Cache):


A gép alapját egy i5-7200U-s processzor adja. Teljesen friss, nemrég adták ki, a Kaby Lake családba tartozik. Alap órajelen 2,5GHz, míg turbó-módban 3,1GHz-re képes felpörögni. Az előző generációhoz képest órajelben 0,2GHz-t kapunk, azonban ez már Turbo esetében 0,3GHz. Lényeges különbség! A processzor teljesítménye kb. 5-10%-ot hoz a 6. generációhoz képest. Már a 6. generáció is bőven elegendő a legtöbb feladatra, az általános felhasználástól kezdve a játékokig, a 7.-kel sem lesz okunk aggódni.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920 x 1080) LED matt:


A 15.6”-os méret laptopoknál a normális, átlag méretet jelenti, ez még a napi szinten mozgatható kategória. Mivel első sorban multimédiára szánják (filmezés, képszerkesztés), ezért nagyon helyesen, egy fullHD felbontású panelt kapott.

Memória - 8GB DDR4 2133MHz:


Memóriából 8GB-t kapunk, de ez bővíthető tovább is. A laptop hátlapját leszedve hozzáférünk a memória slot-okhoz, illetve a HDD-hez. Ez egy rendkívül szenvedős folyamat és garanciavesztéssel jár, így senkinek sem ajánlom, hogy neki kezdjen.

Háttértár – 1000GB 5400rpm + 128GB SSD:


A háttértár kombinált, azaz alap kiszerelésben 1TB és jön még hozzá egy 128GB-s SSD. Az SSD-re telepíthetjük az operációs rendszert, illetve a fontos szoftvereinket, az 1TB-s háttértáron pedig minden egyéb adatot, képet, videót, stb-t tárolhatunk. Így tökéletes egyensúlyt találunk a méret és a gyorsaság között.

Grafikuskártya – nVidia GeForce GT 940MX 4GB:


A 940MX a már jól ismert és bevált 940M frissített kiadása. Hívhatnánk a 2016-os 940M-nek is. Egy kicsit megemelt órajel jellemző az elődhöz képest.

A GT940MX grafikuskártya tökéletes választás ehhez a géphez. Sokan vannak, akik egy elegáns gépet szeretnének, nem akarnak semmi feltűnőt (mint pl. a gamer laptopok), ezért az X556 külseje tökéletes választás számukra. Azonban néha játszanának is, ezért szükség van egy dedikált kártyára. Itt jön szóba az X556UQ és a benne található GT940MX, ami a középkategóriába tartozik. A legtöbb játék HD-felbontáson közepes beállításokkal elfut, a legfrissebb címekkel már nem ez a helyzet, de ez a kártya nem is hardcore játékra lett szánva.

Optikai meghajtó – DVD/RW SuperMulti Double layer:


Szórakoztató jellegéből kifolyólag számítani lehetett rá, hogy a gép megkapja az optikai meghajtót, főleg, hogy a mérete miatt bőven elfér.


Egyéb jellemzők:


A csatlakozási lehetőségek kellően le lettek fedve. Az USB mellett további 2db USB3.0-t kapunk és 1db USB3.1-et is kapunk. A WiFi a/b/g/n/ac-s, de mellette Gigagbit-es portot is kapunk, így maximalizálva a sebességet. Aki a filmezés szerelmese, az VGA-n vagy HDMI-n keresztül kötheti TV-re, projektorra, monitorra a gépét. Operációs rendszer nélkül érkezik, ez sokaknak pozitívum, hiszen tetszés szerint telepíthetnek operációs rendszert és programokat, kikerülve ezzel a ránk erőltetett gyári verziókat. Természetesen megkapjuk a szokásos kártyaolvasót, webkamerát, 4.0-s BlueTooth-t és optikai meghajtót is. Külön öröm a billentyűzetvilágítás megléte! 24 hónapos garanciát kapunk a gép mellé.

ACER Aspire F5-573G laptop - külső:


A szokásos barnás/szürkés karton doboz fogad, míg beltartalom sok meglepetést nem tartogat. Az Acer dokumentumok mellett egy driver CD-t , a tápkábelt és az adaptert kapjuk. A gép ezüst színt kapott és egy szálcsiszolt beütés is került rá. A fedlap mintájában hasonlít a korábban bemutatott ACER Aspire E5-773G-re, de a belső felület inkább az ACER Aspire E5-774G-ben megismert vonalat követi. Összességében egy felújított ACER Aspire E5-575G-re hajaz. Az Acer szereti kombinálni egyes gépek belső felületét másik szériák fedlapjával, így szép kis kavalkádot sorakoztat fel mostanában.


A fekete kijelzőkeret sima felületű, matt, nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A kijelző matt borítást kapott. A felső káván helyezkedik el a webkamera (Acer Crystal Eye technológia), alul pedig egy pici Acer logó. 180 fokig nem lehet lehajtani, de felesleges is lenne egy ekkora gépet lapjára állítani. A zsanérok feketék, csak úgy mint a gombok. A billentyűk szigetes elrendezésűek, fehér jelzést kaptak, illetve az egyéb funkciókat ellátó gombok kéket is.

Természetesen numpad-ot is kapott. Ez a rendszer is ismerős már 1-2 modellből… A touchpad nagyméretű, fizikai gombokat nem kapott, csak egy króm szegélyt. A baloldalon a Kensington-lock mellett lesz a venti kimenete, az USB3.1, a LAN, a VGA, a HDMI és a két USB3.0 és a jack-bemenet. Elől lesz a kártyaolvasó és az állapotjelző LED-ek. Jobboldalra maradt a töltő csatlakozója, az ODD, 1db USB2.0 és a jack-bemenet. Hátulra nem került semmi. Itt a beépített akksit találjuk csak. A bővítés garanciavesztéssel jár, mivel a gép alsó részét teljesen le kell szedni.

ACER Aspire F5-573G laptop – vélemény:


Az elmúlt időszakban több Acer gép is járt nálunk. Méretéből adódóan az E5-575G-hez érdemes hasonlítani. A felhasználási terület itt is a multimédia, azonban lényeges különbség van a két grafikuskártya között. Míg az E5-575G-ben GTX 950M kapott helyet, addig itt csak egy 940M, igaz, az legalább 2GB helyett 4GB. Ez továbbra is jó választás mérsékelt játékra, illetve kép/videószerkesztésre, azonban a GTX 950M-től elmarad. Anyaghasználatában hasonló. Itt ezüst felület fogad, nekünk tetszik, azonban ez szubjektív. Csúnyának semmiképpen sem mondanánk.

Mindent megkapunk, amire 2016 végén/2017 fordulóján szükségünk lehet: erős, de takarékos processzor; középkategóriás grafikuskártya; DDR4 memória amit bővíthetünk; fullHD kijelző. Megérkezett az USB3.1 is, ami pár korábbi, azonban továbbra is frissnek számító Acer gépből lemaradt. Ezt a csomagot sikerült a 200.000 forint körüli kategóriában tartani, így kínálva tökéletes választást azoknak, akiknek egy kifejezetten gamer gép drága, azonban többet szeretnének, mint amit egy konzumer multimédiás gép nyújthat. Ismét rendkívül elégedettek vagyunk ezzel az összeállítással, kitettek magukért Acer-ék.