CPU – Intel Core i7-6700HQ (4x2,60GHz / 3,50GHz Turbo, 5MB Cache):


Aki a gamer szegmensben próbál versenyezni, annak nincs más választása, mint a 6. generációs processzorokra építeni. Fogyasztásban hatalmasat lépett előre a 6. generáció. 10%-kal jobb teljesítmény mellett kevesebbet fogyaszt, ez rendkívül jó hír a játékosok számára. Már az előző generációk is kellő energiát biztosítottak, így ez a plusz 10% több mint elegendő növekedés. A 4 mag 2,60GHz-s alap órajelen pörög, ami képes 3,50GHz-re is felpörögni. Játék, videóvágás, modellezés, mindent legyőz.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920x1080) LED, matt, ColorBlast:


FullHD felbontással dolgozik a gép, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik szeretnének filmezni vagy képeket/videókat szeretnének szerkeszteni. A Color Blast technológia kétszer élénkebb színeket kínál, mint az átlag panelek, így sokkal teltebb képeket kapunk.

Memória – 8GB DDR4 2133MHz:


Alap kiszerelésben 8GB memóriát kapunk, ami igazodva a 6. generációs processzorokhoz, már DDR4-es. Az órajel emelés is hasznos, igaz, ez nem nagyon fog az fps-számban megjelenni, inkább renderelésnél lehet észrevenni. A maximális memória méret 16GB.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm:


A háttértár alap kiszerelésben is 1TB, ennél kisebb változat nincs még, legalábbis ami a HDD-t illeti. Nem is feltétlenül lenne értelme, hiszen a készülék multimédiára és játékra szolgál, nagyméretű játékainkkal és filmjeinkkel pedig elég könnyen kiszaladnánk az 500GB-s limitből. SSD-s változatokból is lesz választási lehetőség: 128GB, 256GB és 512GB áll rendelkezésre. Aki a gyorsaságot tartja szem előtt és inkább külső HDD-n tartja (nem annyira fontos) adatait, az mindenképpen gondolkozzon el ezeken!

Grafikus kártya – nVidia GeForce GTX 950M 4GB:


Egy jó ideje nincs frissítés az nVidia notebook-ba szánt kártyái között, de igazából nem is probléma ez, ameddig ilyen jól teljesít a GTX 950M és nagyobb testvérei. Az előző generációs, de magasabb kategóriás GTX 860M-től épphogy lemarad. Ebben az árkategóriában az AMD R9 M375-öt találjuk, ami lényegesen elmarad a GTX 950M-től. Nézzünk pár játékot és mellette a két grafikuskártya fps-értékeit! Az első érték jelöli az nVidia kártyáját, a második az AMD-ét.

Mad Max - medium - 65 fps / 36 fps,
Battlefield Hardline - medium - 102 fps / 44 fps,
Evolve - medium - 49 fps / 31 fps,
FarCry 4 - medium - 56 fps / 32 fps,
Dirt Rally - medium - 90 fps / 49 fps.

Azt hiszem, hogy a számok magukért beszélnek.

Optikai meghajtó – nincs:


15.6”-os mérete ellenére nincs a gépben optikai meghajtó. Két opció szokott lenni:
A; A gép vastagabb és belekerül az ODD,
B; Kimarad az ODD és vékonyabb a gép.

Az Acer-nél úgy döntöttek, hogy megmarad az eredeti vastagság és a hűtéssel nem variáltak. A kártyának szükség lesz a normális hűtésre, ami a vékonyítás esetén nem mindig valósul meg.


Egyéb jellemzők:


WiFi szempontjából is előrébb kerültünk, hiszen a gép egy b/g/n/ac modullal dolgozik, ezzel is gyorsítva a vezetéknélküli hálózat elérést. Ha már a vezetéknélküli kapcsolódásról beszélünk, természetesen kapunk BlueTooth 4.0-t is. Van mód vezetékkel kapcsolódni a hálózatra, ebben az esetben egy Gigabit-es LAN áll a rendelkezésünkre. Megkapjuk a szokásos dolgokat, mint pl. a HDMI, VGA, webkamera és a kártyaolvasó. A 2 darab USB3.0 mellett lesz még egy USB2.0 is. A billentyűzet világítás egy lépcsős, fehér színű. A hangzásról a Dolby Home Theater gondoskodik.
Ajándékként egy kék LED megvilágítással rendelkező hűtőpadot adunk a gép mellé.

A csomagolás nagyon szép, fiatalos és visszaköszön a termék fedlapjának mintázata is. Az alapvetően fehér és szürke színben virító dobozon feltüntettek egy termékfotót is, így egészen biztosak lehetünk, hogy mit is tartunk kezünkben. A dobozban nem sok érdekesség lesz, a szokásos dolgokat kapjuk. Töltő, tápkábel, Acer dokumentációk, driver CD.


A gépet egy textilzsákban találjuk. Ha kivesszük a csomagolásból, egyből elénk tárul a rendkívül megkapó fedlap. A fekete fedlapot egy hosszanti csíkozású minta díszíti és persze a szokásos Acer logó. Ha a gépet kinyitjuk, hasonlóan szép belsőt találunk. A szürke az uralkodó szín. A kicsit fényes, fémes ízű felület szintén csiszolt felületet kapott. A billentyűzet fekete színű, fehér színű jelzésekkel.

Az extra funkciókat rejtő gombok kék jelölést is kaptak. A billentyűzet sokat fejlődött, már egészen közel áll a VN7 szériához. Egy lépésben állítható billentyűzet világítást kapott. A touchpad nagyméretű, fizikai gombokat nem kapott.
A kijelző matt felületű, csak úgy mint a kerete.

Járjuk körbe a gépet:

Baloldalon van a Kensington lock, a VGA, a LAN, a HDMI, 2 x USB3.0, kombinált jack; elől található a kártyaolvasó és két LED visszajelző; jobboldalt pedig a töltő-csatlakozó és az USB2.0 port, hátul nem kapunk portokat.

Az akkumulátor beépített. A hátlap eltávolítása garanciavesztéssel jár, így semmiképpen se végezzük el otthon!

A gép jó benyomást keltett. A kijelző szép, jobb, mint a versenytársaké. Az anyaghasználata meggyőző, a fedlap kifejezetten „kívánatos”. A billentyűzet rendkívül jó, mérföldekkel előrébb jár, mint az X550VX billentyűzete. A touchpad nem kiemelkedő, a kategóriájában hozza az átlagot. (Azt még érdemes hozzátenni, hogy a telepítésnél sok Acer gép esetén nem működik a touchpad, csak a driver telepítése után, ezért mindenképpen használjunk USB-s egeret.) A hangzása is rendkívül meggyőző, még fülhallgató nélkül is tisztán érződik a különbség. Összességében egy nagyon jó választás lehet az Acer Aspire V5-591G, amiben rengeteg tartalék van az elkövetkezendő évekre is.