CPU – Intel Core i7-4750HQ (4 x 2,00GHz / 3,20GHz Turbo, 6MB Cache):


Az i7-4720HQ-s processzor is leváltásra kerül és már i7-4750HQ processzort kapunk. Magonként így az alapórajel 2,00GHz lett, a Turbo pedig 3,20GHz. A 4 fizikai mag mellett 8 virtuális mag lesz, így a multitasking nem okoz gondot. Az előző generációnál 10%-kal jobb eredményeket hoz.

Kijelző – 17.3” fullHD (1920 x 1080) LED matt IPS:


A matt színű keret nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott, egy IPS-panelt rejt, éppen ezért bárhonnan nézzük, tökéletes látványt nyújt. A felbontása természetesen fullHD-s.

Memória – 8GB DDR3 1600MHz:


Memóriából 8GB-t kapunk, de ez gond nélkül bővíthető 16GB-ra is, hiszen továbbra is két slot-ot kapunk. A laptop hátlapját leszedve könnyen hozzáférünk a memória slot-okhoz, illetve a HDD-hez.

Háttértár – 1000GB 7200rpm:


Sajnos nincs lehetőség bővíteni a gépet, csak cserélni lehet a HDD-t. Amennyiben erre adjuk a fejünket, nem kell aggódni, hiszen az USB3.0-nak köszönhetően külső tárolóként használhatjuk a gyári HDD-t.

Grafikuskártya – nVidia GeForce GTX 950M 4GB:


Egy jó ideje nincs frissítés az nVidia notebook-ba szánt kártyái között, de igazából nem is probléma ez, ameddig ilyen jól teljesít a GTX 950M és nagyobb testvérei. Az előző generációs, de magasabb kategóriás GTX 860M-től épphogy lemarad. Ebben az árkategóriában az AMD R9 M375-öt találjuk, ami lényegesen elmarad a GTX 950M-től. Nézzünk pár játékot és mellette a két grafikuskártya fps-értékeit! A első érték jelöli az nVidia kártyáját, a második az AMD-ét.

Mad Max - medium - 65 fps / 36 fps,
Battlefield Hardline - medium - 102 fps / 44 fps,
Evolve - medium - 49 fps / 31 fps,
FarCry 4 - medium - 56 fps / 32 fps,
Dirt Rally - medium - 90 fps / 49 fps.

Azt hiszem, hogy a számok magukért beszélnek.


Optikai meghajtó – DVD/RW SuperMulti Double Layer:


A 15.6”-os gépeknél mindig kiemelem, hogy jobb lenne ODD nélkül a gép. 17.3” méretben már más a helyzet, itt sokkal jobban elfér és jellemzően jobbak a bővítési lehetőségek, ezért könnyebb szívvel viseljük az ODD meglétét. Másrészt a gamer-ek jellenzően többet használják az optikai meghajtót, ezért most elnézhető az ODD beszerelése.

Egyéb jellemzők:


Az b/g/n-s modul a kategóriának megfelelő letöltési sebességet fog biztosítani. 4 darab USB3.0 portot találunk a gépen. A kártyaolvasó egy bevált darab SD-kártyákat olvas, egy játékos laptop nem ennél a pontnál fog elvérezni. Természetesen kapott HDMI,- és mini-DisplayPort-csatlakozót is a gép, így TV-re, monitorra kiköthető a laptop, még nagyobb méretben/felbontásban élvezve a játékokat. A webkamera HD felbontású, míg a BlueTooth a 4.0-s verziót kapta meg. A LAN Gigabit-es, ezzel az Asus ismét a játékosokat vette figyelembe. A SonicMaster Premium hangrendszer az IcePower-rel és a Bang&Olufsen technológiával párosul, így szállítja a krisztálytiszta és telített hangzást. A Bang&Olufsen hangszórók 11W-os hangerővel szolgáltatják a kitűnő hangokat.

Amennyiben több felhasználási területen is bevetnénk az Asus N751JX laptopot, az Audio Wizard segít megtalálni a tökéletesen passzoló hangzást. Játék, film, zene, rögzítés és beszéd módok közül választhatunk. Ahogy azt már megszokhattuk, az Asus készülékekhez 24 hónapos futárszolgálatos garancia jár. Természetesen lesz még billentyűzet világításunk is, ami egy ilyen kategóriás gépnél alap felszereltség! Ajándékként egy C-Tech Akantha játékos egeret csatolunk a gép mellé. A gép operációs rendszer nélkül érkezik.

ASUS N751JX laptop – külső:


A klasszikusnak számító szürke/fekete doboz fogad. A fedlap alatt találjuk a gépet, egy fehér textilzsákba csomagolva. Alatta 3 rekesz lesz, bennük az akksi, Asus dokumentumok, kábelkötegelő és az adapter. A legszélső, külön rekeszben találjuk a mélynyomót és a tápkábelt. A gép külseje nem változott semmit, azonban nem is volt rá szükség, hiszen még mindig rendkívül megnyerő.

Nézzük körbe, hogy mit is kapunk a géptől. Baloldalon a töltő-csatlakozóval kezdődik a sor, majd jön egy mini-DisplayPort, a HDMI, a LAN-csatlakozó és 2db USB3.0. A gép elején a kártyaolvasó és két LED-visszajelző kapott helyet. A jobboldalon egy Kensington-lock mellett lesz a mélynyomó csatlakozója, mellette az ODD, az USB3.0 és a kombinált jack-bemenet. A hátsó részen a két széles zsanér között kap helyet az akkumulátor. Ha a fedlapot felnyitjuk, egy matt kijelző fogad, amit szintén matt keret ölel körbe.

A keret közepén egy webkamerát és a beépített mikrofont találjuk, az alsó részen pedig az Asus logót. A belső felület ezüst, leszámítva a régről ismert dizájnt, azaz a hangszórók körül elhelyezkedő finom kis pontokat, ami sötétszürke. A billentyűk is ezüst színben pompáznak, sötétszürke jelzésekkel.


A touchpad króm keretet kapott, ez fogja közre a szürkés érintőfelületet, aminek nincsenek fizikai gombjai. A touchpad alatt 5 ikont találunk, ami szolid kis visszajelzést ad bizonyos funkciókról.

ASUS N751JX laptop – vélemény:


Az Asus N751JX komoly erőt rejt magában, így nyugodtan rábízhatjuk asztali gépünk kiváltását. Az N-széria elsősorban a multimédia szerelmeseit célozza meg, de a komoly hardver miatt természetesen a játékosok is szóba jöhetnek.

A gép rendkívül jól bővíthető, rengeteg konfiguráció elérhető belőle, így aki nem tud most a leghardcore-abb konfigra benevezni, az se bánkódjon, később is lesz lehetősége a tuningra.

Külön kiemelendő:
Nagyon jó kijelző,
Masszív ház,
Teljesítményéhez képest halk működés,
Alacsony hőmérséklet,
Kiváló hangzás,
Bőséges port kiosztás,
Bővíthetőség.

Összességében minden adott ahhoz, hogy egy erős gépünk legyen, amivel hosszútávra tervezhetünk és nem feltétlenül leszünk röghöz kötve, mint egy PC-vel.