ASUS N752VX laptop - belső:


CPU - Intel Core i7-6700HQ (4 x 2,60GHz / 3,50GHz Turbo, 6MB Cache)


A nálunk fellelhető Asus N752VX-ek mind i7-es processzort kaptak, hogy tényleg a maximumot kapjuk, legyen szó játékról, munkáról vagy multimédiáról. A négymagos, Skylake családba tartozó i7-6700HQ processzor alapórajelen 2,60GHz-n fut, de ezt képes akár 3,50GHz-ig emelni, amennyiben szükség van rá. A Hyper-Threading miatt pedig 8 szálon fut, ezzel is támogatva a multitasking-ot. Az előző generációkhoz képest 5-15% teljesítmény növekedést hozott a 6. generációs, azonban a fogyasztásban jóval komolyabb eredményt értek el. Már egy jó ideje a CPU-ba van építve az integrált grafikuskártya, így ahogy fejlődik a proci, azzal együtt az integrált kártya is. Az Intel HD Graphics 4600-hoz képest 20%-os növekedést ért el az új, Intel HD 530. Ez a teljesítmény a dedikált GT920M-mel is felveszi a versenyt.

Kijelző - 17.3” (1920 x 1080) LED, matt, IPS:


A matt színű keret nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott, egy IPS-panelt rejt, éppen ezért bárhonnan nézzük, tökéletes látványt nyújt. A felbontása természetesen fullHD-s. Mivel az Asus professzionális felhasználásra szánja a gépet, ezért az egyik leglényegesebb (természetesen a nyers erőn kívül) a kijelző. 100%-os sRGB lefedettséget és 178%-os betekintési szöget garantál a gyártó.

Az Asus a Splendid és az Eye Care technológiát is alkalmazza az N752VX-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit. Az Eye Care hivatott a kék fényt csökkenteni, ezzel óvja szemünket a fáradás és egyéb panaszok ellen.

Memória - 8GB DDR4 2133MHz:


Az előző generációs processzorok még DDR3-mal futottak, azaz 1600MHz-n. A DDR4 esetében ez a sebesség már 2133MHz, ami kifejezetten jól tud jönni ha renderelünk vagy szerkesztünk.
A maximális memória méret 16GB.

Háttértár - 1000GB SATA 7200rpm:


A legalapabb kiszerelés az 1HDD-s opció, ami jelen esetben 1TB 7200rpm. Mivel a gépben van egy M.2 SATA csatlakozó is, ezért nem kell tartani a lemondásoktól. Egyszerre tárolhatunk is, miközben megtartjuk a sebességet is. Az Asus ennél a típusnál direkt figyelt arra, hogy könnyedén megoldható legyen a bővítés, hiszen mindössze egy csavar tartja a szerelőpanelt.

Grafikus kártya – nVidia GeForce GTX 950M 4GB:


Egy jó ideje nincs frissítés az nVidia notebook-ba szánt kártyái között, de igazából nem is probléma ez, ameddig ilyen jól teljesít a GTX 950M és nagyobb testvérei. Az előző generációs, de magasabb kategóriás GTX 860M-től épphogy lemarad. Ebben az árkategóriában az AMD R9 M375-öt találjuk, ami lényegesen elmarad a GTX 950M-től. Nézzünk pár játékot és mellette a két grafikuskártya fps-értékeit! A első érték jelöli az nVidia kártyáját, a második az AMD-ét.

-- Mad Max - medium - 65 fps / 36 fps
-- Battlefield Hardline - medium - 102 fps / 44 fps
-- Evolve - medium - 49 fps / 31 fps
-- FarCry 4 - medium - 56 fps / 32 fps
-- Dirt Rally - medium - 90 fps / 49 fps

Azt hiszem, hogy a számok magukért beszélnek.

Egyéb jellemzők:


WiFi 802.11ac - Az AC-s modul jóval nagyobb letöltési sebességet fog biztosítani mint b/g/n-es társai. 3 darab USB3.0 portot találunk a gépen és természetesen jön még mellé egy új generációs USB3.1 (C-Type) is, ami Thunderbolt-kompatibilis. A kártyaolvasó egy bevált darab SD/SDHC/SDXC kártyákat olvas, egy játékos laptop nem ennél a pontnál fog elvérezni. Természetesen kapott HDMI-csatlakozót is a gép, így TV-re, monitorra kiköthető a laptop, még nagyobb méretben/felbontásban élvezve a játékokat. A webkamera HD felbontású, míg a BlueTooth a 4.0-s verziót kapta meg. A LAN Gigabit-es, ezzel az Asus ismét a játékosokat vette figyelembe. A hangszórókat ismét a Bang&Oluffsen szállította.

Szoftveresen is kapott egy elég komoly támogatást, amit a megszokott AudioWizard lát el. Játék, film, zene, rögzítés és beszéd módok közül választhatunk. Lesz még egy mini-DisplayPort is a gépen, így lesz választási lehetőség, hogyha video-kimenetekről van szó. Ahogy azt már megszokhattuk, az Asus készülékekhez 24 hónapos futárszolgálatos garancia jár. Természetesen lesz még billentyűzet világításunk is, ami egy ilyen kategóriás gépnél alap felszereltség!

ASUS N752VX laptop - külső:


A fekete-szürke dobozt felhajtva találjuk a gépet, alatta használati útmutatót, garanciajegyet, driver cd-t és a jobboldali rekeszben a töltőt. A külső nem sokat változott az elődökhöz képest. A fedlap a ZenBook-ok körkörös mintáját kapta. A szürke fém fedlapot egy króm Asus logó díszíti. A kijelző kerete fekete, matt, felül csak a mikrofonok és a webkamera töri meg. Alul szintén visszaköszön a króm Asus logó. A zsanér továbbra is széles, nagyon masszív. A belső felületet az ezüst szín dominálja. A billentyűk szürkés színű mintát kaptak, ami fehéren világít.


A beviteli eszközökre is odafigyeltek. A billentytűk 1,8mm-es leütési távolsággal dolgoznak. Az ollómechanikás gombok sokkal stabilabbak, oldalra szinte nem is mozognak, így kényelmes lesz a gépelés. A touchpad alkalmazza a Smart Gesture bevitelt, ami 11 különböző gesztust képes feldolgozni. Az érintőképernyőkön használható mozdulatok mindegyikét felismeri a touchpad és azt is képes érzékelni, hogy ujjal vagy tenyérrel érintjük meg. Ha véletlenül tenyérrel érintenénk meg, akkor nem mozdul el a kurzor. A touchpad egyébként nem kapott fizikai billentyűket, csak a megszokott króm keretet.

Az Asus a szoftveres támogatásra is rágyúrt és 15 nagyszerű app-ot mellékelt a géppel, mint pl. HDD Protection, Dropbox, Evernote, McAfee... A laptop 3,17kg-t nyom, míg a magassága 33,2 mm.

ASUS N752VX laptop - vélemény:


Az Asus nagyon jó munkát végzett az N752VX termékcsaláddal. Masszív, meggyőző anyaghasználat, jó beviteli eszközök, kiváló kijelző és tényleg extra erős hardver került bele, ami a munkától kezdve a multimédián át a játékokig mindent elvégez és mégis csendes marad. A későbbi bővítésekkel még hosszabbra tolható ki az élettartama. A súlya a kategóriában átlagos, azonban a mindennapi cipeléshez talán sok lehet. Asztali gépként is kiváló választás, főleg azért, mert egyszerre több monitort is rá tudunk kötni.

Egyetlen igazi konkurenciája az Acer VN7-791/792, ami igaz, hogy vékonyabb, de nem fém, további a bővítési lehetőség is bajos. Aki egy elegáns, visszafogott, de mégis időtálló külsővel rendelkező képet szeretne, azonban szükség van a komoly teljesítményre is, az a keresgélést az N752VX kategóriába kezdje, hiszen ennél jobb ajánlat nem nagyon lesz most a piacon!