ASUS R.O.G. G501VW laptop - belső


CPU - Intel Core i7-6700HQ (4 x 2,60GHz / 3,50GHz Turbo, 6MB Cache):


A nálunk fellelhető G501VW-k mind i7-es processzort kaptak, hogy tényleg a maximumot kapjuk, legyen szó játékról, munkáról vagy multimédiáról. A négymagos, Skylake családba tartozó i7-6700HQ processzor alapórajelen 2,60GHz-n fut, de ezt képes akár 3,50GHz-ig emelni, amennyiben szükség van rá. A Hyper-Threading miatt pedig 8 szálon fut, ezzel is támogatva a multitasking-ot. Az előző generációkhoz képest 5-15% teljesítmény növekedést hozott a 6. generációs, azonban a fogyasztásban jóval komolyabb eredményt értek el. Már egy jóideje a CPU-ba van építve az integrált grafikuskártya, így ahogy fejlődik a proci, azzal együtt az integrált kártya is. Az Intel HD Graphics 4600-hoz képest 20%-os növekedést ért el az új, Intel HD 530. Ez a teljesítmény a dedikált GT920M-mel is felveszi a versenyt.

Kijelző - 15.6” (1920 x 1080) LED, matt:


A matt színű keret (ami kapott még egy finom, piros díszítést) nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott, a felbontása természetesen fullHD. Az Asus a technológiát is alkalmazza a G501VW-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit.

Memória - 8GB DDR4 2133MHz:


Az előző generációs processzorok még DDR3-mal futottak, azaz 1600MHz-n. A DDR4 esetében ez a sebesség már 2133MHz, ami kifejezetten jól tud jönni ha renderelünk vagy szerkesztünk.
A maximális memória méret 16GB.

Háttértár - 1000GB SATA 5400rpm:


A legalapabb kiszerelés az 1HDD-s opció, ami jelen esetben 1TB 5400rpm. Mivel a gépben van egy M.2 SATA (SATA és NVMe kompatibilis!!!) csatlakozó is, ezért nem kell tartani a lemondásoktól. Egyszerre tárolhatunk is, miközben megtartjuk a sebességet is.

Grafikuskártya - nVidia GeForce GTX 960M 4GB GDDR5:


A Maxwell alapú grafikuskártya a legkomolyabb kártyák közé tartozik, amit laptopba szoktak szerelni. 4GB dedikált memóriát kapott, ami garantálja, hogy sok problémánk nem lesz. 128bit-es memóriabusza van, a sebessége pedig 5000MHz. Természetesen támogatja a DirectX 12-t is. De inkább nézzünk pár életszagú példát is:

-- Need For Speed 2016 magas beállításokkal - 38 fps
-- Far Cry Primal magas beállításokkal - 31 fps
-- Rise Of The Tomb Raider bmagas beállításokkal - 30fps
-- Rainbow Six Siege magas beállításokkal - 55 fps
-- Just Cause 3 magas beállításokkal - 35 fps

Lényeg a lényeg, egy igazi teljesítmény centrikus kártyáról beszélhetünk a GTX 960M esetében!

Egyéb jellemzők:


Az AC-s WiFimodul jóval nagyobb letöltési sebességet fog biztosítani mint b/g/n-es társai. 3 darab USB3.0 portot és 1 db USB3.1 portot (DisplayPort-kompatibilis) találunk a gépen. Ez elsőre talán túl soknak tűnhet. :) A játékosok nagyrésze valószínűleg úgy is külső billentyűzetet és egeret használ, de még így is szabadon fog maradni még egy USB3.0 port a külső HDD-nek/telefonnak/bárminek.
A kártyaolvasó egy bevált darab SD/SDXC/MMC kártyákat olvas, egy játékos laptop nem ennél a pontnál fog elvérezni. Természetesen kapott HDMI-csatlakozót is a gép, így TV-re, monitorra kiköthető a laptop, még nagyobb méretben/felbontásban élvezve a játékoat. A webkamera HD felbontású, míg a BlueTooth a 4.0-s verziót kapta meg. A LAN Gigabit-es, ezzel az Asus ismét a játékosokat vette figyelembe. A billentyűzet világítás piros színben pompázik. A hangszórókat ismét a SonicMaster szállította. Szoftveresen is kapott egy elég komoly támogatást, amit a megszokott AudioWizard lát el. Játék, film, zene, rögzítés és beszéd módok közül választhatunk. Ahogy azt már megszokhattuk, az Asus készülékekhez ajándék egeret biztosítunk, ami jelen esetben egy C-Tech Akantha gamer egér lesz. Ezt azonban megfejeljük még egy Nereus válltáskával is.

Operációs rendszer - Nincs:


A gép ebben a kiszerelésben operációs rendszer nélkül érkezik. Windows 10 telepítése ajánlott.

Garancia - 24 hónap:


Az Asus-nál megszokhattuk, hogy készülékünkhöz 2 éves futárszolgálatos garancia jár. Amennyiben a termék elromlana, az ügyfélszolgálati telefonszámon tudjuk a hibát bejelenteni és egy gyors azonosítást követően rögzítik kérésünk majd tájékoztatnak a futár várható érkezéséről.

ASUS R.O.G. G501VW laptop - külső:


A klasszikus R.O.G. elemekkel díszített dobozt kapjuk. Ha kinyitjuk, megtaláljuk a gépet, alatta a megszokott 3 rekeszt, benne a tápkábellel, az átalakítóval, a papírokkal, kábelkötegelővel, driver CD-vel és az adapterrel. Azt már előre le kell szögezni, hogy az első pillanatban leesik az ember álla. A gép rendkívül könnyű, vékony, mégis iszonyatosan masszív. A szálcsiszolt fedlap megmaradt, a króm Asus logó szintén, azonban, mintha a R.O.G. logó egy picit változott volna. Ha a gépet kinyitjuk, akkor a fekete-piros színösszeállítás fogad, ami aligha lesz meglepő egy R.O.G. laptop esetében. A keret kijelző matt, felül a mikrofonokat és a webkamerát, alul egy Asus logót találunk. A zsanér kialakítása megegyezik az előzőleg tesztelt N752VX-ével, azaz széles, majdnem teljes egészében végigfut a gépen. A billentytűk 1,6mm-es leütési távolsággal dolgoznak.


Az ollómechanikás gombok sokkal stabilabbak, oldalra szinte nem is mozognak, így kényelmes lesz a gépelés. A WASD billentyűk erőteljes piros kontúrt kaptak. A szigorú fekete billentyűkön piros jelzést találunk. A touchpad már ismerős a korábbi szériákból, fekete, fizikai gombok nélkül, szolid piros kontúrral.

A gép bal oldalán a töltő-csatlakozó mellett találjuk az USB3.0-portot, mellette a HDMI-t, majd az USB3.1-et. Elől 3 visszajelző LED kapott helyet. Jobboldalon két USB3.0, a kártyaolvasó majd a jack-bemenet. A gép alján nem találunk szerelőnyílást. Az alsó rész eltávolítása/megbontása garanciavesztéssel jár.

ASUS R.O.G. G501VW laptop - vélemény:


Az Asus R.O.G. G501VW ugyanazt a prémium minőséget és kialakítást adja, amit korábban csak az Asus ZenBook Pro UX501VW-nél tapasztaltunk. Az egyetlen különbség az, hogy itt a felhasználási terület más lesz. Míg az UX501VW egy professzionálisabb felhasználásra van szánva, addig a G501VW játékra. Akinek szüksége van a maximális teljesítményre, de mindeközben hordozható gamer gépet szeretne, az ne gondolkozzon tovább, az egyetlen választás az Asus R.O.G. G501VW!