ASUS R.O.G. GL553VW laptop – belső:


CPU – Intel Core i7-6700HQ (4 x 2,60GHz / 3,50GHz Turbo, 6MB Cache):


A nálunk fellelhető GL553VW-k mind 6. generációs i7-es processzort kaptak, hogy tényleg a maximumot kapjuk, legyen szó játékról, munkáról vagy multimédiáról. A négymagos, Skylake családba tartozó i7-6700HQ processzor alapórajelen 2,60GHz-n fut, de ezt képes akár 3,50GHz-ig emelni, amennyiben szükség van rá. A Hyper-Threading miatt pedig 8 szálon fut, ezzel is támogatva a multitasking-ot. Az előző generációkhoz képest 5-15% teljesítmény növekedést hozott a 6. generációs, azonban a fogyasztásban jóval komolyabb eredményt értek el. Már egy jóideje a CPU-ba van építve az integrált grafikuskártya, így ahogy fejlődik a proci, azzal együtt az integrált kártya is. Az Intel HD Graphics 4600-hoz képest 20%-os növekedést ért el az új, Intel HD 530. Ez a teljesítmény a dedikált GT920M-mel is felveszi a versenyt.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920x1080) LED, matt, IPS:


A matt keret nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott. A felbontása természetesen fullHD-s. Mivel az Asus professzionális felhasználásra (is) szánja a gépet, ezért az egyik leglényegesebb (természetesen a nyers erőn kívül) a kijelző. 72%-os NTSC lefedettséget és 178%-os betekintési szöget garantál a gyártó.

Memória – 8GB DDR4 2133MHz:


Az előző generációs processzorok még DDR3-mal futottak, azaz 1600MHz-n. A DDR4 esetében ez a sebesség már 2133MHz, ami kifejezetten jól tud jönni ha renderelünk vagy szerkesztünk. A gépben két memória slot van, így a maximális méret 32GB lehet.

Háttértár – 1000GB 7200rpm:


A legalapabb kiszerelés az 1 HDD-s opció, ami jelen esetben 1TB 7200rpm. Mivel a gépben van egy M.2 SATA csatlakozó is, ezért nem kell tartani a lemondásoktól. Egyszerre tárolhatunk is, miközben megtartjuk a sebességet is. Azt fontos kiemelni, hogy a gép teljes hátulját le kell szedni, ami garanciavesztéssel járhat, így ezt semmiképpen se csináljuk otthon!

Grafikuskártya – nVidia GeForce GTX 960M 4GB GDDR5:


A 960M sorozat még mindig brutális fps-számokat tud hozni. Nézzünk pár címet, hogy milyen eredményeket hoz ultra felbontáson:

Titanfall 2 – 31 fps,
C.O.D. Infinite Warfare – 34 fps,
Battlefield 1 – 34 fps,
DOOM – 34 fps.


Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy jó ideig nem lesz gond a játékokkal...

Optikai meghajtó – DVD/RW SuperMulti Double layer:


Minden bemutatóban megemlítem, hogy feleslegesnek tartom az optikai meghajtókat. A telepítések nagy része úgy is letöltések után történik, feleslegessé téve a telepítő CD-ket. A karcsúsítás/plusz bővítési lehetőségek/plusz hűtési opció hármasból bármelyik fontosabb lehet, mint az ODD megléte. Azonban itt olyan szinten elláttak minket háttértár-opciókkal, illetve a gép vastagságából adódóan simán elfér az ODD, hogy nem szabad felróni hibaként.

Egyéb jellemzők:


WiFi 802.11ac - Az AC-s modul jóval nagyobb letöltési sebességet fog biztosítani mint b/g/n-es társai. USB – 3 darab USB3.0 portot és 1 db USB3.1 portot találunk a gépen. A kártyaolvasó egy bevált darab SDHC/SDXC/MMC kártyákat olvas, egy játékos laptop nem ennél a pontnál fog elvérezni. Természetesen kapott HDMI-csatlakozót és miniDisplayPort-ot is a gép, így TV-re, monitorra kiköthető a laptop, még nagyobb méretben/felbontásban élvezve a játékokat. A webkamera HD felbontású, míg a BlueTooth a 4.0-s verziót kapta meg. A LAN Gigabit-es, ezzel az Asus ismét a játékosokat vette figyelembe.

Az akkumulátor 4 cellás, 48 wattórás. A billentyűzet természetesen megvilágított, ahogy egy igazi gamer képtől elvárhatjuk. A garancia továbbra is 24 hónapos, futárszolgálatos el-, és visszaszállítással. Ahogy azt már megszokhattuk, az Asus készülékekhez ajándék egeret biztosítunk, ami jelen esetben egy Asus Cerberus gamer egér lesz.


ASUS R.O.G. GL553VW laptop – külső:


A gép dobozának mintája elég sokat változott az előző szériás R.O.G. gépekéhez képest. Míg korábban egy visszafogottan szigorú klasszikus gamer külsőt kaptunk, itt most a dobozon egy hatalmas szivárvány színben pompázó Strix felirat fogad. A gépről nincs kép. Kicsit diszkós a dizájn, de legalább nem a megszokott… A dobozban semmi extrát nem találunk, a szokásosat kapjuk. Ha a laptopot kivesszük a tartójából, akkor egyből feltűnik a nem túl szolid neon-narancssárga R.O.G. logó, mellette a két csíkkel, amit a GX700-asról már ismerhetünk.

A fedlapot két zsanér tartja, de ezt belülre rejtették, így a fedlap nagyon szép, nincs megtörve a zsanér „lyukaival”, csak a már említett dizájn-elemeket találjuk, de ezek rendkívül dinamikussá teszik. Kapott egy visszafogott „Republic Of Gamers” feliratot is a fedlap aljánál. A fedlap tetejénél találunk egy műanyag sávot, ide kerültek a WiFi-antennák, ezért nem lehetett fémmel körbevenni őket. Ha a fedlapot felhajtjuk, egy matt keret fogja közre a matt kijelzőt.

A szokásos króm Asus logó helyett egy „Republic of Gamers” felirat fogad, felül pedig a webkamera mellett a mikrofonok. A belső felület továbbviszi a fekete/neon-narancssárga vonalat. A dizájn továbbra is finoman kölcsönöz a GX700-tól, dinamikus vonalakkal/szolid törésekkel teszik sportossá a belső felületet. A bal felső sarokban megjelenik a Strix logó. Neon-narancssárga szín fogad a kiemelt –WASD- betűknél. A kiemelt billentyűk fekete jelölést kaptak, míg a többi esetben a fekete alapon kapjuk a neon-narancssárga jelölést.

A touchpad minimálisan be van süllyesztve, fizikai gombjai nincsenek. Mérete nagy, de a gamer-ek valószínűleg nem ezt fogják úgy sem használni. Ha a gépet felfordítjuk, egyből látható, hogy a teljes alsó panelt le kell kapni, hogy belenézhessünk. A lábak is narancssárgák lettek.

A gép összeszerelés szempontjából rendkívül jól sikerült, nem nagyon lehet belekötni. A fedlapja szálcsiszolt fém, a ház többi része műanyag, de szerencsére (és ahogy elvárható) nagyon minőségi anyagokat használtak. A korábban behozott bronz szín behozatala a R.O.G. szériába sokaknál szentségtörésnek számított, így kíváncsian várjuk a reakciókat erre a neon-narancssárga színre. Nekünk mindenesetre tetszik, rég voltak ennyire bevállalósak a gyártók. Talán a Sony E14 sorozat volt a legutolsó, ami bátran mert színekhez nyúlni és behozott valami extrémet.

ASUS R.O.G. GL553VW laptop – vélemény:


Első sorban a játékosokat célozza meg a R.O.G. Strix GL553VW, de azoknak is jó választás lehet, akik szeretnének renderelni, tervezni. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy nem egy éppen visszafogott gépről beszélünk, így lehet, hogy kapunk 1-2 fura pillantást, hogyha esetleg tárgyalásra visszük.

Az extrém külső mellé brutál teljesítményt, mégis jó hűtést kapott a gép, így egészen biztosan előkelő helyen fog szerepelni a gamerek kívánságlistáján. A GL552VW utódja a GL502VY házát kapta, ami elsőre meglepett minket, hiszen egy új házra számítottunk, ennek ellenére üdvözöljük az Asus design-erek bátorságát és ezúttal is reméljük, hogy a többi gyártó is megpróbálkozik hasonló újításokkal, sok volt már a kötelező piros/fekete színből…