A Zenbook legnagyobb előnye vitathatatlanul a QHD kijelző és a 14 nm-es Broadwell architektúrás Intel Core M processzor, amely megjelenésével átalakult a laptop piac. A korábban elképzelhetetlen nagy teljesítménnyel és passzív hűtéssel rendelkező laptopok, tabletek és hibrid megoldású technológiák megjelenése nem utópia többé. Az elsők között került Core M processzor az Asus UX305 laptopba, ami tesztelés közben bizonyította, hogy teljesen zajtalan.

Asus UX305 laptop – dizájn


Szerkezetileg a Zenbook nem ismeretlen. Rövidre fogva a szót, egy klasszikus 130˚ szögbe kihajtható laptop, bár ebben a kategóriában a nagyobb dőlési szög is elvárható lehet. Az Asus UX305 laptop egyszerű és elegáns dizájnjával gyorsan meghódítja felhasználóját. Talán azért is, mert szélei kerekebbek a megszokottnál, illetve az Apple Macbook Air laptop idomain is túlszárnyal. A tipikus Zen körökkel kialakított fedlap is vonzza a figyelmet. Külseje alumínium, ami a hardverek hűtését is biztosítja. Jelentősége azért is fontos, mivel az Asus UX305 laptop más hűtéssel nem rendelkezik. Az alumíniumnak más funkciója is van, neki köszönhetően a Zenbook hihetetlenül vékony mégis szilárd és esztétikus. Az Asus a „legvékonyabb notebook” megnevezéssel fémjelzi, de kételkedésre semmi ok, hiszen az Asus UX305 laptop vastagsága csupán 12,3 mm, ami valóban csúcsnak számít.


Az alumíniumnak természetesen van egy nagy hátránya – az 1,2 kg súly, ami még mindig nagyon kellemes, de akadnak sokkal könnyebb laptopok is, mint például a Sony Vaio Pro 13, amely már ugyan nincs forgalomban, de 1,06 kg-os súlyával a legkönnyebb 13,3 hüvelykes laptop. Felülete matt, tehát nincs szükségünk törlőkendőre, mint az Asus UX301 laptop esetében, amely fedlapja üvegréteggel van bevonva. Egyedül az érintőkijelzős változatoknál kell beletörődnünk a kijelző fényes felületébe, de ha nincs szüksége érintőkijelzőre, akkor az egyetlen fényes felület fedlapon található Asus logó lesz. Az Asus UX305 laptop billentyűzete olyan, amilyennek megszokhattuk a korábbi Zenbook modelleken. Kényelmes és csendes. A touchpad nagy és tágas, többet nehéz lenne róla leírni, de érdemes megemlíteni, hogy zökkenőmentesen támogatja a Windows 8.1 gesztusokat.

Folytatásért kattints a DigiPrime.hu weboldalára.