CPU – Intel Core i5-6200U (2x2,30GHz / 2,80GHz, 3MB Cache):


A gép alapját egy i5-6200U-s processzor adja. Pár hónapja adták ki, a Skylake családba tartozik. Alap órajelen 2,3GHz, míg turbó-módban 2,8GHz-re képes felpörögni. A processzorba integrált grafikuskártya egy HD Graphics 520-as, aminek ereje nagyjából a korábbi, 800-as szériába tartozó nVidia GeForce GT820M-mel egyenértékű.

A kijelző egy 15.6” hüvelykes HD (1366x768) felbontású, LED matt megjelenítő.

Memória – 4GB DDR3 1600MHz:


A 8GB memória általános felhasználásra már talán sok is, azonban ha valaki szeretne multimédiás feladatokat ellátni, akkor abszolút nem felesleges. Az alaplapra 4GB van forrasztva és 1 szabad modult találunk mellette, így maximálisan 12GB memóriát pakolhatunk a gép gyomrába.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm:


A háttértár alap kiszerelésben is 1TB, ennél kisebb változat nincs még, legalábbis ami a HDD-t illeti. Nem is feltétlenül lenne értelme, hiszen a készülék multimédiára és játékra szolgál, nagyméretű játékainkkal és filmjeinkkel pedig elég könnyen kiszaladnánk az 500GB-s limitből. SSD-s változatokból is lesz választási lehetőség: 128GB, 256GB és 512GB áll rendelkezésre. Aki a gyorsaságot tartja szem előtt és inkább külső HDD-n tartja (nem annyira fontos) adatait, az mindenképpen gondolkozzon el ezeken!

Grafikuskártya – nVidia Geforce GT940M 2GB:


A GT940M grafikuskártya tökéletes választás ehhez a géphez. Sokan vannak, akik egy elegáns gépet szeretnének, nem akarnak semmi feltűnőt (mint pl. a gamer laptopok), ezért az X556UB külseje tökéletes választás számukra. Azonban néha játszanának is, ezért szükség van egy dedikált kártyára. Itt jön szóba az X556UB és a benne található GT940M, ami a középkategóriába tartozik. A legtöbb játék HD-felbontáson közepes beállításokkal elfut, a legfrissebb címekkel már nem ez a helyzet, de ez a kártya nem is hardcore játékra lett szánva.

Egyéb jellemzők:


A csatlakozási lehetőségek kellően le lettek fedve. Az USB mellett további 1db USB3.0-t kapunk és 1db USB3.1-et is kapunk. A WiFi b/g/n-es, de mellette Gigagbit-es portot is kapunk, így maximalizálva a sebességet. Aki a filmezés szerelmese, az VGA-n vagy HDMI-n keresztül kötheti TV-re, projektorra, monitorra a gépét. Operációs rendszer nélkül érkezik, ez sokaknak pozitívum, hiszen tetszés szerint telepíthetnek operációs rendszert és programokat, kikerülve ezzel a ránk erőltetett gyári verziókat. Természetesen megkapjuk a szokásos kártyaolvasót, webkamerát, 4.0-s BlueTooth-t. A hangszórók ismét Sonicmaster 2.0-sak.

A géphez egy ajándék Nereus válltáska és egy optikai egér is jár. A gép 24 hónapos futárszolgálatos garanciával érkezik.

A doboz a szokásos X-családtól megszokott darab, semmi extra, csak úgy, mint a kiegészítők. A dobozban egy adaptert,egy driver cd-t és két Asus dokumentumot kapunk. Nem sok, de nem ez a lényeg. Lássuk a laptopot. A gép rendkívül szép és egy egészen különleges megoldást alkalmaz. Az alap szálcsiszolt fém hatáson még egy fényesebb, lakkos bevonat került.


Középen természetesen az Asus logó állandó. Belül is hasonló a felület, bár talán itt nem annyira csillogós. A kijelző matt és a kerete is az, így megússzuk a felesleges ujjlenyomat takarításokat. A billentyűzet kicsit be van süllyesztve. A billentyűk feketék, fehér jelölésekkel.


A touchpad nem kapott külön fizikai gombokat, egy szolid kis ezüst vonal „választja el” a gombokat. A kijelző felülete és kerete is matt. A baloldalon találjuk a töltő-csatlakozót, mellette a Gigabit-es LAN bemenetét, a VGA-t, a HDMI-t, az USB3.0-t, az USB3.1-et majd a Kensington-lock-ot Előre csak az állapotjelző LED-ek kerültek. Jobboldalon a kártyaolvasó, a jack-bemenet, az USB2.0 és az optikai meghajtó található.

Hátul csak az akksi lesz, ami beépített. A gép alján lesz egy szerelőpanel, ahol hozzáférhetünk a memóriához.
Az Asus a Splendid és az Eye Care technológiát is alkalmazza az X556-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit. Az Eye Care hivatott a kék fényt csökkenteni, ezzel óvja szemünket a fáradás és egyéb panaszok ellen. 5 színben érhető el a gép:

-- pasztellarany,
-- csokoládébarna,
-- jégfehér,
-- tengerészkék,
-- rúzsvörös.

A gyártó 2,5x hosszabb akkumulátor élettartamot ígér, mint a szokásos Li-ion akksiké. A beviteli eszközökre is odafigyeltek. A billentytűk 1,8mm-es leütési távolsággal dolgoznak. Az ollómechanikás gombok sokkal stabilabbak, oldalra szinte nem is mozognak, így kényelmes lesz a gépelés. A touchpad megnőtt és okosabb is lett. Több mint 10 centi széles és 7 centi magas az érintőfelület, ami a gesztusokon kívül azt is képes érzékelni, hogy ujjal vagy tenyérrel érintjük meg. Ha véletlenül tenyérrel érintenénk meg, akkor nem mozdul el a kurzor.

A tájváni gyártó jó lóra tett az X556UB-vel. Friss dizájnt hoz, szép színeket alkalmaz, erős a hardver és még az ajándékok is igazán megkapók. Multimédiás célra, iskolába jó választás, további az otthoni, régi asztali gépünket is ki tudja váltani. Egyetlen negatívuma a Kensington-lock rossz elhelyezése. Ezt a hibát leszámítva egy korrekt gépről van szó, ami megtalálja az egyensúlyt az új technológiák, a teljesítmény és az ár háromszögben.