ASUS ZenBook UX330UA laptop - belső:


CPU: Intel Core i7-6500U (2x2,50GHz / 3,10GHz Turbo, 4MB Cache):


A processzor teljesítménye kb. 5%-ot hoz az 5. generációhoz és nagyjából 10%-ot a 4. generációhoz képest. Továbbra is bőven elegendő a legtöbb feladatra, az általános felhasználástól kezdve a játékokig.

Kijelző – 13.3” QHD (3200x1800) LED, matt, IPS:


A kijelző négyszer annyi pixellel támad, mint a fullHD kijelzők, így a látvány egészen elképesztő lesz. Az Asus mérnökei egy hüvelykbe 276 pixelt zsúfoltak be, így minden részlet tűéles lesz. 100%-os sRGB lefedettséget biztosít a kijelző, további 178 fokos betekintési szöget. Az Asus a Splendid és az Eye Care technológiát is alkalmazza az UX330UA-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit. Az Eye Care hivatott a kék fényt csökkenteni, ezzel óvja szemünket a fáradás és egyéb panaszok ellen.

Memória – 8 GB DDR3 1866MHz:


A gyári 8GB memória 12GB-ig lesz bővíthető. Mivel ez otthon nem végezhető el, érdemes a vásárlásnál kérni a bővítést. A szokásos 1600MHz-s memória helyett 1866MHz-vel érkezik a gép.

Háttértár – 512GB SSD:


Az 512GB-s háttértár nem csak nagy hanem, rendkívül gyors is.

Grafikuskártya – Intel HD Graphics 520:


A processzorba integrált grafikuskártya egy HD Graphics 520-as, aminek ereje nagyjából a korábbi, 800-as szériába tartozó nVidia GeForce GT820M-mel egyenértékű.

Egyéb jellemzők:


A kisméret miatt természetesen nem kapott optikai meghajtót a gép. Nem hiszem, hogy bárki is hiányolná, aki egy könnyű, hordozható gépet keres. A szokásos apróságokat megkapjuk, mint kártyaolvasó, webkamera, bluetooth… A lehető legjobb vezetékmentes internet kapcsolatért a 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi felel. Ha gyors adatátvitelt szeretnénk, akkor erről 3db USB3.0 gondoskodik. A megszokottól eltérően Harman/Kardon hangszórókat kapunk, ami a vékony ház ellenére jól szól.

Kapunk egy micro méretű HDMI-t is. A gyönyörű fém ház elegáns rozéarany színű, de kvarc-szürke is elérhető. A billentyűzetvilágítás természetesen alap. A gép gyárilag Windows 10 Home operációs rendszerrel érkezik. 24 hónapos Asus futárszolgálatos garancia vonatkozik a készülékre. A készülékhez jár egy 6 gombos, vezetéknélküli C-Tech egér is.

ASUS ZenBook UX330UA laptop - külső:


Nem mintha bármit is számítana, de hosszú idő után változott a csomagolás. Egy felnyitható dobozban érkezik a gép, nincs vastag kartondoboz és felesleges csomagolás. A dobozt felhajtva a szokásos dolgokat találjuk: LAN-átalakító, Asus-os papírok és a töltő. Eléggé minimálisra lett szorítva a doboz tartalma. Az UX330UA sorozat két színben lesz elérhető rozéarany és kvarc-szürke. Az eddig megismert rozéarany változatoknál sokkal finomabb, alapvetően egy finom arany szín dominál, de bizonyos szögekben „kijön” a rózsaszín árnyalat is. Középen a megszokott króm Asus logó kapott helyet. A gép eleje teljesen csupasz, nem találunk portokat, LED-eket. Jobboldalon lesz a töltőcsatlakozó, az USB3.0, az USB3.1, a microHDMI és két állapotjelző LED. Hátul szintén üres a gép. Baloldalon egy USB3.0-t, egy kombinált jack-bemenetet és egy kártyaolvasót kapunk. A fedlapot felhajtva matt felület fogad. A kijelző és a kerete is matt, nem gyűjti az ujjlenyomatot. Felül találjuk a kamerát és a mikrofont, alul pedig a szokásos króm Asus logót. A billentyűk 1,5mm-es úton dolgoznak, így rendkívül finom lesz a gépelés.


A gombok feketék és szürkés jelölést kaptak. A billentyűzetvilágítás fehér. A touchpad sem sokat változott, most sem kapunk fizikai gombokat és az előző szériákban megismert króm szegély is visszatér. A hangszórók a gép alján helyezkednek el.

ASUS ZenBook UX330UA laptop - vélemény:


Az Asus ismét megtett mindent, hogy a lehető legjobb ultrabook-ot dobja piacra. Az UX330UA nem csak, hogy jól sikerült, hanem egyértelműen képes arra, hogy megszorítsa az Apple MacBook Air-t. 1,2kg-s súlya igaz, hogy több, mint az Air-é, azonban annál jóval masszívabb és strapabíróbb. A gép szépsége nem csak külsejében mutatkozik, hanem abban is, hogy mit rejt a belseje. Az i7-es processzor, a QHD kijelző és a nagyméretű SSD olyan kombináció, ami hosszútávon kiváló választás és nem kell egy jó ideig aggódni attól, hogy kifutunk a teljesítményből. Azt hiszem, hogy nyugodtan állíthatom, hogy itt a DigiPrime-nál új kedvencünk lett az UX330UA személyében.

Mindent megkapunk, amire szükség lehet: masszív ház, elegancia, erős hardver és olyan kényelmi megoldások, mint az USB3.1 és a kiváló világító billentyűzet. Ha ilyen jól sikerült az UX330, akkor nehéz elképzelni, hogy mire számíthatunk a ZenBook 3-tól…