ASUS ZenBook UX390UA laptop - belső:


CPU – Intel Core i7-7500U (2x2,70GHz / 3,50GHz Turbo, 4MB Cache):


Az előző generációhoz képest órajelben 0,2GHz-t kapunk, azonban ez már Turbo esetében 0,4GHz. Lényeges különbség! A processzor teljesítménye kb. 5-10%-ot hoz a 6. generációhoz képest. Már a 6. generáció is bőven elegendő a legtöbb feladatra, az általános felhasználástól kezdve a játékokig, a 7.-kel sem lesz okunk aggódni.

Nézzük a konkurenciához képest, hogy mit is hoz:
1,09x gyorsabb, mint a MacBook Air
1,53x gyorsabb, mint a MacBook
1,17x gyorsabb, mint a HP Spectre 13

Kijelző – 12.5” FHD (1920x1080) LED, IPS:


A felbontása fullHD, ami ebben a méretben elegendő, személy szerint soknak találom ilyen kis területre besűríteni a QHD-felbontást. Az első ami rögtön megfog a kijelzőben az az alig 7,6mm széles keret, ezzel piacvezető, hiszen 82%-os képernyő/test arányt hoz. A borítás már Gorilla Glass 4-es.

Az Asus a Splendid és az Eye Care technológiát is alkalmazza az UX330UA-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit. Az Eye Care hivatott a kék fényt csökkenteni, ezzel óvja szemünket a fáradás és egyéb panaszok ellen. A következő lefedettségekkel számolhatunk az új kijelző esetén: NTSC – 72%, sRGB – 100%

Memória – 16 GB DDR3 1866MHz:


A gyári memória ebben a kiszerelésben 16GB lesz és ez nem bővíthető tovább, hiszen alaplapra van forrasztva a modul. Nem is nagyon lenne rá szükség, 16GB RAM-mal sokáig el lehet lenni... A szokásos 1600MHz-s memória helyett 2133MHz-vel érkezik a gép.

Háttértár – 512GB SSD:


Az 512GB-s háttértár nem csak nagy hanem, rendkívül gyors is. Ez nem bővíthető/cserélhető. Nem a megszokott SATA csatlakozót használja, hanem már PCIe-s, azaz rendkívül gyors. Hogy mit is jelent ez a valóságban? Nézzük meg az átlagos írási sebességeket:

SATA 3 HDD – 85MB/s;
SATA 3 SSD – 520MB/s;
MacBook PCIe SSD – 724MB/s;
ZenBook 3 PCIe x4 SSD – 1720MB/s.

Meggyőző, ugye?

Grafikuskártya – Intel HD Graphics 620:


A processzorba integrált grafikuskártya egy HD Graphics 620-as, aminek ereje nagyjából a korábbi, 800-as szériába tartozó nVidia GeForce GT820M-mel egyenértékű.

Egyéb jellemzők:


A kisméret miatt természetesen a csatlakozók száma elég minimális, szám szerint 2 darab. Igen, 2 darab. Mindössze 1db audio-csatlakozó és 1db USB3.1 csatlakozó fért a gépre. A lehető legjobb vezetékmentes internet kapcsolatért a duplasávos 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi felel. Támogatja a WiDi-t és a BlueTooth 4.1-et is.

A megszokottól eltérően Harman/Kardon hangszórókat kapunk, ami a vékony ház ellenére jól szól. Ez annyira nem meglepő, hogyha tudjuk, hogy 4 hangszórós rendszer gondoskodik a hangzásról, 5 mágneses hangszórók kaptak helyet a gépben. A csomagolásban lesz egy USB-C univerzális dokkoló is, így további portokat kaphatunk.

A gép gyárilag Windows 10 Home operációs rendszerrel érkezik. 24 hónapos Asus futárszolgálatos garancia vonatkozik a készülékre. A készülékhez jár egy sleeve és egy 10 napos pixelhiba garancia
is.

ASUS ZenBook UX390UA laptop - külső:


Hogy őszinte legyek, azt hittem, hogy valami nagyon extra dobozra lehet számítani a ZenBook 3-tól. Ezért kicsit meglepett, amikor a szokásos fekete ZenBook külső doboz fogadott. Ezt kibontva már egy nagyon elegáns, matt fekete, kihajtható doboz fogad. Igen, valami ilyesmire számítottam először.


A gépet kivéve találjuk a papírokat, a mini dokkolót és a töltőt, alatta a sleeve-vel. A nálunk járt modell rozéarany színű, de elérhető király kék és kvartz szürke változatban is. A házban komoly változat lett, új ötvözetet használnak, ami könnyebb, mint az eddigiek, ugyanakkor 50%-kal erősebb. A ZenBook 3 súlya így 910 gramm lett, ami szinte zavarbaejtően könnyű. Ehhez tartozik a 11,9mm-es „vastagság” (inkább nevezzük „vékonyságnak”). Ahogy korábban említettük, mindössze két port lesz a gépen. A kijelző védelméről a 0,4mm-es Gorilla Glass 4 üveg gondoskodik, ez a szabványos vastagság fele. Menjünk egy kicsit lentebb, térjünk át a billentyűzetre.

A ZenBook UX390UA billentyűzete nem egy utólag belefabrikált eszköz, hanem már a kezdetektől fogva ezzel a kialakítással hozták létre ezt a nagyszerű ultrabook-ot. Éppen ezért lehetséges, hogy az előző generációs billentyűzethez képest 28%-kal karcsúbb. A lenyomási távolság 0,8mm, a két gomb közötti távolság (a billentyűk középpontjainak távolsága) 19,8mm. A gyártó 10 millió gomblenyomásos időtartamot ígér, ami az ipari szabványt magasan túllépi.

Folytassuk a másik beviteli eszközzel, a touchpaddal. Egy igazán precíz eszközről van szó, hiszen üvegborítást, érintésvédelmet, Smart Gesture támogatást és kézírás támogatást is kapott. Szintén újdonság a touchpad-ba épített ujjlenyomatolvasó, azaz 1 érintéssel be tudunk lépni.

Ilyen vékony gépnél egyből felmerül, hogy milyen lehet a hűtése? Asus-ék ismét kitettek magukért, hiszen teljesen újratervezték a hűtést. Mindössze 3mm vastag lett a hűtőrendszer, melynek a lapátait egy 0,3mm-es folyadékkristályos polimer alkotja, ez vezeti tovább a hőt a 0,1mm vastag rézötvözet hűtőcsőbe. Az akkumulátoros üzemidő is komoly újratervezés eredménye. A vékony profil miatt Li-polimer akksit használtak, melynek teljesítménye 40Wh. Kapott még egy gyorstöltőt is, amivel 49 perc alatt 60%-ra tölthetjük a gépet. Ezzel a technológiával akár 3x-os élettartamot hozhatunk ki gépünkből.

ASUS ZenBook UX390UA laptop - vélemény:


Könnyű, kompakt, vékony, kiváló ház, hihetetlen billentyűzet, brutálisan gyors hardver, jó hűtés, kiváló hangzás, rendkívüli üzemidő… Csak pár dolog, ami tényleg kiválóvá teszi az UX390UA-t. Sok gépet harangoztak be MacBook gyilkos ultrabook-nak, de kipróbálva mindkét készüléket, a ZenBook 3 mellett kell letennünk a voksunk. A legszembetűnőbb különbség a két prémium termék között a billentyűzet. Míg a MacBook-on szinte használhatatlanul vékony, szinte érzékelhetetlen billentyűzet volt és sokszor futottam bele abba, hogy nem is ütöttem le a billentyűt, addig az UX390Ua-nál ez egyszer sem fordult elő.

Szinte egyszerre futott be az új, angol helyett először magyar billentyűzettel jelentkező Dell XPS 9360-sal. Az XPS 9360 is egy rendkívüli gép, csupa pozitívumot tudnánk róla mondani, de a ZenBook 3-hoz képest nehéz, vastag és szinte műanyagnak tűnik.


Az UX390UA mindent hozott, amit csak megígért. A háza tényleg a legjobb, amit csak el lehet képzelni. A beviteli eszközök kiválóak (a billentyűzetre ez különösen igaz, de nagyon tetszett a touchpad-ba integrált ujjlenyomat-olvasó is!), a CPU+SSD kombó kimagasló teljesítményt hoz és még a hűtést is nagyon jó oldották meg.

Valószínűleg az egyetlen negatívum, amit fel lehet hozni a gép ellen az ára, ami igazából a fentieket olvasva nem csoda. A konkurenciát tekintve hasonló árban az XPS 9360 kevesebb háttértárat és RAM-ot tud felmutatni.

A HP Spectre még nem jelent meg 7. generációs CPU-val; az Apple MacBook pedig csak M-es processzorokkal érhető el. Így talán már nem is hangzik olyan rosszul, ugye? Mi rendkívül elégedettek voltunk ezzel a géppel, mert tényleg betartotta a gyártó az ígéreteit. A prémium ultrabook kategória tényleg új királyra lelt az Asus Zenbook 3 / UX390UA személyében. Szép munka!