Processzor – Intel Core i7-6500U (2 x 2,50GHz / 3,10GHz Turbo, 4MB Cache):


A Dell Inspiron 5559 laptop alapját egy alacsony fogyasztású i7-es processzor, a Skylake családba tartozó i7-6500U adja. Nagyjából féléve gördültek le a gyártósorral a 6. generáció tagjai és komoly hírnevet szereztek maguknak. Alap órajelen 2,50GHz, míg Turbo-módban 3,10GHz-re képes felszökni. A 4. generációhoz képest nagyjából 10% különbség van, míg az 5.-hez képest 5% körüli a plusz. Ez nem tűnik soknak, azonban már az előző generációk is bőven tudtak mindent, amit kellett. A 6. generáció főleg fogyasztásban lépett elő, ez sokkal komolyabb tulajdonság, mint maga a teljesítmény növekedés.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920x1080) LED, Touch:


A kényelmesebb és hatékonyabb felhasználásért érintőkijelzőt is kaptak egyes modellek. Egyébként fullHD felbontással dolgozik a gép, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik szeretnének filmezni vagy képeket/videókat szeretnének szerkeszteni. A kijelző felülete –ahogy a touch-ból sejthető- fényes.

Memória – 8GB DDR3 1600MHz:


A gyári kiszerelésben 8GB DDR3 memóriát kapunk. Ez bőven elég lesz, de aki szeretné kicsit tuningolni, annak sem kell aggódni. A hátsó panelt könnyedén leszedhetjük és mivel két memória-slot fogad, ezért 16GB-t is beletudunk építeni. Arra figyeljünk, hogy csak DDR3L memóriát támogat a gép!

Háttértár – 256GB SSD:


Ha valaki gyors laptopot szeretne, akkor a CPU és RAM mellett a legfontosabb a háttértár lesz, hiszen általában ez jelenti a legkomolyabb keresztmetszetet. Ennél a konfigurációnál gyárilag 256GB-s SSD-t kapunk, így a sebességre nem lesz panaszunk. Sajnos bővítőhely nincs a gépben, ezért érdemes lehet nagyobb adatainkat (pl. fullHD filmek, videók) külső tárolóként, USB3.0-n keresztül csatlakoztatva használni.

Grafikuskártya – AMD Radeon R5 M355 4GB:


Az AMD kártyája a belépőszint és a középkategória között van félúton. Az előd, az R5 M255-höz képes magasabb órajelet kapott, így teljesítménye is komolyabb lett. Nem hardcore gaming-re lett kitalálva, de aki szeretne játszani pár meccs FIFA15-öt vagy mondjuk a Battlefield Hardline-ban lövöldözne, annak kellemes perceket fog szerezni. Az integrált grafikuskártya szerepét az Intel HD Graphics 520 tölti be.

Optikai meghajtó – DVD/RW SuperMulti Double layer:


Mivel egy igazi mindenes gépről van szó, ezért várható volt, hogy itt sem hagyják ki az ODD-t.


Egyéb jellemzők:


A vezeték nélküli kapcsolódásért a BlueTooth és a WiFi felel. Aki a közvetlen csatlakozást szereti, természetesen megtalálja az RJ45-csatlakozót. 2 darab USB2.0 és 1 darab USB3.0 áll rendelkezésre, amennyiben egeret, billentyűzetet, külső HDD-t vagy esetleg telefont csatlakoztatnánk. A kártyaolvasónak köszönhetően gyorsan menthetjük/írhatjuk adatainkat és akár utazás közben is dolgozhatunk. Amennyiben TV-t, monitort vagy projektort használnánk, úgy ezt HDMI-n keresztül oldhatjuk meg. A kijelző kávájába megtaláljuk a webkamerát.

Operációs rendszer – Linux:


Gyárilag előtelepítve Linux-ot kapunk, de valószínűleg kevesen fogják ezt megtartani. A gépre Windows 8.1 vagy Windows 10 telepítése ajánlott, ezekkel a rendszerekkel lehet a maximumot kihozni belőle.

Garancia – 36 hónap:


A háttértámogatásról a megszokott, 3 éves, magas szintű Dell Support gondoskodik.

A doboz a megszokott egyszerű Dell csomagolás, nem hoz semmi extrát, ahogy a tartalma sem…A két Dell-es tájékoztató füzet mellett a töltőt és a tápkábelt találjuk csak. Térjünk át a gépre, az szebb lesz. A fedlap nagyon szép ezüst színt kapott, rajta a megszokott króm Dell logóval. Kapott egy kellemes textúrát, ami nem csak megtöri az egyhangúságot, hanem jobb fogást is biztosít. A gép frontja és két oldala is ezüst színezést kapott, hátul illetve belül maradt a sötétség és a matt felület. Ha a fedlapot felhajtjuk, akkor a sötét szín dominál.


A belső felület sötétszürkés, a billentyűk feketék, rajtuk fehér színekkel a jelölések. A kijelző kerete is matt, sötétszürke. Szigorúan veszi körbe a fényes érintőkijelzőt. Középen találjuk a webkamerát. A touchpad nagyméretű, bőven elférünk rajta és a gesztus-vezérlésnek is marad elég hely. A portok kiosztása a következő:

-- Baloldal – töltő-csatlakozó, LAN-csatlakozó, következik a ventilátor kimenete, majd a HDMI, az USB3.0 és a kártyaolvasó,

-- Front – állapotjelző LED,

-- Jobboldal – Kensington-lock, optikai meghajtó, 2 x USB2.0, kombinált jack-bemenet.

A Dell Inspiron 5559 összességében jó konstrukció, erős hardverrel, megbízható garanciával. Az akkumulátor üzemideje jobb, mint az átlag, a konkurenciánál jobban teljesít, így munkagépként is alkalmazható. Multimédiás tulajdonságait már kiemeltük, főleg az érintőkijelzővel együtt nyújt igazán kellemes élményt. A billentyűzet kényelmesen jár, nem fárasztó, köszönhetően a rövid útjának. Nagyobb terhelés alatt is csendes és nem melegszik túl.

A 36 hónapos garancia tényleges biztonságot nyújt és hosszabb, mint a konkurenciájé. Negatívumként ami felhozható, az talán az, hogy az USB-csatlakozók közül lehetne többségben az USB3.0, illetve 2016-ban nem ártott volna egy második bővítőhely a háttértárnak. Ennek ellenére mindenképpen ajánlott termékről van szó, hiszen ezek a két apróság eltörpül a rengeteg pozitív tulajdonsága mellett.