HP Pavilion 17 laptop - belső:


CPU – AMD A10 8780P (4 x 2,00GHz / 3,30GHz Turbo, 2MB Cache):


A Carrizo családba tartozó A10 8780P egy APU, ami 4 CPU magot és 8 GPU magot tartalmaz. A család többi tagjához képest lényeges különbség, hogy itt a fogyasztás fixen 15W. A magasabb ellátás miatt is egy R8-as IGP-t kapott, ami a leggyorsabb a sorozatban.

Kijelző – 17.3” fullHD (1920 x 1080) LED matt:


A matt színű keret nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott. A felbontása természetesen fullHD-s.

Memória - 8GB DDR3 1600MHz:


Memóriából 8GB-t kapunk, de ez gond nélkül bővíthető 16GB-ra is, hiszen továbbra is két slot-ot kapunk. A laptop hátlapját leszedve könnyen hozzáférünk a memória slot-okhoz, illetve a HDD-hez. Ez egy rendkívül szenvedős folyamat és garanciavesztéssel jár, így senkinek sem ajánlom, hogy neki kezdjen.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm:


A háttértár mennyiségére nem lehet panasz, hiszen 1TB-on már bőségesen el lehet férni. Rengeteg adat, zene vagy éppen fullHD-s film fog elférni rajta. Sajnos nincs lehetőség bővíteni a gépet, csak cserélni lehet a HDD-t. Amennyiben erre adjuk a fejünket, nem kell aggódni, hiszen az USB3.0-nak köszönhetően külső tárolóként használhatjuk a gyári HDD-t.

Grafikuskártya – AMD Radeon R7 M260 2GB:


Egy középkategóriás (azon belül is az alsó harmadba szánt) dedikált grafikuskártyáról van szó, ami 2GB memóriát kapott. Az új Opal Pro chip-re épül, ami persze támogatja a DirectX 12-t. A konkurens GT825M-nél jobb eredményt hoz, azonban az elmúlt két év komolyabb játékai gondot fognak neki okozni. Régebbi játékokkal azért már lehet játszogatni, de ezt a gépet nem erre találták ki.

Egyéb jellemzők:


Otthoni és irodai jellegéből kifolyólag számítani lehetett rá, hogy a gép megkapja az optikai meghajtót. Vezeték nélküli kapcsolódásunkért a b/g/n-es WiFi és a BlueTooth felel. Aki a megszokott, vezetékes LAN-csatlakozást preferálja, az 100MBit-es csatlakozóval találkozhat. Az adatmozgatásról és a külső eszközök csatlakoztatásáról 1 darab USB és 2 darab USB3.0 mellett a kártyaolvasó felel. Külső kijelzőt vagy monitort HDMI-n keresztül csatlakoztathatunk. Az üzemidő nőtt, 4 cellás akkumulátor került a gépbe. Természetesen lesz beépített webkamera is, ami a kategória átlagát hozza. Az operációs rendszer Windows 10 Home. A garancia a megszokott 24 hónap.

HP Pavilion 17 laptop - külső:


A gép csomagolása rendkívül egyszerű és egyértelmű lesz. A kartondobozon egy hatalmas fekete HP logó lesz, így egyértelmű, hogy mit is rejt a doboz. Az akkumulátoron, az adapteren és a tápkábelen kívül nem sok mindent kapunk. Térjünk át a gépre. A fedlap fehér színű, ami a "hóvihar fehér" fantázianevet kapta. Csillogó, fényes fehér házat képzeljünk el. Középen egy króm HP logót kapunk. Ha felhajtjuk a fedlapot, akkor egy fekete kijelző-keret fogad. Matt, így az ujjlenyomatokat nem gyűjti. A fenti sávban középen fogad a webkamera, alul pedig a HP logó. A belső felület sokkal érdekesebb lesz. Itt már gyönyörű ezüst-fekete színátmenet fogad, kereszt csiszolt mintával. A balfelső saroknál kapjuk a téglalap alakú power gombot. A billentyűzet fekete színű és minimálisan, de észrevehető, hogy bevan süllyesztve.


Alapvetően egy téglalap alakú, lekerekített sarkú rész fogad, majd mellette a numpad, ami szintén lekerekített sarkú, álló téglalap. Fehér színű jelöléseket kapott. A touchpad megoldása nagyon nagyon szép és stílusos, semmi felesleges cicoma. Lássuk a csatlakozókat! A baloldalon a töltő csatlakoztatója nyitja a sort, kicsivel mellette a töltést jelző LED-del. A sort a LAN-csatlakozó, a két USB, alatta a kártyaolvasó és az optikai meghajtó folytatja. Elől nem találunk csatlakozási lehetőséget. A jobboldalon a Kensington-lock mellett lesz az venti kimenete, a HDMI, az USB-port és pár állapotjelző LED. Hátul csak az akkumulátornak lesz hely. A hangzásról a Bang&Olufsen gondoskodik.

HP Pavilion 17 laptop - vélemény:


A HP Pavilion 17 széria elsődleges konkurenciája a 17.3" méretű Lenovo B/G-sorozat, illetve az Asus X756. Ebben a kategóriában és ilyen áron a fullHD kijelző használata nagyon jó döntés, ezzel komoly előnyt tehet szert a konkurenciával szemben. Negatívumként ami felhozható az talán az, hogy jobb lett volna a 1 db USB3.1-gyel is ellátni a gépet. Ha a hangzást sikerült jól belőnünk, akkor meglepően jól és olcsón hozza a multimédiás élményt, amire vágyunk. A külső eléggé szubjektív, de minket nagyon megfogott. Bátran ajánljuk, nagyon jó pakkot rakott össze az amerikai gyártó!