LENOVO IdeaPad Z51-70 laptop - belső:


CPU – Intel Core i5-5200U (2x2,20GHz / 2,70GHz, 3MB Cache):


A gép alapját egy i5-5200U-s processzor adja. Alig egy éve adták ki, a Broadwell családba tartozik. Alap órajelen 2,2GHz, míg turbó-módban 2,7GHz-re képes felpörögni. A processzorba integrált grafikuskártya egy HD Graphics 5500-as, aminek ereje nagyjából a korábbi, 800-as szériába tartozó nVidia GeForce GT820M-mel egyenértékű.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920 x 1080) LED:


A 15.6”-os méret laptopoknál a normális, átlag méretet jelenti, ez még a napi szinten mozgatható kategória. Mivel első sorban multimédiára szánják (filmezés, képszerkesztés), ezért nagyon helyesen, egy fullHD felbontású panelt kapott. A kijelző felülete fényes, így kicsit élénkebb színeket jelenít meg, mint matt társai, azonban külső helyszínen tükröződik.

Memória – 4GB DDR3 1600MHz:


A 4GB rendszermemória egészen elegendő lesz átlag felhasználásra, azonban multimédiára már kelleni fog a 8GB. Aki mégis szeretné a maximumot kihozni a gépéből, az ezt 16GB-tal teheti meg.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm + 8GB SSD:


A háttértár alap kiszerelésben is 1TB ami mellé még egy 8GB-s express cache memóriaként szolgáló SSD is társul. Mivel a készülék multimédiára és játékra szolgál, nagyméretű játékainkkal és filmjeinkkel könnyen kiszaladnánk az 500GB-s limitből,így szükséges az 1TB-s háttértár. Aki a gyorsaságot tartja szem előtt és inkább külső HDD-n tartja (nem annyira fontos) adatait, az mindenképpen gondolkozzon el ezeken!

Grafikuskártya – AMD Radeon R9 M370X 3GB:


A középkategóriás kártya nagyjából egy éve debütált. Eddig a 15-ös méretű Retina MacBook Pro-kból ismerhettünk, azonban most beveti a Lenovo is.

Nézzünk pár játékot!

Dirt Rally – high – 40 fps
Call Of Duty – Advanced Warfare – high – 30 fps
Evolve – medium – 40 fps
BattleField Hardline – medium – 67 fps

Egyéb jellemzők:


Portok terén mindent kapunk, amit el lehet várni ebben a kategóriában. A WiFi ac-es, de természetesen lesz mellette Gigabit-es LAN is. 1 darab USB mellett kapunk még 2db USB3.0-t is. A vezetéknélküli adatmegosztásról egy 4.0-s BlueTooth gondoskodik. Külső kijelzőt HDMI-n és VGA-n keresztül tudunk a gépre kötni. Természetesen lesz itt még kártyaolvasó és webkamera is. A hangzást a JBL Dolby Theatre hangszórókra bízták. Kapunk optikai meghajtót is, ami egy SuperMulti Double Layer. A gép 24 hónapos garanciával és operációs rendszer nélkül érhető el, jelenleg 179.900 forintos akciós áron.

LENOVO IdeaPad Z51-70 laptop - külső:


A fekete csíkokkal díszített karton doboz már régóta nem kapott frissítést, így mindenki számára ismerős lehet. Nem mintha bármit is számítana a gép szempontjából… A dobozból kihúzva a gépet, megtaláljuk a szokásos papírokat és kiegészítőket, nem ér meglepetés. A gép háza sem hozott újdonságot az előző változatokhoz képest, csak a hardver változott. A fedlap fehér, amit mindössze egy króm Lenovo logó díszít.


A kijelző matt borítást és keretet kapott, míg a belső felület szálcsiszolt. Az ezüst szín dominál, csak úgy, mint a gép oldalán. A billentyűk az AccuType családból kerültek ki, fehér jelzést kaptak. A touchpad az előző szériától eltérően 1 fizikai gombot kapott és de a króm keret megmaradt. Baloldalon a töltő-csatlakozóval kezdődnek a portok, mellette lesz venti kimenet, a VGA, a LAN-csatlakozó, a HDMI és két darab USB3.0. Elől csak két állapotjelző LED-et találunk, míg hátul csak az akkumulátor lesz. Jobboldalon lesz a Kensington-lock, az optikai meghajtó, egy kártyaolvasó, egy USB és egy kombinált jack-bemenet.

A Lenovo IdeaPad Z51-70 laptop tökéletesen teljesíti azokat az igényeket, amire ki lett találva. Egy friss, energiatakarékos hardverrel ellátott, klasszikus köntösbe öltöztetett gép, ami alacsony árával könnyen megtalálja azokat a felhasználókat, akiknek nincs szüksége csúcsteljesítményre. Otthonra, iskolába de akár irodába is jó választás lehet, hiszen az i5-ös processzor képes elbánni a több ablakos böngészéssel, táblázatokkal, stb. Az AccuType billentyűzet még mindig kellemes gépelést biztosít, aki a kategóriából kiemelkedik. A fullHD kijelző és a jó hangszórók egyértelműen belövi azt a célcsoportot, akik szeretnek filmezni, esetleg videót vágni. A grafikuskártya játékra is elegendő, de a multimédia kedvelői és értékelni fogják!