Előzmények


Az Nvidia helyzete cseppet sem volt egyszerű, mivel a konkurens AMD már korábban piacra dobta legújabb típusait, sőt ezen felül a beszállítók sem tudtak átállni a 20nm gyártási technológiára. Ebből adódóan a Maxwell generációt továbbra is 28nm –re tervezték. Már az új architektúra is sokat segít az előrelépésben, ezért a felhasználók nagymértékben kárpótolva lesznek. Az Nvidia stratégiát váltott, mivel elsőként a középkategóriás modellekre összpontosít, aminek elsősorban gazdasági okai vannak, mivel a fogyasztók többségénél fontos tényező az ár. Valószínűleg a 20 nm –es átállásnál is többet kell majd várni a legütőképesebb kártyákra.

Szerkezeti újítás


A legnagyobb változtatás a tervezési egységeket, azok számát és arányát érinti. Az SMX egységektől eltérően az ötödik generáció alapját az SMM (Streaming Multiprocessor Maxwell) típusok alkotják, amelyek négy blokkból, és egyenként 32 CUDA magból tevődnek össze. Azonnal láthatjuk a különbséget, mivel az SMM 128 magból ál, míg a korábbi SMX 192 CUDA maggal rendelkezik. Mindezek mellett minden SMM Polymorph Engine 2.0, Vertex Fetch Tesselator, Viewport Transform és stream kimenetet tartalmaz. Továbbra is marad a DirectX 11.0 verzió. Az AMD GCN 1.1 architektúrája ugyanakkor a DirectX 11.2 támogatja, de ez nem meglepő, mivel az Nvidia korábban is elmaradt vetélytársától. Ahogy azt már korábban is említettük a Maxwell sorozat hatékonyságban és a fogyasztásban is felülmúlja elődeit. Az Nvidia azt ígéri, hogy a teljesítmény/energiaigény arány megduplázódik. Az előző generációhoz képest az egyes magok 135 százalékkal lesznek erősebbek.

Piaci besorolás


Az idei év is az Nvidia és AMD összecsapásitól lesz hangos. Összehasonlítási alapul a nemrégiben bemutatott Geforce GTX 750 Ti kártyát vesszük figyelembe, amely 640 CUDA processzort és 2GB GDDR5 memóriát kapott. A TDP csupán 60W, így tehát a mobil piacágban is érdekelt lesz. Játszás közben teljesen halkan dolgozik, és az üzemi hőmérséklet sem haladja meg az 50 fokot. A mobil ágazaton belül mindenképp felüdülést hoz majd a GTX 750 Ti, amely a középkategóriás gépekben lesz jelen. Az asztali videokártyák esetében a Geforce GTX 750 Ti hasonló teljesítményre képes, mint az AMD R7 260 sorozat.