10. Beasts of No Nation


A csalódásoknál szerepelt már egy Netflix film, a Tallulah és ide is felkerült egy. A Beasts of No Nation az afrikai gyerek katonákról szól. Hogy hogyan ragadják el őket szüleiktől, hogy mossák át az agyukat és nevelnek belőlük, félelmet nem ismerő gyilkológépekké! Piszkosul felkavaró film, már a témája a okán is, de a megvalósítása is elsőrangú! A filmet ugyanaz a Cary Joji Fukunaga írta és rendezte, aki a zseniális True Detective első évadának összes részét rendezte. A minőség tehát garantálva van. A főszereplő fiút játszó Abraham Attah-nak ez volt az első filmszerepe. Nem látszott rajta. Figyelemre méltó, vérprofi alakítást nyújtott. A hadvezért pedig, korunk egyik legtehetségesebb színésze Idris Elba keltette életre. Na, ő viszont ezért simán Oscart érdemelt volna. Félelmetesen hiteles volt! Csak azért nem kapott a film jelöléseket, mert az elöregedett Oscar bizottság, nem tekinti filmek a stream-es mivolta miatt. Ami szomorú és bosszantó. És nem "kedves" Spike Lee, nem azért mellőzték, mert mindenki fekete benne! Ezt csak te látod bele mindenbe! Nézzétek meg, ha egy igazán gyomorforgató, háborús drámát kerestek!



9. Spotlight - Egy nyomozás részletei


Írtam már róla korábban. Falrengető dráma, mocskosul erős alakításokkal! Ugyan nekem nem ez volt a kedvenc filmem tavalyról, sem az Oscar jelölt filmek között, de a legjobb film díja igencsak jó helyen van nála!



8. Zootropolis - Állati nagy balhé


Szintén volt már róla szó korábban. A Disney bizony durván odapörkölt a Pixarnak.



7. Rendes fickók


Shane Black visszahozta a buddy movie műfajt, méghozzá hibátlan minőségben! Kiégett nyomozók, akik isznak, cigiznek, káromkodnak. Belekeverednek egy nyomozásba, ami a lehető legelmebetegebb módon elfajul. Elképesztő poénok, beszólások, polkorrektség nyetne. Egy kiváló korrajz a 70-es évek Los Angeleséről. A főszereplő páros, vagy inkább hármas pedig kifogástalan!



6. A fiú és a szörnyeteg


Kedvenc anime rendezőm Hoszoda Mamoru egy újabb remekművett tett le az asztalra. Egy fiatal, árván maradt fiút maga mellé vesz egy szörny tanítványának, mert csak így tud indulni a szörnyek világának királyi címéért. Két önfejű karakter, fantasztikus összecsiszolódásának története. Mindketten egyszerre mestere és tanítványa a másiknak. Így amikor az emberek és szörnyek világa is veszélybe kerül, csak ők ketten állíthatják meg a gonoszt. Vicces, érzelmes, gyönyörű, fantasztikus látvány, remek zene, dinamikus akciók! Még több fantaszikus animét Hoszoda úr!



5. Amerika kapitány: Polgárháború


A legjobb Marvel szuperhős film! Kész, ennyi! Nem kell a szájtépés! Érett, felnőtt, pörgős, látványos, vicces. Egy csoda!



4. Aljas nyolcas


Tarantino. Tovább.



3. Steve Jobs


Rendhagyó önéletrajzi film, az Apple alapítójáról, akit három termékbemutató (Mac, NeXT, iMac) előtt mutatnak be nekünk. Fantasztikus forgatókönyv, elképesztő szövegkönyv. Pattogós, vicces, feszült párbeszédek. Remek zenék, fantasztikus ritmus. Michael Fassbender lehet, hogy nem hasonlít Steve Jobsra, de hogy minden manírját tökéletesen adta vissza, az hétszentség! Tény, nem egy mindenre kiterjedő biopic. Ezért is utálják sokan a filmet, (meg ugye azért "me az epöl szar, drága". Ki kényszerít rá benneteket, hogy megvegyetek tőlük bármit is?) pedig pont ez a legnagyobb erőssége a filmnek. Egy fantasztikus képet kapunk egy nem mindennapi fickóról. Aki lehet, hogy nem volt mérnök, de olyan ötletei voltak, amik igenis megváltoztatták a világot és úgy adta elő őket, hogy azzal tömegeket volt képes megbabonázni. És úgy irányította beosztottait (aljas szemét módon egyébként), hogy azok a lehetetlent is megcsinálták neki. Ilyen karizmája volt ennek a fószernek! Hatalmas veszteség a halála, a tech világ számára. A minimum, hogy egy ilyen fantasztikus filmet készítsenek róla.



2. A visszatérő


Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy ez lesz a legjobb film számomra. Volt már róla szó korábban. Zsigeri, csontig hatoló nagybetűs, FILMÉLMÉNY!



1. Kubo és a varázshúrok


Közel év vége volt, amikor megnéztem ezt a mozigyémántot. A stop-motion animációs filmek csúcsa! Rendkívül jó üzenettel, gondolatisággal, lehengerlő látványvilággal. Nem mennék bele a részletekbe, hamarosan jön róla egy teljes értékű kritika.