Először is Boldog új évet! Túléltük! 2016 van! Wooww! Ahogyan legutóbb is, most sem feledkeztem el szívszerelmeimről, a filmekről! Hasonlóan a 2014-es listákhoz, ezúttal is öt részletben osztom meg veletek a legutóbbi filmes termésemet. Meglepetések, csalódások, rossz és kedvenc filmek. Majd lezárásként a filmes naplóm következik. Viszont csavartam egy kicsit a dolgon. Mivel a 2014-es lista túl hosszúra sikerült és túlcsordult, ezért most ranglistába szedem az alkotásokat. 10-10 film minden listában és pár mondatban mesélek azokról is, akik lemaradtak a Top 10-ből!
A csalódás és meglepetés listánál felhívnám mindenki figyelmét, hogy nem minőségi sorrendben követik egymást a filmek. Hanem aszerint, hogy mekkora meglepetésként és csalódásként éltem meg őket.

Fontos!
A 4-es listában csak olyan filmek szerepelnek, amik Magyarországon tavaly kerültek a mozikba, vagy 2015-ben jelent meg DVD-n, illetve Blu-rayen.

A "futottak még" kategóriába, itt két alkotás került be. Az egyik, a Hős6os. Amit, komolyan mondom, gyűlölni akartam! De úgy istenigazából! Hogy miért? Mert pofátlan módon lenyúlta az Oscar szobrot az Így neveld a sárkányodat 2 elől. Szóval tényleg haraggal kezdtem el nézni a filmet. De annyira bájos, látványos és vicces volt, hogy a haragom, nagyjából 15 percig tartott. Nagyon tetszett, ez a Marvel animációs mozi, de szobrot akkor se érdemelt. A másik film ami lecsúszott az a Demóna. Nem csípem a klasszikus mesék modern, élőszereplős feldolgozását. De ez meglepett! Fantasztikus a látványvilága, jók a zenék és mertek valami új dolgot belevinni a klasszikus sztoriba. Csipkerózsika történetét végre a "gonosz boszorkány" szemszögéből láthattuk. Angelina Jolie (akit annyira nem kedvelek) pedig fantasztikus a szerepében! Maga a film nem egy nagy durranás, de tényleg egy retek nagy baromságot vártam.

De jöjjenek a döntősök:

10. Ted 2


Mindenki tudja miről van szó. Életre kelt mocskos szájú plüssmaci a Family Guy kitalálójától. Az első részt is nagyon szerettem, az abszurd marhaságaival és popkulturális utalásaival. Azt viszont nem tudtam, hogy a folytatástól mit várjak. Mit lehet ebből még kihozni? Illetve az sem segített, hogy MacFarlane előző filmes próbálkozása egy rettenetesen rossz film (tudjátok, az a western marhaság) volt. Nagyon ledöbbentem, hogy az alkotók újra tudták hozni azt a színvonalat, amit az elsőnél. Pedig semmi újdonság nincs a filmben. Rengeteg káromkodás, 0 polkorrektség (ami sajnos egy Charlie Hebdo "poént" is szült), utalások filmekre, akármire. Tele van abszurd humorral, Mark Wahlberg pezseg a szerepében és Amanda Seyfried is meglepően vicces volt. Olyan, mint egy több részes Family Guy sztori. Nagyon tetszett!



9. A Hangya


Imádom a Marvel filmeket. A Hangyától viszont rettenetesen tartottam. Láttam a trailereket, olvastam a balhékról Edgar Wright és a stúdió között. Nem tetszett, amik a film körül történtek. Maga a figura is túlságosan gagyinak tűnt. Szerencsére a Marvel ismét rám cáfolt. Elkészítettek egy rendkívül laza, baromi vicces heist filmet. Amiben éppenséggel van egy szuperhős is. A film legnagyobb erénye, hogy tisztában van vele, hogy ez az egész ötlet egy vicc! Képtelenség komolyan venni. Erre rá is játszik többször és ezért lehet imádni ezt a mozit! Mert mer ordas nagy hülyeségeket csinálni, kineveti néha saját magát is. Csak szórakoztatni akar, kicsiben. Szó szerint és átvitt értelemben is.

Teszi ezt baromi látványosan, viccesen, lazán és nem felejti el azt sem, hogy milyen univerzumban is foglalja el a helyét. A főszereplő srác nagyon jó választásnak bizonyult, Michael Douglasnek nagyon örültem, de neki ez ujj gyakorlat volt. Evangeline Lilly kicserélhető és szerintem tök felesleges is. De tudom, kell Darázs. Sajnos az örök Marvel betegség pedig egy új mélypontot ért el. A főgonosz szerintem vállalhatatlan volt. Maga a karakter is rettenetesen van megírva, de a színész választás is egy teljes tévedés. A Hangya egy laza popcorn mozi. Nem akar több lenni. Az eddigi leggyengébb Marvel film számomra. De ha ez lesz tényleg a legalja, akkor én nagyon boldog leszek. Mert ez remek volt!



8. Chappie


Tudom, mindenki utálja ezt a filmet, meg "Neil Blomkamp monnyon le"! A rettenetes negatív fogadtatás és fikázás miatt, egy igazi vállalhatatlan szörnyszülöttet vártam. Ami számomra inkább érdekes, de tényleg szörnyszülött lett. A filmben valóban vannak rettenetes dolgok. Kapásból Hugh Jackman figurája egy gyalázat és tele van a sztori lyukakkal. A lezárás meg nem volt kellően megalapozva, így eléggé mind fuck módjára a semmiből jön. De nekem még így is nagyon tetszett, annyira beteg és furcsa dolgok vannak ebben a filmben. Én tudom díjazni azt, ha valami mer ijesztően más lenni. Nem beállni a tornasorba. Emiatt is utálják sokan a Chappiet. Én pont emiatt kedveltem meg. Chappie figurája egyébként elképesztő, Sharlto Copley frenetikus a robot szerepében! A sokak által szintén negatív tényezőként kezelt, Die Antwoord nálam működött. Látszik rajtuk, hogy rohadtul nem színészek, de a suttyó dél-afrikai gangsztákat jól hozták. Valószínűleg azért, mert saját magukat játszották és tényleg ekkora kretének.

A film veszett látványos, pörgős. Vannak benne jó gondolatok, amiket nem igazán tud kibontani és eléggé csapong is a témák között. Lehetett volna sokkal jobb is. Akár az év filmje is, ha jobban van megírva, jobban van összerántva. De ezt az utálatot nem érdemli meg! Én nagyon jól szórakoztam rajta és meg is fogom védeni.



7. Jupiter felemelkedése


Az újabb wtf. Tudom, ostoba a film, rettenetes Mila Kunis figurája és Eddie Redmayne is Arany málnáért hajtott de... Nekem ez a film még így is rohadtul bejött! A világa annyira fantáziadús volt és határokat nem ismerő, már-már kaotikus is elismerem de nekem éppen ezért tetszett. Ahogy az UFO-s összeesküvés elméleteket kezelték (Egyiptom, a szürke alienek), hogy próbáltak egy saját világot teremteni a Wachowski tesók. Ebbe bele is tört a bicskájuk, mert túl sokat akartak és tényleg sok minden csak lóg a levegőben. De nem hiszem, hogy ez rajtuk csúszott el. A forgatókönyv 600 oldalra rúgott! Szerintem a stúdió lekanibálkodott ebből elég sok fontos részt, hogy "fogyaszthatóbb" legyen.

De van még egy igen komoly fegyvertény! A látvány! A Jupiter felemelkedése látványvilága valami félelmetesen gyönyörű! A design, a CGI munkák, az akciók! Fenomenális, ahogy kinéz és még egyszer mondom, árad belőle a fantázia és az egyedi hangulat! Ostoba a film, ott lehet ütni ahol akarja az ember. De az elvetemült belső nerd énem nem tudja utálni. Csak szeretni! Megyek is megnézem újra mindjárt. Spoiler: Sean Bean nem hal meg!



6. Liza a rókatündér


Magyar film! Megint! Tavaly is kerültek fel a listákra magyar filmek és ez most is bekövetkezett! Nagyon tudok ennek örülni! A Liza egy remek kísérleti film, ami végre nem amerikai filmek erőltetett majmolása akar lenni, nem proli humort tol az arcunkba, hanem egy saját ötlettel áll elő. Nem akarok részletekbe belemenni. Egy visszahúzódó lány sorsát láthatjuk, akinek az udvarlói állandóan meghalnak. Iszonyat jók a színészek, a zenéje fantasztikus, jó a történet! Jók az effektek, igazi éjsötét fekete humora is tud lenni, ha éppen az kell. Vannak benne gyerekbetegségek és tipikus magyaros furcsaságok. Eléggé rendhagyó a stílusa, amit nem biztos, hogy mindenki tud tolerálni. Nekem is egy óra kellett mire megszoktam, ráhangolódtam, de megérte!



Szolgálati közlemény: Sajnos a Saul fia (ha már magyar filmek) egyik listán sem szerepel, mert egyszerűen nem tudtam megnézni. Nálunk egyetlen egy napon adták, akkor is dolgoztam. Szomorú vagyok miatta.

5. Az útvesztő:


Na, ez volt az a film ami engem rohadtul nem érdekelt! Megint valami young-adult baromság, meg fiatal színészek jajj, hagyjatok már! Aztán elém keveredett a DVD és nagyjából fél óra után kezdett bennem mocorogni a felvetés. "Ez tényleg ennyire baromi jó?" És igen. A filmben több a fantázia, mint az Éhezők viadala sorozatban összesen. A helyszín, az a bizonyos labirintus valami eszetlen jó volt! A benne tanyázó rémek, a Siratók is nagyon bejöttek! A fiatalok hierarchia rendszere is valahogy hiteles volt. A színészek is kitetettek magukért. Jól nézett ki a film, frankók voltak az akció jelenetek és még vérre is futotta itt-ott. Hatásos volt, működött az egész! Persze vannak ebben is ordas nagy marhaságok. Hogy miért nem másznak ki az útvesztőből, azt egy annyira hülye érvvel hárították el, hogy hangosan felröhögtem. A több hónapja bezárt fiúk semmit nem tesznek, amikor egy lány kerül közéjük. Hát persze. Had ne mondjam minek kellett volna történnie. A film vége, illetve befejezetlensége sem tetszett. Nem tudom miért kell mindennek folytatás. Ezt a sztorit simán le lehetett volna zárni akár itt is. De jött a folytatás, amit sikerült, szintén 2015-ben megnéznem. Egy másik listán fog szerepelni. Ez az első rész viszont nagyon bejött, a hibáival együtt is! Kicsit Kocka, kicsit Legyek ura, de akkor is működik! Talán a legjobb young-adult cucc, amit eddig készítettek.



4. Mad Max - A Harag útja


Durvul a lista! Vallomással tartozom, én az eredeti Mad Max trilógiát sohasem szerettem. Nem tudtam mit kezdeni a sivatagban autókázó fura alakokkal, akik teflonokkal a fejükön riogatják egymást és Mel Gibsont se éreztem olyan tökös valakinek, mit ahogy a legtöbben. Az előzetesek alapján azt se tudtam, hogy ettől a filmtől mit várjak. Nagyon vegyesek voltak az érzéseim.
Pozitívan kellett csalódnom. Nagyon dicséretes és szimpatikus, hogy a lehető legkevesebb CGI-t használtak az alkotók. Hogy tényleg amit lehetett megépítettek, valódi helyszíneken rögzítették a felvételeket és eszetlen kaszkadőrök ugráltak jobbra-balra! Tom Hardy, a hallgatag Max szerepében telitalálat! Akárcsak Furiosa szerepében, a kopaszon és fél kézzel is szuper szexi Charlize Theron. Vérgőzös, kompromisszumokat nem ismerő akcióorgia! Egy káosz!

Ami egyben a negatívuma is. Néha nekem már sok volt egy-egy elborult mutatvány. A felgyorsított bunyók egyáltalán nem jöttek be és kissé csalódást keltő volt az is, hogy Max igazából csak statiszta volt a saját filmjében. Az igazi főszereplő Furiosa volt. Nem estem úgy hanyatt tőle, mint a legtöbb ember. Számomra nem az év filmje, nem lesz alapmű sohasem. De hogy nagyon bejött, az hót ziher!



3. Szarvak


Daniel Radcliffe próbál nagyon kitörni a Harry Potter szerepből. Szerintem jó úton halad, ha egy modern fantasy és horror mixben szerepel. Ráadásul nem is akárhogy! A film egy Ig nevű fiatalról szól, akinek barátnőjét megerőszakolták és megölték. Bár bizonyíték nincs, a városban mindenki azt hiszi ő tette. A tragédia óta Ig teljesen magába zuhant, aztán egy nap két szarv nő a homlokára amit mindenki lát, kivéve gyerekkori legjobb barátját. A szarvak mágikus hatása, hogy senki nem tud a férfinak többet hazudni. Így saját szakállára nyomozásba kezd, hogy végre megtudja ki tette ezt a gyalázatot élete szerelmével. Végre, valami friss ötlet! Valami ami üdítően más, mint amikhez hozzászokhattunk!

Eszméletlen hangulata van a filmnek, Daniel úrfi valami veszett jól játszik! Itt-ott kicsit leül a tempó és a fináléban a CGI parádé eléggé gagyi lett, de tényleg ennyi a baj vele. A filmet az az Alaxandre Aja követte el, akit a hozzáértők egy nagy horror tehetségnek tartanak. Szerintem ezt leszámítva, jó filmet még életében nem csinált de mindegy... Nem annyira zsánerem a horror. Itt viszont kitett magáért. Bár lehet, hogy az alapanyag volt annyira jó, hogy még Aja sem tudta elbarmolni. Az a bizonyos alapanyag az idehaza is ezen a címen megjelent regény, amit Joe Hill írt. Aki nem mellesleg Stephen King fia. Nagyon kíváncsi lettem ezek után a regényeire. Ez a film meg egy gyöngyszem.



2. Agymanók


Óriási meglepetés volt az Agymanók. Tudom, a Pixartól mindenki hasra esik meg mit tudom én. Én annyira sosem rajongtam értük. Szerettem persze a legtöbb filmjüket, de a rajongásom mindig visszafogott volt. A Jégvarázst például musical mivolta miatt, nem igazán csíptem. Óriási csalódás volt anno. Így fenntartásokkal kezeltem az úgy Oscar várományos alkotásukat. Kár volt. Nem akarom húzni az időt, mindenki tudja miről szól a film. Én csak annyit mondanék, hogy a Pixar pályafutásuk legjobb, legcsodálatosabb filmjüket készítették el. Köszönjük!



1. Szerelemre hangszerelve


A film eredeti címe Begin Again. Innentől ezt is használnám mert ez a magyar cím...
Szóval. Mark Ruffalo egy zenei producert játszik, akit éppen kirúgtak, de a vad alkoholizálás mellett szeretne valahogy visszatérni. Amikor is egy bárban belebotlik a Keira Knightly által játszott underground énekesbe és együtt próbálnak meg alkotni. Ez a film egyszerűen csodálatos! Nem gondoltam volna, hogy egy zenés film (nem musical), ilyen hatással lesz rám valaha is. A karakterek emberiek, hihetőek, szerethetőek! Rettenet jó humora van a Begin Again-nek és eszméletlen jó zenéi! Ami egy ilyen filmnél elég fontos. Nagyon rámennek arra, hogy közös érdeklődésű emberek milyen gyorsan összetudnak rázódni, még ha emberileg nagyon is különböznek. Fantasztikus, ahogy átjön a filmből a zene iránti szeretet és rajongás. Felemelő érzés ezt a filmet nézni! Pedig nagyon nem vagyok egy zene bubus.

A színészek brillíroznak, Mark Ruffalo persze nem is volt kérdés. Korunk egyik legtehetségesebb színésze, akit a szélesebb közönség nem is ismer. Csak Hulk szerepben. Keira Knightly-n viszont nagyon meglepődtem. Bitang jól játszott és nem ez volt az utolsó alakítása ami lenyűgözött tavaly. Tartok tőle, hogy igazából ő nagyon is jó színésznő, csak a Karib figuráját annyira rühellem, hogy félek tőle. Próbálom legyűrni ezt az ellenszenvemet, megérdemli. Hailee Steinfeld is piszok jó volt, ő nagy kedvencem lesz úgy érzem. Bár láttam tőle tavaly valamit... Na ezt majd máshol.
Szóval nekem a Begin Again volt a tavalyi legnagyobb meglepetés. Ilyen témával és ilyen magyar címmel, valami nyálas, romantikus ömlengésre számítottam. Erre kaptam egy igazi kis mesterművet!