Félúton járunk! Ezúttal 2015 legnagyobb szemeteivel fogok foglalkozni. "Futottak még" kategóriában négy film kerül megemlítésre. Az egyik a Vadon, amiről már meséltem a Csalódások listában így nem vesztegetnék rá több szót. Sejtettem, hogy ide nem fog felkerülni, mert túl erős a mezőny.

Volt tavaly sajnos egy horror előzményfilmünk is, az Insidious - Gonosz lélek. Amit azért tartok rettenetesen gyengének, mert az első része a kedvenc horror filmem. Az egyetlen horror film, amit az első perctől az utolsóig végig f*stam! Ez az előzmény sajnos csak a szokásos jump scare hülyeségeket tudja használni és az ezerszer látott sablonokat. Amitől totál kiszámítható és unalmas lesz a film. Illetve, ha nem lenne az médium öregasszony, akkor ez akármi más is lehetne. Gyakorlatilag alig van köze a két korábbi részhez.

Eléggé lesújtó volt az Exodus: Istenek és királyok is. Ridley Scott, mintha elfelejtett volna rendezni. Egy jellegtelen, súlytalan összecsapott akármi volt. Mert filmnek nehezen nevezhető. Nagyon nehéz róla bármi véleményt mondani. Látni kell. A látványon kívül semmi nem működik a filmben. Hosszú is, unalmas is. Nem értem, hogy mit akartak ezzel az alkotással. Lelketlen ez a film! Ami egy bibliai történettől eléggé csúf dolog. Christian Bale kifejezetten gyenge, akárcsak Joel Edgerton. Karakterfejlődés mint olyan, alibi szinten van jelen. Az meg totál felcseszte az agyam, hogy a film végén kiírják, hogy "Testvérem Tony Scott emlékére." Ezzel tiszteleg Scott a testvére előtt? Hát jó nagy se...

Természetesen kellet egy újabb, huszadrangú, gyökér fantasy is. Mi lenne velünk nélkülük? A hetedik fiú. Ez is hasonló, mint a fentebb taglalt Exodus. Nagy nevek, ismert színészek. Meg Havas Jon, aki a film első 10 percében meghal. Semmi nem működik itt sem. Egy bohóckodás az egész. A gagyizás állatorvosi lova! És akkor még el se gondolkodtunk azon, a stúdió, vajon miért tartotta vissza a filmet két évig? Ugye?

De jöjjenek az igazi szörnyszülöttek:

10. A szürke 50 árnyalata


Természetesen, a mama pornónak csúfolt könyv adaptáció nem maradhatott le. Én a bővített kiadást láttam és sokáig nem volt tiszta, hogy miért utálják ennyire ezt a filmet. Persze a nézése közben egyszer sem gondoltam arra, hogy jó az amit látok, de túlzásnak éreztem az ellenszenvet. Aztán jött az utolsó 20-25 perc és a lezárás. Ami borzasztóan felidegesített. Mr. Grey ráhúz ötöt (nem is durván) a csaj formás felére, az pedig kiakad, hogy így akarja látni őt? Ember, két órán át arról beszélgettetek, hogy ütni akar szex közben és amikor TE megengeded neki, akkor rosszul esik? Te normális vagy úgy őszintén? És igazából a sztori a végén is ugyanott tart, ahol a legelején.

Ez a film igazából nem szól semmiről. Egy arra fogékony célközönség, belemagyaráz magának valami baromságot, amitől elhiszik, hogy ennek az egésznek van valami értéke és szépsége. Nem akarok nagyon boncolgatásba belemenni, de ha egy nő ingyen repülőzésért, kocsiért lefekszik valakivel, azt prostinak hívják. Kedves Szürke rajongók, ez a főszereplő a ti példaképetek? Gratulálok! Abba bele se mennék, hogy a főszereplő srác hogyan színészkedik... Bár Dakota Johnson egész jó volt a megjátszott szűz ku... mármint naiv és ártatlan, szerelemre -- khm luxus cuccok -- vágyó lány szerepben. A film egyébként gyönyörűen van feléve. Nagyon szép az operatőri munka és a díszletek is nagyon ízlésesek. Illetve elég jó zenéket is sikerült a filmhez összeválogatni. Ezen érdemei mellett azért nem szabad elmenni. A szürke ötven árnyalat ettől még nem lesz jobb. Ebben az egész témában sokkal több boncolgatni való lenne. Csak arra pont az a széles célközönség nem lenne kíváncsi, akik ezt a moslékot sikeressé tették.



9. Kingsman - A titkos szolgálat


Biztos sokan fognak utálni érte. Mindenki imádja, mindenki megőrült érte. Mondanám, hogy sajnálom de nincs így. Szerintem a Kingsman egy kalap sz*r! Már az előzetese is kiborított és a film még inkább. A Kingsman, amolyan James Bondos, Englishman paródia, de szerintem rohadtul nem működik. Egyszer nem tudott megnevettetni. Kifejezetten kínos volt, ahogy poénkodni próbáltak. Samuel L. Jackson pösze gonosztevő figurája idegesítő volt. A főszereplő srác annyira tirpák, suttyó, hogy egy pillanatig nem tudtam szimpatizálni vele. Amikor végül Kingsman lett, akkor is csak azt éreztem, hogy a mentorát majmolja. Ja igen, a mentor! Colin Firth. Ő rohadt jó volt. De csak mert Colin Firth.

A Kingsman számomra rettentően gagyinak hatott. Bénák voltak az akciók, egy ilyen kaliberű filmhez képest, a CGI minősége kifejezetten pocséknak tűnt. Annyira hitványak voltak az effektek, csak fogtam a fejem, hogy mi ez a halom trágya, amit iderajzoltak az animátorok. Azok az idióta felgyorsított bunyók kifejezetten idegesítőek. A híres/hírhedt templomos mészárlás konkrétan vállalhatatlanul rossz! Gagyi, rajzfilmes, túlspilázott, nevetséges. Tudom, direkt ilyen. Attól még ez nekem nem kell, hogy tessen. Érthetetlen, miért szeretik emberek ezt a filmet. Szerintem rettenetes!



8. Dumb és Dumber kettyó


Igazából már a traileren is látszott, hogy ez az egész borzasztó lesz. Amikor 50-60 éves komikusok próbálnak viccesen előadni altesti poénokat, az rettenetesen kínos. Pláne, ha azok a poénok is erőltetettek és nagyon nem viccesek. Fárasztó, idegesítő, pocsék volt a Dumb és Dumber folytatása. Igazából nem is értem, minek kellett ebből második. A magyar szinkron pedig még inkább elbarmolja a filmet. Rímekben beszélni könyörgök... Miért? Vállalhatatlan, pedig az első részt a mai napig csípem!



7. Valami követ


Egy érdekes koncepció, totálisan elbarmolt tálalása. A film egyáltalán nem félelmetes, helyette inkább idegesítő és unalmas. A szereplőknek együtt annyi eszük nincs, mint egy marék falevélnek. Tudják, hogy az egyiküket egy láthatatlan entitás akarja megölni, mégis folyamatosan rájátszanak és olyan helyzetekbe sodorják magukat, hogy bajuk essen. Voltak persze jó jelenetek és a paranoia érzését sokszor kifejezetten jól elkapták. És a fő zenei téma nagyon jó! De összességében nem működött a mozi. Tipikus példája annak, amikor valakinek van egy rohadt jó ötlete, de nem tudja normálisan megcsinálni. Az meg, hogy az egyik srácot fél másodperc alatt megöli a rém, de a főszereplő csajnak mégis nekiáll húzogatnia a haját... Ne nézzetek már hülyének kedves filmesek! A finálé, a harc a láthatatlan szörnnyel nevetséges. Kifejezetten idegesített, hogy egy szex útján terjedő átok áll a film középpontjában, még sincs meztelenkedés a filmben. Ez így röhej!



6. Hitman - A 47-es ügynök


Fhú! Elég ha megnézitek a trailert! Pocsék effektek, totális casting csőd! Gagyi, keménykedő akciók. Az egész film rajzfilmszerű és gyerekes. A játékhoz az égvilágon semmi köze! Egy huszadrangú over the top (fogalmam sincs, mi a magyar megfelelője ennek) akció film. Újra bebizonyosodott, hogy olyan emberek készítenek video játékokból filmeket, akik azt se tudják, hogy mik azok és tuti, hogy még csak nem is játszottak vele. Melyik Hitman sztoriban volt a kopaszunk, egy mentor, egy megállíthatatlan szuperhős, aki mindent és mindenkit szitává lő? Melyikben volt olyan ellenfél, akinek a bőre alatt golyó álló nanobotok voltak... Mi ez az ökörség? Mondom ezt, úgy, hogy én a játékokért sem rajongok. Ez, egy Htiman fanatikusnak valóságos sértés! Még nekem is!



5. Különösen veszélyes


Atyaúristen, de keményedik a lista! Szóval, a Begin Again első helyezésénél már említettem, hogy láttam egy másik filmet, amiben a gyönyörű és szerintem nagyon tehetséges Haailee Steinfeld játszik. Hát ez az. Egy titkos intézmény kislányokat képez ki gyilkológépekké. Természetesen a főszereplőnk egy idő után normális életet akar bla bla... Tudjátok. A film egy tini komédia és vállalhatatlan! 10 éves kislányok értelmi szintjére van belőve! Rettenet a film! Ráadásul még Sophie Turner (Sansa Stark a Trónok Harcából) is égeti magát a moziban. Ő a vetélytársa főhősnőnknek és természetesen ő lesz az áruló! A filmben még Samuel L. Jackson is "tiszteletét teszi". Megint csak miért? -- teszem fel a kérdést. Jessica Alba-n nem lepődök meg. Ő az ilyen alkotások királynője, de hogy a többieket mivel zsarolták meg... Komolyan nem tudom. Egy jelenet tetszett igazán, amikor Sophie Turner egy estélyiben... Na erről majd linkelek inkább valamit.
Borzalom!





4. Elrabolva 3


Az anti-akciófilmes Olivier Megaton újra lecsapott! Követhetetlen, sután megrendezett akciójelenetek. Katasztrofális vágások, amitől nem lehet látni a filmből semmit! Arra vannak kihegyezve, hogy szegény Liam Neeson, korából adódó tunyaságát leplezzék. Bár Megaton minden filmje ilyen. Egy Elrabolva folytatás, amiben nem is rabolnak el senkit. Bődületesen hülye történet! Forest Whitaker esze is teljesen elment az utóbbi időkben, itteni szereplése is alátámasztja ezt! A defibrillátoros gyilkosságnál már sírtam a röhögéstől. Egyszerűen nem értem, hogy ez a rendező, hogy az istenben garázdálkodhat még?! Az összes munkája katasztrofális!



3. Éjszaka a múzeumban - A fáraó átka


Ugyanaz, mint az előző kettő. Teljesen. Ugyanaz a dilettáns hülyeség. Ami 4 éves kor fölött, már káros. Hogy lett ebből három? Ezért lett dobogós! Miért van ennek az ökörségnek ennyi része? Ki finanszírozza ezt? Ki fizet érte, hogy ezeket megnézze? Ez az igazi rejtély, nem a Bermuda háromszög! Ben Stillerben, sokkal több kakaó van. Miért erőlteti ezeket a borzalmas, nézhetetlen "családi" vackokat?



2. Mortdecai


Johnny Depp karrierjének mélypontja, megérdemelten lett ezüstérmes! Egy épkézláb poén nincs a filmben. Ewan McGregor és Gwyneth Paltrow szégyellje magát, hogy asszisztált ebben a mocsokban! Paul Bettany is elfelejtette, mi is a színészkedés. Nem az, hogy lehánysz egy szélvédőt és ezzel téríted el az üldözőidet! Jó jó, de miről szól? Kérdezhetnétek. Fogalmam sincs! Valami Rózsaszín párduchoz hasonló vígjáték akarna lenni és egy nagy értékű festmény körül bonyolódik a "sztori". Meg, hogy mindenki rosszul lesz Johnny Depp bajuszától. Még a felesége is. Ezért öklendezni kezd, ha meg akarja csókolni. Amitől Mr. Mortdecai is öklendezni kezd. Minőségi humorforrás mi?

Mégis, ami miatt sokkal jobban haragszok erre a filmre, az Johnny Depp. Mert sz*r filmet láttam eleget. Valószínűleg meg se néztem volna, ha nem ő van benne. Nekem Johnny Depp, sokáig a kedvenc színészem volt. De mostanra ott tartunk, hogy a Közellenségek óta, nem szerepelt normális filmben (a Rango és a Magányos lovas kivétel) és nem is játszott jól bennük, ha főszereplő volt! Itt sem színészkedik, hanem ripacskodik! Nem tudom, mi a franc történt ezzel az emberrel! Az utóbbi években a helyét, Bennedict Cumberbatch vette át (mármint nálam) és nagyon úgy tűnik, hogy nem is fogja visszaadni. Bár tavaly nagyon erőset javított a renoméján Depp (Fekete Mise), de nézzük meg, hogy milyen filmek jönnek tőle: Alice 2, Karib 5. Megint a ripacskodás, megint a debil szerepek! Semmi kihívás! Én nem ezt a színészt szerettem meg!



1. Agyar


S íme, megérkezett. 2015 legnagyobb szemete, számomra Kevin Smith, agypusztítása, az Agyar! Írtam róla kritikát olvassátok el! Vállalhatatlan, igénytelen, értelmetlen, fárasztó, minősíthetetlen tetvedék! Nagyon remélem, hogy Kevin Smith-t, Johnny Deppel együtt nagyon megverik végre valakik! Mert ők sokkal többet érnek, mint amiket az utóbbi években mutatnak magukból.