A LeakedSource adatai szerint az incidens nagy valószínűség szerint még idén februárban zajlott. Az, hogy ilyen méretű, és rengeteg népszerű weboldalt - összesen több, mint 1000 darab fórumot - érintő adatsértés megtörténhetett, azt valószínűsíti, hogy a VerticalScope valamilyen módon összekapcsolta az adatokat, vagy akár közös szerveren tárolta ezeket.

Az adatlopás pontos módjáról egyelőre semmi részletet nem tudni, vajon zeroday vagy egyéb módszer segítette-e az adattolvajokat. A beszámoló szerint a kiszivárgott adatok legnagyobb része - 40 millió a 45 millióból - MD5 salted hash formában volt tárolva, ami messze nem az elvárható legnagyobb gondosságot mutatja. Nyilván az ilyenkor ajánlott azonnali jelszócserén túl a felhasználóknak érdemes átgondolni, használták-e esetleg máshol is ugyanazt a jelszó, és akkor minden más helyen is érdemes változtatni.

Továbbá minden helyen, ahol már adott a kétfaktoros autentikáció lehetősége, praktikus élni vele. A VerticalScope üzletfejlesztési alelnöke, Jerry Orbán a ZDNetnek adott interjújában azt ígérte, a kellemetlen incidens miatt felülvizsgálják a fórumokon alkalmazott biztonsági politikájukat, benne a jelszótárolási és lejárati módszereket és elvégzik a szükséges fejlesztéseket.

Amit igazából itt és máshol is persze jó lenne mindig inkább előtte, semmint utólag elvégezni. Egyébként ha több cég is csatlakozna a Microsoft kezdeményezéséhez, és alapból tiltaná a "password", "12345", "qwerty", "megasecret" és hasonló überprimitív jelszavakat, akkor ha nem is szűnne meg az évi Worst Password contest, de legalább átalakulna és talán még izgalmasabbá is válhatna.