A júniusban történt Michael Schumacher hamis halálhírével kattintásokat gyűjtő átverés után most egy Robin Williams utolsó telefonhívását bemutató állítólagos videó terjed a közösségi oldalon.


Mostani történetünkben a csalók arra hivatkoznak, hogy Robin Williams utolsó telefonhívását bemutató videót láthatunk, de előtte hogy megnézhessük, meg kellene osztanunk a hivatkozást: "Share this video before watching". A szövegben azt írják, a színész híresség mobil telefonján készült öngyilkosság előtti búcsúját lehet majd látni, mielőtt felakasztotta volna magát.

Valójában azonban ilyenkor az ígért videók helyett internetes űrlapok kitöltögetésével foglalkozó weboldalakon találjuk magunkat, vagy kártevőket próbálnak a gépünkre feltelepíteni a csalók. Jelen esetben úgynevezett "Age Verification", azaz életkor ellenőrzés címén próbálnak meg előtte állítóagos ingyen nyeremény iPaddel vagy iPhone-nal kecsegtetve különféle űrlapkitöltögetésekre rávenni bennünket.

Sajnálatos, hogy sokan ennyire nincsenek tekintettel az elhunytak hozzátartozóira és mások baján, nyomorúságán igyekeznek ilyen szánalmasan pitiáner kattintásvadász módszerekkel pénzt keresni. Mi mindenesetre úgy vigyázhatunk, hogy olyan szenzációt ígérő videóra, amely csak előre lájkolás vagy előre megosztás után tekinthető meg, sosem kattintunk.

Ne felejtsük el, ezzel az óvatossággal nem csak saját magunkra vigyázunk, hanem a közösségi oldalon velünk kapcsolatban álló családtagjainkat, barátainkat, és ismerőseinket is megvédjük a felesleges kockázatoktól, átverésektől. Ha meg is osztunk valamit az ismerőseinkkel, az csak olyan megbízható tartalom legyen, amit már előtte a saját szemünkkel láttunk, valamint amit hitelesnek és veszélytelennek találtunk.

Érdekes mellékszál, hogy egy utolsó videó felvétel valóban létezik a YouTube-on, amit állítólag tényleg az öngyilkossága előtt küldött el e-mailben egy rajongójának. Ebben egy végső stádiumában lévő rákbeteg új-zélandi lánynak küldött videóüzenetet, amelyet halála előtt nem sokkal rögzíthetett webkamerájával.

Ezt a felvételt azonban mindenféle előre lájkolás és előre megosztás nélkül is bárki megtekintheti a YouTube oldalán, még csak belépni sem kell hozzá semmilyen közösségi oldalra, sem pedig magára a video megosztóra.