A visszaélések kezelésével foglalkozó szervezet a jövőben a három új résztvevő céggel is megosztja a kártékonynak minősített képek hash lenyomatait, hogy azok minél gyorsabb reakcióidővel tudják megakadályozni a feltöltést, illetve a nem kívánatos újramegosztást.

Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy jelenleg az ilyen típusú fotók elképesztő mennyiségben vannak jelen az interneten, a legóvatosabb becslések szerint is több milliárd felvételről beszélhetünk. Az mindenesetre valóban jó célokat szolgál, ha a beazonosított felvételek hash kódjait szervezetten minél több webes tartalomszolgáltatóhoz eljuttatják, hiszen még így is szinte tűt keresnek a szénakazalban, ami ráadásul az időben is folyamatosan változik. A pesszimisták ráadásul azt is megjegyezték az ügy kapcsán, hogy a pedofil alvilág többségében nem is a látható, hanem a darkweb területén tevékenykedik. Emellett azt is kifogásolták, hogy a módszer sajnos csak a fotókat tudja szűrni, a videó felvételeket nem.

Akinek erős idegzete van, annak esetleg érdemes lehet elolvasni ezt a szigorúan 18 karikás összefoglalót, amelyből többek közt az is kiderül, hogy a szexuális bűnözők mennyire szervezetten végzik a webes tevékenységüket.

A hatékonyabb és gyorsabb fotó azonosítás érdekében tett lépésnek természetesen mindenképpen örülhetünk, hiszen ha a "normál" weben bármilyen kis mértékben is, de csökken a pedofil tartalom, az hasznos lépés és előrevisz.

A hash alapú szűrés ugyan nem egy világmegváltó "Ultima Ratio", de annál biztosan jobb, mintha minden cég ölbe tett kézzel ülne, vagy egymásra mutogatnának egy ilyen példaértékű összefogás helyett.

Az automatikus szűrési módszer pedig minden olyan kísérletnél képes riasztani, ha valaki felhőbe (például OneDrive) tiltott képeket készül feltölteni, ezeket weboldalra töltené fel, csevegőszolgáltatásban megosztaná, vagy ha ilyeneket e-mail mellékletként továbbítana.

Az erőteljesebb fellépés egyik szorgalmazója David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, aki rendszeresen felemeli a szavát a gyermekbántalmazás ellen.