Még áprilisban szóltak hírek arról, hogy a régóta bejelentett Doom 4 körül bizony igen nagy a fejetlenség, sőt, amikor a vezetőség végre leszállt a Rage-ről, és figyelmet fordított erre a programra, az egészet a kukába hajíttatták. De hogy miért is, azt Tim Willits stúdióigazgató csak most volt hajlandó kifejteni: egyszerűen nem volt lelke a Doom 4-nek.

„Nem volt az igazi” – mondta az IGN-nek adott interjújában. – „Nem arról van szó, hogy rossz volt a művészeti elképzelés vagy a programkód. Minden játéknak van szelleme. Amikor a Rage-dzsel játszottatok, érezhettétek. A Doom 4-nek nem volt szellemisége, lelke, személyisége. Skizofrénnek, identitászavarosnak tűnt. Nem rendelkezett azzal a szenvedéllyel és lélekkel, amikkel az id-játékok fel vannak ruházva. Mindenki tudja, milyen a Doom hangulata, de azt nagyon nehéz körülírni.”

Bár rengeteg kép szivárgott ki tavaly a Doom 4-ről, ezek egyikét sem használják fel a kész programban.

A Doom 4-et 2008-ban jelentették be és dolgoztak vele egészen a 2011-es első újraindításig, majd folytak tovább a munkálatok az említett áprilisi restartig, amikor a fejlesztők a sok szkriptelt elem miatt már a Call of Doom gúnynéven emlegették. A Bethesda alelnöke, Pete Hines így fogalmazott: „Ha akkor azt mondjuk, hogy igen, ez a Doom 4, most nem beszélgetnénk. De volt valami, amit mi kerestünk, amit az id-s srácok kerestek, és amit találtunk, az nem volt feltétlen rossz. Na de elég jó az, ha valami nem feltétlen rossz? Elkészíthetsz egy játékot és ráfoghatod, hogy nem rossz, csak nem olyan jó, mint amilyennek egy Elder Scrolls játéknak lennie kellene. És ez nagy különbség. Nem fantasztikus, nem csodálatos, nem az, amire a játékosok annyi ideje várnak. Pedig úgy kell érezniük, hogy a program totálisan megérte a várakozást.”

Így állunk tehát. Az idei QuakeConon sem volt szó a Doom 4-ről, illetve nem árultak el róla semmit, csak azt, hogy nem akarnak megtévesztő információkat közzétenni, illetve előálltak egy érdekes okkal arról, hogy miért jelentették be öt évvel ezelőtt a játékot, de ezt leszámítva semmiféle érdemi információt nem kaptunk. Talán majd 2014-ben, ha csak nem indítják újra megint a fejlesztést, és kap majd egy új gúnynevet: Doom Nukem Forever…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Doom 4 -- Megjelenés: "majd ha kész lesz" -- Gépigény: nem ismert