Közeleg az év vége, úgyhogy eljött az ideje, hogy összefoglaljuk nektek az elmúlt év fontosabb eseményeit a megszokott, négyrészes cikksorozatunkban. A negyedik rész természetesen 2016 negyedik negyedéről, október-november-decemberről szól. Hírekben és izgalmakban nem volt hiány, lássuk, mi történt az év utolsó szakában.

Október

Szeptemberben a The Last Guardian premierje el lett halasztva, de ez nem akadályozta meg a fejlesztőket abban, hogy elkezdjék promózni a játékot. Kiderült, hogy a Modern Warfare Remastered futtatásához kell az Infinite Warfare, a 2K pedig kijelentette, hogy a Mafia 3-at a sajtó is csak a premier után veheti kézbe. Persze sokan arra gyanakodtak, hogy a játék technikai problémákkal küzd, ami végül is igaznak bizonyult. A Mafia 3 fogadtatása sajnos nem lett túl jó, a kritikusok közepesre értékelték a játékot, pedig az elvárások igen magasak voltak előzőleg. Valaki össze is állított egy videót arról, hogy mi minden hiányzik a játékból, ami még az első két részben megvolt. A szervezett bűnüzés a játékokban már egy jó ideje jelen van, nem a Mafia 3 az utolsó ilyen program, össze is szedtük a legjobb, ilyen témájú alkotásokat.

Kiderült a Skyrim: Special Edition gépigénye, illetve elterjedt az a pletyka, hogy a 2017-ben érkező Call of Duty a vietnámi háborút fogja feldolgozni. A Jason Voorhees mészárlásait feldolgozó Fiday the 13th: The Game megjelenése is el lett csúsztatva 2017-re.

Megtudtuk, hogy a Resident Evil 7 PS VR exkluzív lesz egy évig, hogy az eszköz Magyarországon csak 2017-ben jelenik meg. Azt is elárulta a Sony, hogy a kütyü PC-vel és Xbox One-nal is működni fog. A VR-headset premierjétől a Sony igen sokat várt, és a várakozásai be is jöttek: Japánban három nap alatt több, mint 51 ezer egység kelt el belőle, és jó értékeléseket is kapott a sajtótól.

Októberben a Rockstar honlapja vörösbe borult, mire a Red Dead rajongók egy emberként kaptak a szívükhöz. A studió nem is váratott sokáig, pár napon belül megjelent egy teaser-kép, majd a játék is bejelentésre került, természetesen konzol-exkluzívként. A PC-sek petíciót indítottak, hogy a játék jelenjen meg személyi számítógépekre is. A vadnyugatot videón is megtekinthettük, egy elemző pedig kijelentette, hogy nagy valószínűséggel kap a Rockstar játéka PC verziót.

Nyár elején egy szivárogtatott video mutatta be, hogy Jon “Észak Királya” Snow szerepet kap a Call of Duty: Infinite Warfare-ben. Ez meg is történt, a színész Salen Kotch admirálist alakította, októberben pedig azt tudtuk meg, hogy a többszörös Forma-1 világbajnok, Lewis Hamilton is szerepet vállalt az űrlövöldében.

Októberben a Nintendo rajongók örülhettek, mert a hosszú ideje szivárogtatott Nintendo NX végre megmutatta magát. A Nintendo Switch névre keresztelt konzol valóban egy hibrid eszköz lett, ahogy az már régen meg lett írva. Az nVidia Tegra GPU-ja került a gépbe. A leleplezés után csökkent a Nntendo értéke, egyes elemzők pedig borúlátóan nyilatkoztak a konzollal kapcsolatban.

A hónap végén a Microsoft bejelentette, hogy pénztárcabarát VR-headset fejlesztésébe fog, Uwe Boll pedig azt közölte, hogy ezentúl nem fog filmeket késziteni, amiért csak hálásak lehetünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

November

Hosszú szenvedés után a Nintendo Wii U élete véget ért. A 2012 novemberében bemutatott konzol nem lett kereskedelmi siker, 2016. szeptember 30-ig összesen 13,36 milliót értékesítettek belőle világszerte. A Nintendo Switch bemutatása után a japán cég úgy döntött, hogy leállítja a Wii U gyártását.

Nemcsak az Xbox támogatja a Xbox 360 játékok futtatását, de a Project Scorpio is tudni fogja ugyanezt. A PS4 Próról pedig kiderült, hogy startkor több, mint 30 játék fogja támogatni a megerősödött konzol képességeit.

Megjelent a Call of Duty: Infinite Warfare, ami a sajtónak nagyon tetszett, de a játékosoknak kevésbé. Az se jött be a végfelhasználóknak, hogy az Activision megosztotta a Windows Store-os a Steames játékosokat, így akik az előbbi boltban vették meg az űrháborús programot, kénytelenek voltak üres lobbikban nézni a semmit. Így visszakapták a játék árát, és nagy valószínűséggel áttették a harcok színhelyét a Steamre.

Megismertük, hogy milyen lesz a Mass Effect: Andromeda dobozképe, mit fog tartalmazni a gyújtői kiadás, illetve az Amazon elkezdett előrendeléseket felvenni egy 200 dolláros Nomad ND1 holdjáróra. A pofás játék Európában a GAME oldaláról rendelhető meg.

Több évig a PS4 havi eladásokban lehagyta az Xbox One-t, de az év utolsó előtti hónapjában megtudtuk, hogy nyártól a Microsoft konzolját választották többen. A Nintendo Switch árazását pedig az amerikai Toys ‘R’ Us szivárogatta, bár azt hogy mennyi igaz belőle, csak január második hetében fogjuk megtudni.

Piros betűs ünnep volt november 17-e a Fallout 4-et PS4-en játszóknak, mert végre megkapták az információt, mikor rajtol el a modtámogatás. Ez egy nappal később meg is történt, némi korlátozással.

A Warcraft film vegyes fogadtatésban részesült, a rendező szeptember elején mesélt a forgatás nehézségeiről, novemberben pedig azt találta mondani, hogy csak megfelelő körülmények esetén készítene folytatást.

Az év utolsó hónapjának végén arról szóltak a hírek, hogy megjelent a GTA 6. Ez persze nem volt igaz, a PC Guru is megírta, hogy a bejelelentés éveket késhet, de a netet elárasztották a “hivatalos” játékmenet-videók, amiket persze sokan bevettek, és fizettek a csalóknak. Tanulság, mindig meg kell nézni, hogy mi igaz, és mi nem, nem kell ész nélkül cselekedni.

A szeptemberben kezdődött No Man’s Sky körüli reklámfelügyeleti vizsgálat decemberben lezárult, az ASA kijelentette, hogy a Hello Games promója nem volt félrevezető.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

December

Az év utolsó hónapjának második napján a hires filmrendező, Guillermo del Toro elküldte a francba a Konamit, szó szerint. A törölt Silent Hills játék körüli érzései manifesztálódtak, amiért mindenki oda volt meg vissza, de a Konami elkaszálta.

A Naughty Dog derült égből villámcsapásként jelentette be a 2013-as év legjobb játékának, a The Last of Us-nak a folytatását. Később kiderült, hogy a fejlesztő már szeptemberben elhelyezett a honlapján egy posztert, amire senki nem figyelt fel, de a bejelentés után új értelmet nyert a hónapokkal ezelőtti blogposzt. Az első játék rendezője nem tér vissza, de a csodálatos dallamokat komponáló zeneszerző, Gustavo Santaolalla igen.

A Nasdaq befektetői konferencián elhangzott, hogy évekig nem lesz Battlefield, lesz helyette Battlefront. Később az EA részéről meg let erősítve, hogy a Battlefront 2 kap egyjátékos kampányt.

Hosszú évek után megjelent a Team Ico harmadik játéka, a The Last Guardian. A Sony-t meglepte, hogy mennyi előrendelést adtak le az emberek a játékra, Ueda Fumito pedig nem okozott csalódást. A sajtó nagy része imádta az érzelmes, fantasztikus történettel rendelkező alkotást, ami nyomott hagyott mindenkiben, aki kipróbálta.

Nemcsak a mobilos Super Mario Run-ról, de a For Honorról is kiderült, hogy állandó netkapcsolatot igényel.

A hosszú ideje szenvedő Crytek bezárta több stúdióját, köztük a magyart is, egy alkalmazott pedig kártérítési per indítását fontolgatta.

A hónap utolsó napjai a Star Wars: Zsivány Egyesről szóltak. Mozikba került a film, a kritikusok jól fogadták, rengeteg utalást, kikacsintást tartalmazott az első önálló Csillagok Háborúja történet. A pénztáraknál is jól nyitott a film, de az Ébredő Erő sikerét nem múlta fölül. A Zsivány Egyes Leia Organa hercegnő, vagyis Carrie Fischer feltűnésével zárult. A színész-író december végén egy repülőn szívrohamot  kapott, egy fedélzeten lévő orvos újraélesztette, az állapota stabilizálódótt, de a kórházban néhány nappal később elhunyt. A The Old Republic című MMO játékban birodalmiak és köztársaságiak is megemlékeztek a színészről, így tisztelegve a Star Wars univerzum egyik fontos tagja előtt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Fontosabb megjelenések:

  • Mortal Kombat XL (PC) – 2016. október 4.
  • Mafia 3 – 2016. október 7.
  • Gears of War 4 – 2016. október 11.
  • Tomb Raider: 20 Year Celebration – 2016. október 11.
  • Battlefield 1 – 2016. október 21.
  • Sid Meier’s Civilization 6. – 2016. október 28.
  • Call of Duty: Infinite Warfare – 2016. november 4.
  • Tyranny – 2016. november 10.
  • Dishonored 2 – 2016. november 11.
  • Watch Dogs 2 – 2016. november 15.
  • Final Fantasy XV – 2016. november 29.
  • The Last Guardian – 2016. december 07. 

red-dead-redemption-2-ps4.jpg

Ezzel el is értünk az összefoglalónk végéhez. Ha lemaradtál volna a korábbi részekről, akkor az alábbi linkeket ajánlom a figyelmedbe

  • 2016 összefoglalva - 1. rész: január-március legfontosabb történéseit írtuk meg, érintve a Fine Bros botrányt, a játékiparban történt távozásokat és a VR-szférát érintő eseményeket.
  • 2016 összefoglalva - 2. rész: április-június összegzése, megemlíve a Project Scorpio bejelentését és az E3 eseményeit.
  • 2016 összefoglalva - 3. rész: július-szeptember hava terítéken, amikor minden a Pokémon Go-ról és a No Man's Sky-ról szólt, nem feledkezve meg az érdekesebb hírekről.

Ezek voltak az elmúlt esztendő legfontosabb történései a játékvilágban. Mi ígérjük, hogy jövőre is itt leszünk, beszámolunk mindenről, ami fontos. Szép szilveszteri estét, és boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk nektek!