Már előre elnézést kérek a nem kicsit bulváros hír miatt, de nem árt tudni, hányadán áll a "komoly média" a videojátékokkal kapcsolatban. A hétvégén történt Louisiana államban, hogy egy nyolcéves kisfiú fegyvert fogott és szétlőtte 87 éves nagymamája fejét. Az eset az Egyesült Államokban komoly hírverést kapott, főleg mert a gyerek azt állította, csak játszott az elölhagyott, éles, töltött fegyverrel, mert nem tudta, hogy veszélyes. A család szerint a nagymama és az unoka nagyon szerették egymást, egészséges, boldog családban éltek.

Ez azonban nem akadályozta meg Piers Morgan újságírót, hogy Twitteren majd 4 millió követővel ossza meg az alábbi szöveget, belinkelve mellé egy a tragikus esetről írt, igencsak foghíjas cikket (az eredeti tweet fent olvasható).

"Most mondják meg nekem, hogy az erőszakos videojátékok nem csinálnak gyilkosokat a fiatalokból."


Morgan (aki korábban a Britain's Got Talent, illetve az America's Got Talent tehetségkutatók zsüritagja is volt) jelenleg a CNN-nél dolgozik riporteri státuszban, több saját műsort is vezet. Az egyik ezek közül az a Piers Morgan Live, ami a legendás Larry Kinget váltotta 2011-ben. Tehát egy olyan emberről van szó, aki nagyon nagy tömegeket szólíthat meg -- ráadásul a brit, 7-14 éves gyermekeknek szóló, a politika mellett a sport, a szórakozás és videojátékok aktuális eseményeiről is beszámoló First News című hetilap főszerkesztője is.

Az eset pikantériája, hogy a család házában a rendőrség talált egy PS3-at, amiben egy GTA 4-es lemez volt. A logikus érvelés szerinti gondolkodást inkább nem erőltetném, le lehet vonni viszont a következtetéseket: egy kiskölyök kezébe fegyver kerülhet, amivel véletlenül megöl valakit, de biztos nem a szülők hibája a dolog, hanem a PS3-ban felejtett játéké.

Morganre persze rázúdult a mérges e-mailezők, facebookozók és twitterezők serege, így azóta finomított a véleményén: közölte, hogy őt az a 0,1% aggasztja, akik nem tudnak különbséget tenni a videojátékok virtuális vérengzései és a valóság között, majd több tweeten át szidta az amerikai fegyverlobbit, biztos ami biztos. Kettős mérce? Á, dehogy.