Az Egyesült Királyság kormánya ma szavazta meg a Voluntary Copyright Alert Programme (VCAP) névre keresztelt tervezetet, melynek lényege, hogy a filmeket, zenéket és játékokat megosztó kalózokat minimális szigorral próbálják helyes útra terelni -- ez több év munkájának beérett gyümölcse, amely az internetszolgáltatók, politikusok és nagy kiadók között zajlott.

A VCAP értelmében azt, aki 2015-től kalózkodáson kapnak, levélben figyelmeztetik arra, hogy amit csinál, az illegális. Ebből összesen négyet fog kapni egy adott periódus során, további lépéseket azonban a hatóságok nem tesznek. Itt meg kell jegyezni, hogy ez jóval barátságosabb kezelés, mint az eredetileg tervezett módszer, ami nem csak egy adatbázist tartott volna fenn a warezolókról, de bizonyos esetekben még az internetkapcsolatot is megszakították volna a jómadarakkal -- bár tudni kell, hogy azért a VCAP-pal is célkitűzés az, hogy megállítsák a fájlmegosztók terjedését.

„A VCAP lényege, hogy jó útra térítse azokat, akik erre fogékonyak, például azokat a szülőket, akik nem tudják, mi történik az internetforgalmukkal. Nem azt szerettük volna, hogy elvágjuk az internetet, hanem azt, hogy megváltoztassuk a hozzáállást és felhívjuk a figyelmet a jelenéségre, hogy ezáltal az emberek a megfelelő döntést hozzák meg.” -- mondta Geoff Taylor, a zeneipar részvevőit tömörítő BPI fejese.

A VCAP-t eddig az Egyesült Királyság több nagyobb szolgáltatója, úgy mint a BT, a TalkTalk, a Virgin és a Sky is aláírta, a kisseb ISP-k pedig minden valószínűség szerint követik a nagyok példáját.

pirate-female.jpg