Amióta lehetőség van nyílt hálózaton keresztül megmérettetni magunkat a világ másik pontján játszó kollégával, léteznek a játék szabályait megszegni próbáló, ügyeskedő ezermesterek is.

Az FPS szerelmesei karrierjük során biztosan találkoztak már a WallHack (áttetsző falak), és az autoAIM (célzást segítő programok) kifejezésekkel. A MOBA stílust kedvelők rémálmaiban nem démonok és legyőzhetetlen szörnyetegek (1v5? Ugyan kérlek…), hanem az úgynevezett szkripteket (előre beprogramozott parancs végrehajtása, bizonyos ingerek észlelésekor) használók sejlenek fel igencsak idegesítő köntösben. Sokan nem tudják, de a bugok szándékos kihasználása is vonhat maga után büntetést, ha az nagyban befolyásolja a játék végkimenetelét.

Az eSport térnyerésének köszönhetően ma már természetesnek számít, hogy a klasszikus sportokat végzők tiszteletdíját is meghaladó fizetésért játszanak az arra legmegfelelőbb gamerek. Az online fogadóirodáknál lehetőség van kedvenc csapatunkra/játékosunkra vérrel és verejtékkel megszerzett fizetésünket feltenni, ha kedvünk úgy tartja. Ez a lehetőség, illetve az a hatalmas teljesítménykényszer, ami minden top ligás játékos vállán csücsül, vezetett oda, hogy megjelenjenek a különböző teljesítményfokozó illegális szerek.

dopping.jpg

Ezek nem csodaszerek, többet ártanak, mint használnak.

Barstow környékén…

Az úgynevezett doppingszerek a hagyományos sportok kényszerű velejárója. Nincs olyan világesemény, ahol ne találnának valaki vizeletében valamifajta tiltott teljesítményfokozót. Az elektronikus sportok szerelmesei az első pofont 2015 júliusában, a korábbi Cloud9 (amerikai multigaming szervezet) Counter-Strike játékostól, Kory „Semphis” Friesentől kapták.

Semphis kijelentette, hogy ő és csapata rendszeresen szedett egy receptre kapható amfetamin származékot, egész pontosan Adderallt, koncentrációjuk javításához. Az Adderall eredetileg a koncentráció zavarral küzdőknek nyújthat segítséget betegségük leküzdésében. A szert fogyasztóknál általában hatalmas súlyveszteség és nagyfokú ingerlékenység jelentkezik.

Érdekesség, hogy sokak szerint az Adderall mellett a feketepiacon igen népszerű morfin és kannabionid (marihuána hatóanyaga) származékokat, például ritalint is fogyaszthattak a játékosok, habár ezen pletykák sohasem kaptak megerősítést.

A cikk olvasója most nyilván azt gondolja: előfordul az ilyesmi, majd kizárják őket, vagy megbüntetik az ekkor használatos házszabályok segítségéve. Hihetetlen, de a legnagyobb eSport szerveződésnek, az Electronic Sport League-nek nem volt doppingellenőrző vagy megelőző folyamata egészen a fent említett esetig. A hír hallatára jó néhány online fogadóiroda ellehetetlenítette az online játékokra való fogadást, mivel nem tudták garantálni, hogy a meccseken egyenlő esélyekkel induló csapatok játszanak. Természetesnek vehető hogy a nagyobb pénzösszegeket vesztők felháborodtak a hír hallatán.

kory-semphis-friesen.jpg

Kory "Semphis" Friesen borította ki először a dopping bilit.

A történtek után pár nappal az ESL dopping ellenes politikát hirdetett minden rendezvényükön. Teljes egészében átvette a NADA és WADA (a német és a nemzetközi doppingellenes szervezet) által összeállított, tiltott anyagokat tartalmazó listát, amit az érdeklődők ide kattintva megtekinthetnek. A szeptemberben induló versenyektől kezdődően szúrópróbaszerűen bőr és nyálteszt vár a versengőkre. Az USA-ban lévő jogszabályokra tekintettel, az ESL a marihuána fogyasztást csak a rendezvények ideje alatt tiltja a résztvevőknek. Akit doppingoláson kapnak, azokat pénzlevonástól kezdve, pontlevonáson át egészen a 2 éves eltiltásig büntethetik.

A házszabály módosítása előtt doppingügyletbe keveredett csapatokat semmiféle büntetéssel nem sújthatták, mivel ők akkor nem vétettek a 2015 szeptemberében hatályban lépő szabályok ellen. A Cloud 9 csapata továbbra is a legfelsőbb ligában játszik és Semphis barátunknak (aki az egész ügyet kirobbantotta) sem kellett befejezni profi pályafutását. Ő jelenleg, korábbi csapata legnagyobb riválisánál, a Team SoloMid csapatánál tevékenykedik AWP-s (nagysebzésű mesterlövészpuska) pozícióban.

Hogy mindez ilyen sokáig elhúzódott, azt nem feltétlen lehet az ESL nyakába varrni. Az eSport hihetetlen mértékben fejlődött pár év alatt, így csak a szerencsének köszönhető, hogy az első nagy doppingbotrányra ilyen sokat kellett várnunk. A helyzet közel sem annyira rossz, mint a hagyományos sportok terén, viszont csírájában kell elfojtani bárminemű, nem elfogadható külső/belső segítséget a játékokon belül, ha azt akarjuk, hogy meghatározó súllyal essen latba az elektronikus versengés.

adderall-negative-effects.jpg

A dopping már csak egészségkárosító hatása miatt sem játék.

LifeHack gamereknek

Szerencsére más mód is akad a tiltott szerekkel szemben arra, hogy koncentrációinkat, illetve éberségünket fejlesszük külső,legális segítséggel. Az élsportolók szerte a világon használnak a testüket és agyi állapotukat karbantartó és ésszerű keretek között serkentő szereket. Megpróbáltam összeszedni pár természetes alapú, az életvitelre ártalmatlan szert, kiegészítőket, amik segíthetnek a jobb teljesítmény elérésében.

L-karnitin
Az L-karnitint manapság minden fizikai megerőltetéssel járó sportágban szívesen használják. Amellett, hogy minimális zsírégető tulajdonsággal bír, kitolja a fáradtság kialakulásának idejét, csontjaink ritkulását is gátolja és segíti az agyat a stressz okozta sérülések kiheverésében. Por, illetve tömör folyékony ízesített formában is kapható. Egy hosszabb LAN partyra maximum 1,5-2 gramm L-karnitint ajánlok, és utána minimum 6-7 óra nyugodt alvást.

Lecitin
A Lecitin egy rendkívül pozitív hatású, természetes segítség az intenzív agyi funkciót igénylő gamerek számára. Szinte minden diófélében megtalálható. A lecitin serkenti az agyműködést, megelőzi a memóriazavart, gyorsítja az agyi impulzusok célba érését, és a koleszterin szintet is rendben tartja. Megtalálható a földimogyoróban (Nutella free Win), mandulában, dióban. Nagy mennyiségben székrekedést okozhat, úgyhogy óvatosan a kis csodaszerrel.

Glükóz
A jó öreg szőlőcukor. Agyunk elsőszámú tápláléka. Mivel testünk ezen része fokozott anyagcserével működik, cukorral kell ellátnunk, hogy azt energiaként tudja hasznosítani. Megfelelő energia nélkül fáradtnak és enerváltnak érezzük magunkat. Tulajdonképpen botok leszünk playerek helyett. Másfél óránként 1-2 szem szőlőcukor megfelelő energiát biztosít nekünk.

szolocukor.jpg

Egy kis szőlőcukor megédesíti a napod és növeli a teljesítményed.

Ásványvíz
Lehetőleg rozé nélkül. Miután testünk magas fizikai, vagy agyi funkciót végez természetes, hogy hamar dehidratáltak leszünk. Játék közben mindig legyen a közeledben legalább fél liter tiszta ásványvíz. Lehetőség szerint válasszuk a szénsavmentes változatot a puffadtság elkerülése érdekében. A nyári melegben különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. 

Nincsen rózsa tövis nélkül

Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk mit tenni az úgynevezett „cheaterek” ellen. Lehet bármennyi biztonsági frissítés, mindig lesz valaki, aki megtalálja azt a kicsiny rést a pajzson és kihasználja az elé tárulkozó lehetőséget, megkárosítva ezzel a vele játszókat. Ha csalót látsz két teendőd van: egyrészt jelented a supportnak az általad látott vétségeket, bízva abban, hogy az illető fiókját törlik a rendszerből, másrészt játszol tovább és elfogadod, ha valaki ügyesebb nálad és nem piszkálod megalázó módon, csak azért, mert neki szerencsésebb napja van, mint neked.

Az elektronikus sportolás ma már kezd elfogadott tevékenységgé válni hazánkban is. De nem szimplán megnyerhető pénzösszegekkel és díjjakkal, hanem sportolói mentalitással is elérhetjük, hogy az eSportot egyenlő félként kezeljék hagyományos sportágakkal szemben a hozzá nem értők is.