A bírák először tíz nappal ezelőtt utasították el a játék besorolását, mert kifogásolták az egyik fegyvert és az ehhez kapcsolódó mellékküldetést, valamint azt is nehezményezték, hogy a főszereplő, aki egyébként az Amerikai Egyesült Államok elnöke, drogokat használ. A szóban forgó mordály a földönkívüli anális szonda, mely a kiszemelt áldozat ülepébe fúródva belülről robbantja fel szerencsétlen áldozatot. Ez persze így leírva szörnyen hangzik, de jó Saints Row szokáshoz híven az egész jelenet inkább vicces, mint horrorisztikus, és semmiképpen sem olyan, amit ne bírna ki az országban relatíve frissen bevezetett 18+-os besorolás. Ugyanez vonatkozik a virtuális droghasználatra, ami aztán tényleg nem árthat egy felnőtt embernek sem, főleg akkor nem, ha fiktív, földönkívüli tudatmódosító szerekről van szó.

A kiadói teendőket ellátó Koch Media ma, hétfőn nyújtotta be fellebbezésre a játékot (vizsgálatot a független Classification Review Board végezte, melynek ítélete felülírja, vagy éppen megerősíti a besorolási bizottság döntését), ám a háromfős bizottság egyöntetűen visszautasította a játék besorolását, arra hivatkozva, hogy a drogok jutalomként való feltüntetése ütközik a 18+-os besorolás irányelveivel. Tehát a Saints Row 4 még mindig tiltott Ausztráliában; nem jelenhet meg, illetve nem lehet kölcsönözni és reklámozni sem.

Érdekesség, hogy az IGN beszámolója szerint a PAX Australia rendezvényen játszható volt a Saints Row 4, amiből ezek szerint eltávolították a problémás elemeket, ám a kiadó mégis az eredeti játékot próbálta újra benyújtani. Ezek után nem elképzelhetetlen, hogy lesz egy harmadik próbálkozás, ezúttal egy alaposan megcsonkított változattal.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Saints Row 4 -- Megjelenés: 2013. augusztus 23. -- Gépigény: nem ismert