Az utolsó utáni pillanatban összegyűlt a kellő mennyiségű pénz a Stalker szellemi örökösének szánt, de eléggé átverésszagú Arealra, a projekt hitelessége azonban sosem volt még ennyire megkérdőjelezhető, hiszen Vlagyimir Putyin is belekerült a képbe. Komolyan.

Amióta csak előkerült az Areal, folyamatos beszédtéma, hogy az egész projekt csak egy átverés, és hogy az ukrán fejlesztő West Games így szeretne pénzhez jutni, ennek ellenkezőjéről pedig a nemrégiben kiadott, a pre-alfánál is kezdetlegesebb videó sem tudott meggyőzni mindenkit -- és akkor még nem is került elő jelen hír főszereplője, egy bizonyos levél. Történt ugyanis, hogy a hétvége folyamán a fejlesztők feltettek az internetre egy távolról hivatalosan látszó levelet, amit nem más, mint az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin küldött a fejlesztőknek, mert ugye mostanság pont nincs semmi komolyabb nemzetközi atrocitás, ami miatt nem lehetne egy ilyen játékról hivatalos levelezést folytatni -- de van tovább!

A levél szerint Putyin két, a köz szemei elől híresen rejtőzködő, egyébként 29 és 27 éves lánya közül az egyiknek megtetszett az Areal, méghozzá annyira, hogy pénzzel is támogatta a projekt elkészülését, ami felkeltette az apja figyelmét, aki most a levélben arra a kérte a fejlesztőket, hogy adjanak egy esély arra, hogy játszhasson az alfával, cserébe pedig meghívót kapnak a Kremlbe, hogy együtt játszanak és beszélgessenek az ország gamereinek érdeklődési köréről.

A levél megjelenése után a gyűjtés hirtelen meglódult, két nap alatt átlökve az Arealt a célon, de ez sem volt furcsaságok nélkül, ugyanis miközben nőtt az összegyűlt pénzt, a támogatók száma stagnált, illetve csak minimális mértékben nőtt, ami azt jelenti, hogy vagy a meglévő érdeklődők kezdték lapátolni a pénzt, vagy az az egy-két új csatlakozó nem sajnált 25 ezer dollárt elkölteni. Mondjuk merték volna nem tenni, ha már egyszer Putyin figyelmét is felkeltette a dolog...

Viccet félretéve, egyre kevésbé tűnik valódi, épkézláb projektnek ez az Areal, s most, hogy Putyint is belekeverték a képbe, méghozzá ilyen amatőr és átlátszó módon, minden hitelét elvesztett a program -- de végül is mindegy, a pénz meglett, csak aztán ne lepődjön meg senki, mikor a West Games egyik napról a másikra eltűnik.