Immáron másfél éve annak, hogy az ARK: Survival Evolved, avagy a Wildcard túlélős és kraftolós MMO-ja elérhető a Steam korai hozzáférésének jóvoltából, a rajongók pedig odáig vannak a lehetőség miatt, hogy őslényekre vadásszanak, azokat megegyék vagy éppen háziasítsák. Később One-on is meglett ennek a kalandnak a lehetősége a Preview programon belül (Early Access ez is, csak az Xbox-hoz csatoltan), most pedig elérkezett az idő a PS4-es megjelenéshez is. Más kérdés, hogy a Sony platformja nem rendelkezik megfelelő kategóriával a még készülőben lévő alkotásokra, így aki megvásárolja az ARK-ot, az úgy fizet, mintha már egy elkészült produkciót zsákolna be, miközben figyelmeztetést sem kap ennek ellenkezőjéről. Nem, az „a játék tartalma nőni fog a 2017-es végleges változatig” nem ugyanazt jelenti, mint az, hogy „a Survival Evolved még nincs kész, a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a hibák javításán”. És miután volt szerencsénk a játékhoz, bizony azt kell mondjuk, hogy a kipróbált verziónak még köze sincs egy stabil, végleges verzióhoz.

ŐSI ÉS FELPERZSELT FÖLD

Nyitányként fontos megjegyezni, hogy az ARK: Survival Evolved a PS Store-ból egyszer 10 490, egyszer pedig 14 990 forintért vásárolható meg, előbbi a sima kiadás, utóbbi a Scorched Earth expanziót is tartalmazza. Ez az összeg pedig nagyjából megegyezik azzal, amit Steamen fizetünk ki a csomagért, az viszont már más kérdés, hogy mit is kapunk ezért. Mert míg PC-n kifejezetten szép a játék, amennyiben jó géppel rendelkezünk, addig a Sony konzolján hihetetlen mértékű csalódást nyújt már első látásra is. Nem elég ugyanis, hogy sokkal kevésbé részletes a látvány, elmosottabb, recésebb és pixelesebb az összkép, folyamatosan képi hibákba és bugokba ütközünk az optimalizálatlan átirat miatt. A tengerparton beszületve fekete csíkok zavarják az összképet, kialakított karakterünk úgy néz ki, mintha baltával faragták volna, és még szóba sem került, mi történik akkor, mikor egy ellenséges őslénnyel kerülünk szembe. Valami ugyanis a szerverekkel is lehet – hiába jelentkezünk be Európába, a támadó szörnyetegekre mért ütéseink üres csapkodásnak felelnek meg, amivel max egy jól nevelt ventilátorra hasonlítunk, közben meg a rajtunk hangosan kacagó gyík belsejében végezzük. Már ha a dinoszaurusz nem repked körülöttünk, mint valami felturbózott kaiju.

Persze ezen kívül minden a jól ismert módon zajlik. Alulöltözve felébredünk a kezdőponton, gyorsan gyűjtögetnünk és kraftolnunk kell, hogy fejlődjünk, amivel újabb lehetőségeket kapunk, amikkel aztán ismét barkácsolhatunk, amivel pedig tovább fejlődünk. A körforgás majdhogynem végtelen, legalábbis addig, míg erődöt nem építünk, hátast nem fogunk be. Előbbihez kiemelt fontosságú a védelem összetákolása is, míg utóbbi a harcban és a közlekedésben is sokat segíthet. Ha pedig túlságosan egyedül éreznénk magunkat, törzsekbe tömörülhetünk a többi túlélővel – vigyázat, ha PvP szervert választunk, a többi játékossal is meggyűlhet a bajunk. 

MAJD JÖVŐRE

Mivel az ARK: Survival Evolved PS4-es veriójának nem csak az a baja, hogy még nem végleges, egyelőre semmiképpen sem tudjuk ajánlani a konzol tulajdonosainak. A borzalmas lag, a kisebb és nagyobb hibák, valamint az igénytelen látvány meglehetősen lerontja az élményt, persze ez is relatív lehet annak, aki a PC-s változattal soha az életben nem találkozott, még csak YouTube-on sem látta azt. Mi azért egyelőre még nem ajánljuk a vásárlást, inkább várjatok a vétellel addig, míg egy kicsit gatyába nem rázzák a programot, mert az alap elgondolás és a koncepció jó, sőt optimalizáltabb változatában remekül el lehet vele szórakozni, amihez a Scorched Earth kiegészítő plusz tartalma is hozzáad az élmény terén. Csak készüljön egyszer el. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék PS4-es verzióját a fejlesztők biztosították számunkra, köszönjük!