A Frontier Developments bejelentette, hogy a január eleji exploitokat, azaz jogtalan előnyökké kovácsolható játékhibákat kihasználó pilóták büntetésre számíthatnak, és még a Race to Elite versenyből is kizárásra kerülhetnek.

Január 1-én több játékos jelezte, hogy nem működik nekik az Elite: Dangerous. David Braben csapata szerint ezek az emberek „meglehetősen kevesen” voltak, és természetesen visszafizetési ajánlatot kaptak, sőt, vásárlási kedvezményt és játékbeli pénzt is adott nekik a Frontier. Csakhogy hiba csúszott a srácok számításaiba: egyesek nevetségesen sok creditet kaptak, néha 5 milliárdnál is többet. Ez az Elite-ben komplett vagyonnak számít, összehasonlításképp Chrisnek két hónapnyi intenzív játék után is csak 200 ezer credit maradt a számláján.

A Frontier elnézést kért a ballépésért, és nyomozást indított, ugyanakkor megnyugtatták a szerencsésen járt játékosokat, hogy nem veszik el tőlük a kiutalt pénzeket, mert nem ők voltak a hunyók, hanem a fejlesztők.

Nem lesz ilyen elnéző viszont a Frontier azokkal a pilótákkal, akik egy, a fent említett esethez kapcsolódó exploitot kiaknázva jutottak creditekhez. Az ő számukról nem tudunk még hozzávetőleges becslést sem mondani, de Andrew Barlow online szolgáltatásfőnök szerint mindannyian büntetésre számíthatnak, és kizárhatják őket a Race to Elite nevű versenyből is, melynek lényege, hogy a leggyorsabban Elite rangot szerző játékos fantasztikus jutalomban részesüljön. Azt nem döntötte el a csapat, hogy a kizárás az echte csalókra korlátozódjon-e, vagy a véletlenül milliárdossá vált pilótákra is kiterjedjen.