Mi, tapasztaltabb játékosok már megtanultuk, hogy mindig lesz, akinek szúrja a szemét szeretett hobbink. Ugyanakkor bizonyos esetek még bennünket is meg tudnak lepni, csakúgy, mint a most következő két példa, melyek érdekes módon egyaránt az olaszokhoz köthetők.

Pár nappal ezelőtt a UNICO nevű, amerikai olaszokat védő jogi szervezet azt követelte a Take-Two-tól, hogy az ne jelentesse meg a Mafia II című játékot, mert az súlyosan rasszista, és hiteltelen ábrázolásmódjával előítéleteket kelt a fiatal játékosokban. A hírről Obo már beszámolt nektek, így nem is részletezném tovább.

A Mafia II azonban úgy látszik, csak a kezdet volt. Az olaszországi Siena hatóságai ugyanis most a Gran Turismo 5-öt vették célkeresztbe, melybe a japán fejlesztők egy, a város híres főterén, a Piazza del Campón zajló versenyt is beleraktak. Az olaszok szerint a tér játékbeli megjelenítése jogsértő, mi több, a bemutatott 17 kerületi zászló már önmagában is megér egy hisztit. A dolgot vitató művészeti konzorcium először kéréssel fordul a Sonyhoz a zászlók -- vagy a komplett pálya -- kivágását illetően, ám ha a szép szó nem használ, perre mennek a kiadóval. No comment...

(A képek a GT5-ből valók.)