Dmitry ‘ddd1ms’ Smilianets neve ismerősen csenghet az eSportokban jártas játékosoknak: ő volt a méltán híres Moscow 5 nevű orosz profi játékosokat tömörítő csapat vezetője, mely brigád Counter-Strike, DotA 2 és League of Legends játékokkal foglalkozik. Utóbbi, adatlapunkon is szereplő MOBA-ban tavaly elsők lettek a lengyelországi European Challenger Circuit megmérettetésen, és 15 ezer dollárral a zsebünkben távoztak. Weboldaluk tanúsága szerint egy sor hardvergyártó támogatta őket, legalábbis 2012 szeptemberi feloszlásukig.

Bár a jó öreg Dimitry első ránézésre egy kedves gamer srác, úgy tűnik, a látszat csal, és az ifjú Smilianets kettős életet él, ugyanis júliusban letartóztatta az FBI, amiért ukrán és orosz hackerek egy csoportjával összedolgozva 160 millió bankszámla feltörésében és több száz millió dollár illegális megszerzésében vett részt. Smilianets egy ukrán és orosz tagokból álló, ötfős hackercsapatot vezetett, és az volt a feladata, hogy embereivel közösen céges adatokat tulajdonítson el, valamint nagyvállalatok adatbázisában keressen biztonsági réseket. Az ügy még nem teljesen tiszta, vannak homályos részletek (az interneten többféle változat is kering), és ez minden bizonnyal így is marad a jövő héten esedékes vádemelésig.

Dmitry ‘ddd1ms’ Smilianets

Smilianetst egyébként Amszterdamban tartóztatták le, amikor állítólag információkat adott el bűntársainak. A Moscow 5 weboldalán csak annyit írnak, hogy Dimitry pihenni utazott Hollandiába, és nemrég az édesapja is követte, mert a srácot nem engedik ki az előzetes letartóztatásból. Paul Fishman amerikai ügyész szerint Smilianets nagy bajban van, ügye átível az egész világon, ügyvédje, Bruce Provda pedig nagyon hosszú eljárást jósolt, melynek kimenetele egyelőre kérdéses. Egy biztos: a nemzetközi hackerkedés nem játék, a tét pedig nagyon sok pénz, mely ki tudja, milyen emberek kezében kötött ki. Ha Dimitryt bűnösnek találják, az is lehet, hogy egy életre rács mögé kerül.