• A celebek között is vannak gamerek
  • Sokakról nem is hinnénk, holott tényleg
  • Sokan WoW-oznak és CoD-oznak
  • A Halo is nagyon népszerű Hollywoodban
  • Persze egyesek csak a reklámért csinálják

Hírességnek, vagy ahogy manapság mondják, celebnek lenni az esetek többségében egyáltalán nem egyszerű, hisz ha

az ember azért híres, mert valamiben marha jó, akkor folyton dolgoznia kell, amennyiben pedig azért, mert tök hülye és az emberek imádják utálni,

akkor nonstop le kell járatnia magát valamivel, hogy a pletykalapok fizessenek a róla szóló zsíros sztorikért. Nem csoda hát, hogy az ismert emberek szinte mindig elfoglaltak, és emiatt nehéz elképzelni, hogy videojátékokra pazarolják a szabadidejüket. Pedig bizony többen állítják, hogy pontosan ezt csinálják, a nem annyira szakmai újságok pedig örömmámorban úszva írnak „Megan Fox profi gamer” című anyagokat, csak hogy a sok kocka olvasó rögtön nyáladzani kezdjen, hiszen felmerül az esélye annak, hogy egyszer a szexi színésznő lövi szét a fejét multiban.

Mila Kunis
Mila Kunis elismert WoW-osnak számított, mígnem 2012-ben
feladta a játékot, mert úgy érezte, függ tőle

Kérdés azonban, hogy mettől gamer a gamer. Elméletileg már akkor is játékossá válik valaki, ha orrba-szájba tolja az Angry Birdsöt a metrón, igaz, a játékokon felnőtt hardcore réteg az ilyen embert mezei kazuárnak tartja, aki nem tudja megkülönböztetni a Commodore-t a komondortól. Szóval, ha a saját szánk íze szerint értékeljük a gamer kifejezést, akkor olyan személyre gondolunk, aki nemcsak hogy sok játékot ismer, de otthonosan mozog a műfajok és a platformok világában, és akkor is szakít időt a játékra, ha nehezére esik a dolog, elvégre ez nemcsak sima szórakozás, hanem életformát teremtő hobbi is egyben.

És bár nyilán sok celeb megbukik a hardcore vizsgán, vannak olyan kivételek, akik bizony tényleg gamernek számítanak, akárhonnan nézzük is a dolgot.

Vegyük példának mindjárt Mila Kunist, aki ugyebár évekig élt mindenki kedvenc sikítozó gyerekszínészével, Macaulay Culkinnal, mely idő alatt mindketten ráfüggtek a WoW-ra, olyannyira, hogy Kunis a kapcsolatuk vége után is állandóan játszott. Saját bevallása szerint sokszor reggel fel sem öltözött, hanem ment WoW-ozni, és végül azért hagyta abba a játékot 2012-ben, mert az kezdett rátelepedni az életére. Sőt, egy podcastban azt is elmondta, hogy korábban a Catan telepesei című társasjáték megszállottja volt, és akkor nyergelt át a WoW-ra, amikor végképp beleunt az asztali játékba. Manapság is játszik, igaz, korántsem olyan sokat, és ha mégis, akkor csak a Call of Dutyval, mert gyorsan lehet benne rövid, de intenzív meccseket tolni. Milára egyébként volt klántársai – akik közül sokan nem is tudták, kicsoda valójában – azt mondták, hogy elég jó játékos volt, aki főleg a mage karaktereket favorizálta.

Robin Williams
Robin Williams komolyan vette a játékokat: maga építette
a gépét, és a Blizzard is tiszteleg előtte a WoW-ban

Érdekes minta látszik egyébként kirajzolódni a legtöbb hollywoodi játékos körül, ugyanis majdnem mindannyian felemlegetik a WoW-ot és a CoD-ot. A Blizzard játékát például Vin Diesel és Paul Walker is kipróbálta, igaz, azt nem tudjuk, meddig jutottak benne végül (Diesel egy interjúban „rajzfilmfiguraként” jellemezte a karaktereket, ami azt sugallja, hogy nem tud sokat a játékról, máskor pedig azt mondja, hogy karaktere „halálos”, szóval lehet, hogy csak saját szlenget használ a klánjában). A nemrég elhunyt Robin Williams viszont nagyon komolyan vette a Warcraftot – annyira, hogy a Blizzard egy ideje különleges NPC-kkel tiszteleg a legendás színész előtt. Dave Chapelle komikus is elszánt WoW-os, igaz, ő szándékosan titkolja, hol és milyen néven játszik, csakúgy mint Elijah Wood, aki egyébként más játékokért is rajong – kedvencei a túlélőhorrorok, példaként a Silent Hill- és a Resident Evil-sorozatok, illetve az olyan alkotások, amik „komplex történetet mesélnek el, tehát van elejük és végük”.

Ami pedig a Call of Dutyt illeti, sztárok sora kígyózik a szervereken.

Már amennyiben valóban igaz, hogy annyian szeretik az Activision pénzgyárát, és nem csak zsíros csekkekért pózolnak a játékkal, illetve az elmaradhatatlan Xbox 360-nal az olyan hírességek, mint Megan Fox, Snoop Dogg, Ice-T, Andy Murray, Olivia Munn, Will Arnett és a fél NFL. Persze ennél a játéknál nehéz megállapítani, hogy ki veszi komolyan és ki lép be havonta egy-egy meccsre. Ugyanez a helyzet az EA évente kiadott sportjátékaival: rengeteg zenész és sportoló díszeleg az E3-akon az új NFL, NHL és NBA előtt, valójában viszont nehéz megmondani, melyikük foglalkozik az évente épp hogy csak kiadható formában megújult játékokkal ténylegesen. Mielőtt azonban igazságtalansággal vádolnátok bennünket, eláruljuk, hogy például Ice-T a CoD-ra csak az MW2 után talált rá, és sokkal régebb óta aktív játékos. Több interjúban is elmondta, hogy kimondottan büszke rá, hogy még az Atari 2600-zal kezdte a játékot, és számtalan 8 és 16 bites játék eredeti példánya maradt meg a gyermekkorából. Ami pedig a Doggfathert illeti, nos, ő egy elhivatott PC-s játékos, aki szereti ugyan a konzolokat, de amikor ideje jut a játékra, akkor az erős gamer-PC-ket preferálja inkább.

Megan Fox
Megan Fox nagy Halo- és CoD-rajongó hírében áll,
de a gamertagjét nem árulja el

Megan Fox érdekes jelenség a játékok világában. Eleinte ugyanis mindenki szentül hitte, hogy a legutóbb a Tini nindzsa teknőcökben domborító színésznő csak azért beszél videojátékokról egyes interjúkban, hogy az újságírók ne a színészi kvalitásai miatt faggassák. Később viszont megerősítést nyert, hogy Fox tényleg sokat játszik: a CoD-on kívül a Halo a kedvence, és csak a multiplayert élvezi, legalábbis „most már”. Azt nem tudjuk, mi a gamertagje (a Megan Fox 2009 és a Real Megan Fox promóciós okból született), de Xbox 360-on, illetve ma már valószínűleg Xbox One-on játszik, és nyilvánvaló, hogy lány, ami miatt elmondása szerint mindig viccel vele a többi játékos. Viccel, nem gúnyolódik – ebből sokan arra következtetnek, hogy Megan jól játszik, és egy-egy meccs alatt tiszteletet ébreszt ellenfeleiben, akik persze nem tudják, kivel állnak szemben. Ezért a 2011-es FB posztért pedig különösen szeretjük:

"Figyelem, játékosok: 21 kill begyűjtése egy gravitációs lift mögött rejtőzve, energiakarddal, nem keménnyé, hanem gyávává tesz benneteket.”

Kár, hogy Megan utálja a közösségi médiát, és csak nagy ritkán posztol bármit is a Facebookon, a Twitterét pedig megszüntette, pedig voltak azért jópofa aranyköpései. Egyébként a Halo-játékokkal kapcsolatban Daniel Craig és Zach Effron is említést érdemel: mindketten állítják, hogy a Halo okozta online függőségük párkapcsolati problémákat okozott náluk, ugyanis elfoglalt színészként így sem jut sok idejük a partnerükre.

Paul Walker és Vin Diesel
Paul Walker és Vin Diesel imádtak együtt játszani, sajnos
azonban Walker tavaly elhunyt egy autóbalesetben

És hogy kik azok a celebek, akik valójában nem igazi gamerek?

Nos, nem nehéz kiszúrni őket a hírességek tömegében. Általában olyan emberek, akik csak időnként pózolnak valamilyen konzollal vagy játékkal, és messziről lerí róluk, hogy rohadtul unják az egészet. Ilyen például Jenny McCarthy, aki pár éve a Marble Blast Ultra című izé előtt tette az agyát, vagy épp Rihanna, akit egy Xbox 360-as reklámra kértek fel pár éve, de bár ne tették volna. Vagy épp a Korn együttes, amelynek tagjai állítólag hatalmas gamerek, de az nem tűnt fel nekik, hogy az általunk orrba-szájba promózott Haze egy értékelhetetlen szeméthalom. Végül pedig az áljátékos pöcegödör legalján ott ücsörögnek a Hilton-lányok, a Kardashian-nővérek, na meg a Wii Sports előtt ugrándozó hírességek.

Kíváncsiak lennénk, hogy a magyar celebekkel mi a helyzet e téren, de sajnos nem sok forrást találtunk, utánanézni pedig lusták vagyunk, meg különben is, maradjon valami a bulváros kollégáknak is – bár azért a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy Ganxta Zolee egy időben hatalmas FIFA-rajongónak számított. Az mindenesetre biztossá vált azonban, hogy attól még hogy valaki híres és kevés ideje van, igenis szeretheti a játékokat, és ugyanolyan emberként örvendezhet egy-egy frag láttán, ahogy mi. Mostanság divat elfeledkezni arról, hogy az ismert emberek is közülünk valók, és szokás rácsodálkozni a kiszivárgott pucér képeikre, vagy néhai esendőségükre. Holott ha csak egy szerveren futunk össze velük „IKillUJackAss80” név alatt, tuti, hogy nem akadunk fenn rajta.