Tegnap már beszéltünk arról milyen sanyarú helyzet árnyékolja be az amerikai CSGO játékosok felett az eget. Aki lemaradt volna, az kattintson ide, olvassa át, aztán később találkozunk.

Na, most, hogy mindenki kész térjünk a tárgyra. A PEA válaszolt az 5 csapat nyílt levelére és amit közöltek az cseppet sem megnyugtató. A levél az Immortals csoport CEO-jának, Noah Whinston tollából született.

A PEA állítása szerint a csoportjukba való tartozás nem vonz magával semmilyen exkluzivitást, ergo a hozzájuk társult csapatok közül bármelyik részt vehet olyan versenyeken, amiket nem ők szerveznek meg. A fennakadás abból ered, hogy anno a PEA megkereste a WESA nevű szervezetet (World Esports Association, az ESL által alapított, hasonló működési elvű szervezet, mint a PEA) akikkel tárgyalást kezdeményeztek. Az amerikaiak szerettek volna egyességre jutni a WESA embereivel a versenyszféra túltelítettségét illetően, melyből az elmondásuk szerint nem született egyezmény, mondván, hogy a WESA visszautasította a megbeszélési kérelmet. Így más lehetőség híján a PEA úgy vélte helyesnek, ha meghagyja a szabad döntés jogát a játékosoknak, még annak ellenére is, hogy „egyértelműen szerződéses joggal dönthetnek afelett, hogy a versenyzők hol játszhatnak”. Most csakis a versenyzőkön áll, hogy maradnak a PEA ligái mellett vagy áteveznek az ESL Pro League Észak-amerikai divíziójába.

Az ESL tornájának kérdését övező magyarázatot hosszas a játékosok irányába mutató érvelés követett, amelyben arra próbálnak meg fényt vetíteni, hogy a PEA ligák finansziálisan jóval kedvezőbbek az NA régió játékosainak, mint a Pro League. Illetve a közösséghez is intéztek pár szót, amelyben arról írtak, hogy a közösségi oldalakon használt hashtagek csakis akkor lendítik előre a diskurzust, ha lefektetünk egy közös alapot.

peaepl.png

Update: A WESA villám gyors választ adott a PEA nyilatkozatában található állításokra. A WESA szerint a PEA azzal az ajánlattal kereste meg őket, hogy átvennék az ESL Pro League amerikai divíziójának szervezését, meghagyva a WESA-nek az európai frontot. Ez nyilvánvaló adminisztrációs és pénzügyi okokból nem felelt meg az európaiaknak, ezért az egyezkedés nem folytatódott tovább.