A Daikatana egy valóra vált álom darabokra tört emléke, amit John Romero, az id Software társalapítója és vezető játéktervezője dédelgetett, hosszú, keserves éveken kersztül. A játék végül elkészült, de igazi katasztrófa lett belőle: a kritikusok és a játékosok is folyamatosan savazták, az eladások pedig a provokatív és nagyszabású (tehát drága) reklámhadjárat ellenére is a béka feneke alatt maradtak. Az eredmény az Ion Storm bezárása volt, a csapat nem tudta kiheverni Romero álmának összeroskadását.

A Daikatana mára afféle legendává vált: sokan hallottak róla, de kevesen vannak, akik játszottak is vele, sőt, azok, akik igen, állítják, hogy annyira nem rossz, csak a maga korában mindenki többet várt Romerótól. Akik meg akartak bizonyosodni a játék minőségéről, azok a GoG-on már jó ideje megvásárolhatták a bizarr, időutazós sztori körül bonyolódó FPS-t. Csakhogy mától végre a Steam áruházában is kapható a Daikatana, kicsit magas, 5,99 eurós áron.

Hogy megéri-e a befektetést a játék, nehéz megmondani, mert egyrészről a történelem egy szelete, más irányból közelítve azonban nem véletlen, hogy oly sok szitokszó érte a megjelenésekor. Van, aki esetleg maga is kipróbálta? Mik a tapasztalatok? (A játék viszonylag magas gépigénye egyébként a steames verziónak szól, az eredeti, ma már elindíthatatlan CD-s verzió beérte egy 233 MHz-es Pentiummal.)

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!