Vagy mondjuk úgy, arcát, nevét adta azokhoz – és ezúttal nem az elnöki kampány során kiadott, az elnökjelölt népszerűségét, vagy épp népszerűtlenségét meglovagolni kívánó, Steamet elöntő szemétre gondolok.

Helyettük azokra a programokra, amik az egykor még csak mint üzletember és médiaszemélyiség Trumpot használták fel ahhoz, hogy megdobogtassák a különféle menedzser- és szerencsejáték-szimulátorok rajongóinak szívét.

Irány a Trump Castle!

Az első a sorban egy rögtön ötéves sorozat, a Trump Castle első része. Az 1988-ban kiadott, The Ultimate Casino Gambling Simulation alcímmel ellátott programban a milliárdos egyik vegasi kaszinójában tehetjük próbára szerencsénket és játéktudásunkat. Van itt póker, rulett, kocka, tessék csak tessék, nem szégyen veszíteni, legfeljebb sírni.

A játék a maga idején minden nagyobb otthoni számítógéptípusra megjelent, szerencsére DOS-ra is. Bár a PC Gurunál nem kenyerünk az ilyesmi, több abandonware site-on megtalálható, így ha valaki szeretne elverni egy csomó virtuális pénzt, ne tartsa vissza magát.

A Trump Castle 2 1991-ben, a Trump Castle 3 pedig 1993-ban jelent meg, de sokat nem fejlődtek, legalábbis a kötelező frissítéseket (több grafikus elem, animációk) leszámítva. Mai szemmel roppant archaikus játékok ezek, nem is igazán ajánlom a kipróbálásukat.

Legyél te is Donald Trump!

Trump videojátékos visszatérésére 2002-ig kellett várni. Ekkor jelent meg a Donald Trump’s Real Estate Tycoon! című windowsos menedzserszomulátor, amin meglepő módon magyarok dolgoztak. A program nem kapott nagy sajtóvisszhangot, legalábbis PC-n, érdekes azonban, hogy megjelent N-Gage QD-re, ahol sokaknak tetszett a vizuális megvalósítása, épp csak unalmasnak találták.

A játékmenet egyébként a Sim City és a Monopoly keverékeként írható le. A játékos Trump legnagyobb üzleti riválisát alakítja, aki 5 nagyvárosban kell, hogy felülkerekedjen a milliárdoson. Ezt úgy teheti meg, hogy ingatlanokat vásárol, építtet át, bont le, ad el – a lényeg a profit. Ha sikerül mind az öt helyszínen megverni Donaldöt, szemtől szemben is meg kell mérkőzni vele: alig pár év alatt újra meg kell verni.

Eléggé elfeledett játékról van szó, amit csak mostanában kaptak fel a youtuberek, és sokan úgy csodálkoznak rá, mint a Melania Trump a szemránckrémre. A játék egyébként az eBay-en beszerezhető, alig 1-2 ezer forintot kérnek az aranyszín CD-ért, amin a The Donald megnyerő mosolya is látható.

Ivanka, aki az apjának is bejön

Donald Trump utolsó nagyobb videojátékos szereplése a 2007-es The Apprentice: Los Angelesben volt, ami az új elnököt igazán népszerűvé tevő rality-műsort dolgozza fel. A dobozon Trump a lányával, Ivankával szerepel – tudjátok, róla mondta az elnök, hogy nem lenne a vérrokona, szívesen randizna vele.

trump-apprentice.jpg

A játékban az a cél, hogy megtaláljuk a megfelelő üzleti utódot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a szereplőkkel mindenféle fárasztó minijátékokat játszunk, néha pedig beszélgetünk. Faék egyszerű szoftverről van szó, amit ugyan dobozos formában is kiadtak, flashjátékként is elérhető.

Donald Trump ezt követően egy játékhoz sem adta az arcát vagy a nevét, ám onnantól kezdve, hogy indult az elnökségért, sokak céltáblája lett. Arra biztosan emlékeztek, hogy az amúgy sem túl ízléses Surgeon Simulator egy DLC-jében az elnököt műthetjük (ölhetjük) meg, de azóta egy halom olyan program látott napvilágot mind a Steamen, mind a különböző flashjáték-oldalakon, amik így vagy úgy, de Trumphoz kötődnek.

Ezeket nem veszem sorra, talán majd legközelebb ­– helyette keresek valami jó kis falépítő-szimulátort!