Bár korábban a „Donald Trump a videojátékoknak is nekimenne?” című cikkünkben optimistán álltunk ahhoz a kérdéshez, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke mit érhet el a videojátékkal szemben, úgy tűnik, alábecsültük az úriember képességeit. A Polygon értesülései szerint az Entertainment Software Association, vagyis az ESA foglalkozik annak lehetőségével, hogy Trump bevezet egy új kereskedelmi tarifát, amivel az importált termékek drágábbak lennének, mint a belföldön gyártottak.

Hétfőn az új elnök már aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a Trans-Pacific Partnership (TPP), azaz a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból, illetve találkozott különféle kereskedelmi és uniós vezetőkkel, akiknek ugyan megígérte, hogy csökkenteni fogja a gazdasági szabályzók számát 75 vagy annál is több százalékkal, de arra is figyelmeztette őket, hogy büntetésben lesz része azoknak, akik határon kívül helyezik a termelést.

A pletykák jelenleg 5 és 10 százalékos kereskedelmi tarfiáról szólnak. Ha bevezetik, az igen komolyan érintheti a videojátékok piacának államokbeli szegmensét, hiszen a legtöbb játék nem a határaikon belül készül, sőt, a Switch behozatalára is hatással lesz.

Ugyanakkor a kiadók és fejlesztők számára az említett büntetés is gondot okozhat, hiszen a legtöbb nagy vadnak ezen a téren igen sok külföldi alvállalata van, a termelést is ott végzik.

A Polygon megkereste a fejlesztőket és kiadókat képviselő ESA-t, hogy kiderítse, szerintük milyen hatásai lehetnek ennek a kereskedelmi adónak, de a szervezet szóvivője csak ennyit felelt: „még vizsgáljuk a kérdést és hamarosan több információval szolgálhatunk.”

A CNN Politics szerint ráadásul Trumpnak nincs szüksége a Kongresszus támogatására a kereskedelmi tarifa bevezetéséhez, erre különféle szabályozásokat is használhat.

donald-trump-flag.jpg