DotA 2 - Július

Véget ért a DotA 2 két évet felölelő bétája, és végre bárki szabadon kézhez veheti a játékot pár egyszerű kattintás után, a Steam rendszerén keresztül. Régebbi játékosok tudhatják, hogy ezzel a fejlesztésnek koránt sincs vége, hiszen az eredeti DotA mod tíz évvel ezelőtti kiadása óta folyamatosan bővül. Nem telik el hónap apróbb javítások, játékmenetbeli kiegyensúlyozások nélkül. Havonta megjelenő rovatunkban ezekből az újításokból fogom kiszemezni a fontosabbakat, illetve általánosan híreket, történéseket fogok megosztani veletek a DotA 2 világából. Figyelem: a szakkifejezések többségét nem fordítom le angolról, mert bár a játék magyar nyelven is elérhető, ezek akkor is eredeti nyelven találhatók meg a programban!

Új hős a DotA 2-ben - Abaddon

Abaddon a játék egyik legsokoldalúbb hőse. Ezt a tulajdonságát az alacsony manahasználatnak, az alacsony cooldownjainak, és a számára hasznos itemek széles választékának köszönheti.  A sok kisegítő skillje teszi igazán erős support-hőssé, a lane-en maradás sem lesz nagy probléma vele. Az egységre irányuló Mist Coilja egy baráti egységet gyógyít, vagy egy ellenséget sebez. Az Aphotic Shield sebzést nyel el és bizonyos negatív buffokat, stunokat is eltávolít. Emellett alkalmas semi-carry és tank feladatokra is. Mindig nézzük meg a saját és az ellenséges csapat felállását, hisz ezt a sokoldalúságot minden esetben a javunkra fordíthatjuk! Használjuk a helyzetnek megfelelően, ne skatulyázzuk be egyféle szerepbe és egyféle builddel!

DotA 2 rovat, 1. rész

Abaddon skilljei:

Mist Coil

Abaddon életerejéből castolt, egy egységre irányuló gyógyítás vagy sebzés.

  • Táv: 800
  • Gyógyítás/sebzés: 100/150/200/250
  • Önsebzés: 50/75/100/125
  • Cooldown: 5
  • Mana: 75

Aphotic Shield

Baráti egységre rakható pajzs, amely adott mennyiségű sebzést nyel  el. A maximum sebzés elnyelése után vagy a pajzs lejártakor felrobban, területi sebzést okozva minden ellenségnek. A robbanás sebzése mindig a maximálisan elnyelhető sebzéssel egyezik meg.

  • Táv: 500
  • Robbanás hatókör: 675
  • Időtartam: 15
  • Elnyelt sebzés: 110/140/170/200
  • Cooldown: 12/10/8/6
  • Mana:  100/105/110/115

Curse of Avernus

Passzív skill, amely minden ütésre egy debuffot rak fel. A debuff lassítja az ellenfelet és az őt támadó baráti egységeknek mozgás és támadási sebesség bónuszt ad.

  • Lassítás ideje: 2,5
  • Lassítás: 5%/10%/15%/20%
  • Bonuszok ideje: 4,5
  • Bonusz támadási sebesség: 10/20/30/40
  • Bonusz mozgás sebesség: 15%

Borrowed Time

Aktiváláskor a legtöbb negatív buffot leszedi és minden bekapott sebzés gyógyít, amíg aktív. Automatikusan is bekapcsol, ha 400 alá csökken a hős HP-ja, és épp nincs cooldownon. Aghával erősíthető.

  • Időtartam: 3/4/5 (Aghával: 5/6/7)
  • Cooldown: 60/50/40

Compendium

Gyakran látom felmerülni a kérdést, hogy mi is az a compendium, szóval kezdjük azzal, amit eddig is tudtunk róla!

A DotA2 International Interactive Compendium 2013 gyakorlatilag egy virtuális könyv, amely segítségével figyelemmel követhetjük a játék legrangosabb versenyét, az Internationalt. A tornán szereplő csapatok listáján túl megtalálhatunk itt egy hétoldalas fogadóirodát is, ahol nincs más dolgunk, mint megjósolni a különböző statisztikák kimenetelét. Itt olyan lehetőségeket találunk, mint például hogy melyik hőst fogják a legtöbbször választani az esemény során, melyik csapat melyik játékosa szedi össze a legtöbb ölést, vagy épp mikor lesz a legkorábbi first blood.

Minden Compendiumhoz jár egy személyre szabható Smeevil courier is, amely az alapján fejlődik, hogy hány mérkőzést követtünk figyelemmel a DotA TV-n keresztül. Emellett lehetőségünk van a nagy csapatok meccseit újrajátszani. A Play menüpont alatt megjelenő Find Compendium Match opcióra kattintva az adott heti kiemelt mérkőzést játszhatjuk újra, a csapatok által használt hősökkel, a már jól ismert matchmaking rendszeren keresztül. Ezenfelül minden Compendium tulajdonos 125%-os battlepoint boostban részesül az International idejére.

DotA 2 rovat, 1. rész

De a Valve nem állt meg ennyinél. A legutóbbi frissítésben gyakorlatilag egy "matricás albummá" bővítették könyvecskénket, ahova a csapatok játékosait ragaszthatjuk be, cserélgethetjük, gyűjthetjük. Minél több egész csapatot rakunk ki, annál több változtatási lehetőséget kapunk a már említett courierünkhöz -- ez persze kizárólag vizuális fejlődéssel jár. Változtathatjuk a színét, részecskeeffekttel bővíthetjük, vagy épp kap egy saját rák hátast.

Ezen felül egyéb sportokból már jól ismert fantáziacsapatot hozhatunk létre a profi játékosokból. Ezen játékosok torna alatti teljesítménye alapján a csapatunk pontokat kap, aminek függvényében az International végén itemekkel jutalmaz a játék.

Minden megvásárolt Compendium árából 2,5 dollár a közös nyereményalapba megy, ezzel támogatjuk a játékosokat is. Ha az összadomány elér bizonyos mérföldköveket, a hozzájárulók további extrákat kapnak a már meglévők mellé. Jelenleg a hétből hat mérföldkövet sikerült teljesítenie a játékosoknak. Ez csúfolódó animációkat, Internatonal HUD-ot, továbbá smeevil fejlődési szinteket jelent, illetve most már a közönségkedvenceket is lehetőség van beszavazni All-Star csapatba.

Jelenleg az International összdíjazása több mint 2,6 millió dollárnál tart, és határozottan halad a 3 millió felé. Ez egy rekorddöntő összeg, mivel az eddigi legnagyobb jutalommennyiség a League of Legends Season Two World Championshipjéből elvihető 1.970.000 dollár volt.

Az International DotA 2 Championship augusztus 7 és 11 között kerül megrendezésre, igazán kár lenne kihagyni! 

Egyéb újdonságok

Talán az egyik legnagyobb bejelentés volt az utóbbi időben, hogy a játék immár elérhető Mac OSX és Linux rendszerekről is. Nem csak a DOTA TV opció, de a teljes DOTA 2 kliens minden aspektusát élvezhetik most már a nem Windows operációs rendszert használó játékosok is.

DotA 2 Macen és Linuxon!

Folytatódik a hősök és a skillek ráncfelvarrása. Több hősnél láthattunk arc- és ikoncserét az utóbbi másfél hónapban, mégis kiemelkedik közülük Earthshaker legutóbbi átdolgozása. Kicsit zordabb, árnyékoltabb külsőt kapott, ami a részletgazdagság mellett kifejezetten előnyére vált. Ezenfelül néhány képessége is új vizuális effektet kapott, amik szintén elég pofásra sikeredtek.

eSport

Véget ért a negyedik alkalommal megrendezésre került The Defense. A JoinDota.com által szervezett eseményen idén is rangos csapatok gyűltek össze, hogy összemérhessék egymással játékbeli tudásukat. Az izgalmakban gazdag döntő végén a Natus Vincere csapata aratott győzelmet a Kaipi felett 3:1-es végeredménnyel. A Na'Vi a tőle megszokott magabiztossággal menetelt végig a tornán és bizonyította be, hogy nem hiába az egyik legismertebb team. Ők az egyetlenek, akik elmondhatják magukról, hogy már két The Defense-győztes címet is birtokolnak. Ezzel szemben az eddig nem sok vizet zavart Kaipi nagy meglepetés volt a döntőben, ugyanis olyan nagy múltú csapatokat utasított maga mögé, mint az Evil Genius vagy éppen a Team Liquid.

A DotA 2-rovat legközelebb augusztus végén jelentkezik a legfrissebb hírekkel, érdekességekkel és újdonságokkal megfűszerezve. Addig is jó játékot kívánunk!