Eltelt másfél hónap, jelentősebb újítás nélkül. Bár az International újdonságéhségünket sok izgalommal pótolta egy ideig, érezhető volt a közösségen, hogy már nagyon várják a legközelebbi nagyobb tapaszt a játékhoz, és a fejlesztők csak egy kis haladékot kaptak, mielőtt a fanok fáklyákkal vonulnak Gabe Newell házához. Nos, a várakozásoknak vége, ugyanis szeptember 23-án életbe lépett egy sok érdekes pluszt adó patch, amin valószínűleg hónapok óta dolgoztak a Valve boszorkánykonyhájában. Tekintsük is meg, mit tartogat számunkra a "First Blood" patch!

Fontos DotA 2 újítások

Új játékmód: Captain's Draft

Gyakorlatilag a Captain's mode és a Random Draft játékmódok összeházasításáról van szó. Egy 24 hőst tartalmazó (8 strength, 8 intellect, 8 agility), véletlenszerűen kiválasztott készletből kell a csapatkapitányoknak a már megszokott módon felváltva pickelnie és bannolnia. Rendkívül ötletes játékmód, a random pool és a pick-bann rendszer érdekes taktikákat és tapasztalt játékosokat megkövetelő, rögtönzött megoldásokat rejt magában. Kicsit megbolygatja az unalomig ismételt összeállításokat, és ezt megfűszerezi a kapitányok taktikai érzékének csiszolásával.

DotA 2 rovat, 3. rész

Armory

Eleged van, hogy soha nem találod meg a setet, amit keresel? Hogy azok a francos ládák betüremkednek a hasznos cuccaid közé? Esetleg már megint nincs meg az a rare kard, amit el akartál trade-elni? Nos, a Valve megtalálta a megoldást! Hátizsákunkat hétfőtől kezdve immár Armory, azaz fegyvertár néven találjuk meg. Az új név mellett kaptunk szűrőket is hozzá amivel különböző kategóriákra bonthatjuk felszereléseinket a könnyebb eligazodás érdekében. Ezenfelül lehetőségünk van saját szűrőket hozzáadni a már meglévők mellé, ezáltal is jobban testre szabva és könnyítve a gyűjteményünkben való eligazodást.

LAN

Sokunk várta már a helyi hálózatos játék támogatását. Eddig is lehetőségünk volt saját lobbyt és ezáltal magánjátékot létrehozni, de ezidáig minden esetben aktív internetkapcsolatra és egy szabad Valve-szerverre volt szükségünk. Ezentúl összeülhetünk kilenc barátunkkal akár otthon is, és élvezhetjük a szuper alacsony ping, valamint a host azonnali megtalálása nyújtotta előnyöket. Természetesen így alkalmunk nyílt házi bajnokságok, vagy csak egy egészséges LAN-party rendezésére is. Játékra fel, aki Phantom Lancert pickel, az fizeti a pizzát mindenkinek!

DotA 2 rovat, 3. rész

Egyéb kiemelkedő apróságok

Szerintem előfordult már a legtöbbünkkel, hogy két különböző tárgyat akartunk összerakni, de a hozzávalók egy része megegyezett, és ezért nem a kívánt tárgy készült el hamarabb. Ezentúl egy tárgy összerakása után -- a vásárláshoz hasonlóan -- 10 másodpercen belül újra alkotóelemeire bonthatjuk azt. (Az amúgy is szétszedhető tárgyakra természetesen továbbra sincs időkorlát.)

Courierünket gyakran küldjük a Secret Shopba, hiszen sokkal egyszerűbb őt odareptetni, mint a saját lábunkon átsétálni a fél pályát. (Nature's Prophet rajongók fejezzék be a fejrázást.) Viszont a vásárlás már macerás, hiszen a minimapon ugyan követjük az útját, de ki kell jelölnünk, ha ténylegesen vásárolni szeretnénk vele. Többé már nincs ilyen probléma! Ha a Secret Shop közelében parkol futárunk, akkor egyszerű jobb egérgombbal bevásárolhatunk bárhonnan, és már hívhatjuk is magunkhoz anélkül, hogy egy pillanatra is lekattintanánk a hősünkről. Ezt elősegíti  a shop közelében hallható hang is, ami most már courier esetében is lejátszásra kerül.

Habár nagy hagyománya van a DotA 2-ben a kútig hookolásnak (Chen teleport - Pudge hook), mint ahogy azt az Internationalen is láthattuk a Na'Vi tolmácsolásában, mégis úgy döntött IceFrog, hogy ennek a taktikának mennie kell. Ezentúl a hook odahúzza a célpontot, ahonnan indították, és figyelmen kívül hagyja a Pudge jelenlegi helyét. Ne szomorkodj Pudge, még mindig pubstomper hős vagy!

Armlet profi használata mindig is a jó játékosok egyik ismertetője volt. Sajnos az utóbbi időben kikerült egy makró az internetre, aminek segítségével a ki- és bekapcsolás egyetlen gombnyomásra történt. Ezentúl nem lehet azonnal váltani. A becsületes játékosok számára ez rossz hír természetesen, de így legalább senki nem jut tisztességtelen előnyhöz.

Az  Alt+bal egérgomb  kombinációval a képernyő felső részén lévő portrékra kattintva jelenthetjük az adott hős hiányát. Azt hiszem, nem kérdéses ennek az újításnak a fontossága, használjuk gyakran!

Rövid időn belül életbe lép  a szerverek VAC (Valve anti-Cheat) védelme. Ez a rendszer arra fog szolgálni, hogy bármilyen, a DotA2-höz kapcsolódó külső eszköz használatát 30 napos bannal jutalmazza. Még nincs hivatalos közlemény arról, hogy pontosan mi is esik a bannolandó "külső eszköz" kategóriába, ezért azt javasoljuk, minden plusz programot, amit eddig DotA-záshoz használtatok, inkább el se indítsatok.

DotA 2 rovat, 3. rész

Profilunk szintje ezentúl azt is meghatározza, hogy milyen minőségű cuccok eshetnek a játék végén. A rendszerben a logikát még nem sikerült megtalálnia a játékosoknak, ugyanis a legmagasabb szintű itemekhez is csupán a könnyen elérhető 6-os szint kell. Ez az alacsony szint még arra sem elég, hogy az úgynevezett "smurf" fiókkal játszókat elkedvtelenítse. Remélhetőleg ez még egy tesztüzemű rendszer, és később finomhangolják, illetve meglepődnék, ha a jövőben nem kapnánk még több profilszinthez kapcsolódó bónuszt.

Ebben a hónapban -- rendhagyó módon -- úgy érzem, meg kell említenem egy fizetős tartalom érkezését is. Megjelent ugyanis a hivatalos Portal bundle! Tartalma egy fanyar sziporkákkal ellátott GLaDOS mega-kill és általános announcer, egy sentry és egy observer ward skin, továbbá egy Portal témájú HUD. A női hangba burkolt szarkasztikus mesterséges intelligencia abban leli legnagyobb örömét, amikor sorba bukjuk be a barakkokat és tornyokat. Portal-rajongóknak hatalmas pluszt ad a játékhoz. (Chris például a patch előtt egy órával már tűk dombjain ült, hogy elsőként fáradhasson a virtuális kasszához...)

Legközelebb egy hónap múlva jelentkezünk a DotA rovattal, benne a legfrissebb hírekkel és érdekességekkel. Addig is "midorfeed"-mentes, jó játékot kívánok mindenkinek!