Végre megérkezett a 2013-as Frostivus, a DotA 2 saját karácsonyváró ünnepe, aminek keretein belül a Valve meglepett minket egy új játékmóddal, egy új folttal és új hősökkel. Bizonyára sok kérdésetek van az eseménnyel kapcsolatban, ezért vágjunk is bele! Igyekszem átfogó képet adni róla, hogy könnyebben eligazodjatok az új csatamezőn. Figyelem, maratoni hosszúságú és alaposságú leírás következik, amiben a lények és képességek eredeti neveit használtam.

Wraith  Night játékmód

A Wraith King játékhoz adásával (aki igazából egy hús gúnyát öltött Skeleton King) egy új játékmódot kapunk, Wraith Night néven. Ebben a játékmódban öt társunkkal vállt vállnak vetve küzdjük le a hullámokban támadó creepek hordáit, védelmezve a Lidérc Király trónját, majd a végső összecsapásban magát az uralkodót is.

DotA 2 Wrath Night

Feladatok

Miután négy társunkkal a harcmezőre léptünk, 30 másodpercünk van bevásárolni és elfoglalni a helyünket. Ekkor indul ugyan is az első hullám. Célunk a hullámban jövő összes creep (azaz MI által irányított, rusnya szörnyike) elpusztítása. Ha mind az öt hős halott, vagy a creepeknek sikerül elpusztítania a Wraith King oltárát, csapatunk kudarcot vallott.

A bal felső sarokban láthatjuk, hogy mennyi lelket gyűjtöttünk. Minden leölt creeppel közelebb kerülünk ennek a sávnak a megtöltéséhez. Az ellenségek különböző regenerációt adó tárgyakat hullajtnak a földre, de a klasszikus játékmódtól eltérő módon aranyat nem ér az elpusztításuk, habár fontos odafigyelni, lévén kis pénzes tarisznyák azért eshetnek. Minden creepből kiesett tárgyat 5 másodpercünk van felvenni (átsétálni rajta), mielőtt az végleg eltűnik. Az így szerzett pénz egyenlően oszlik el az öt játékos között. Ha elég lelket gyűjtöttünk ebben a körben királyunknak, újabb 30 másodperces pihenő idő következik, ami alatt lehetőség van vásárolni, minden halott játékos újraéled, a mana és HP maximumra töltődik vissza, és az esetlegesen leomlott védőtornyok is újra a helyükre kerülnek.

Elég gyakran elő fog fordulni, hogy egyik társunk nem bír el a horda nyomásával és megtörik alatta. Ilyenkor lehetőségünk van a sírkővel jelölt nyughelyén egy feltámasztó rituáléba kezdeni (jobb klikk) amit kedves száncsengőhang és konstans gyomorgörcs kísér, hogy vajon mikor ugrik ránk a pórul járt társunkkal elbánó ellenség. Fontos tudni, hogy ha többen egyszerre végezzük ezt a műveletet, arányosan kevesebb ideig tart. Ha sikerül befejezni, társunk helyben újjászületik, és ismét felveheti a kesztyűt.

HŐSÖK ÉS KÉPESSÉGEK

Csak egy maroknyi hőst használhatunk a DotA 2 Wraith Night játékmódjában, és e hősök közül is a legtöbbnek megváltoztatták bizonyos képességeinek a tulajdonságait, hogy jobban passzoljanak a feladathoz. Ne feledjétek, hogy a változások csak a Wraith Night játékmódra érvényesek!

A játékmódban elérhető hősök:

  • Legion Commander
  • Drow Ranger, Sandking
  • Crystal Maiden
  • Venomancer
  • Omniknight
  • Axe
  • Shadowfiend
  • Lina
  • Juggernaut
  • Magnus
  • Shadow Shaman
  • Sven
  • Windrunner
  • Storm Spirit
  • Elder Titan
  • Witch Doctor
  • Queen of Pain

A pálya

Az ünnepek alkalmából egy teljesen egyedi harcmezőn mérhetjük össze erőnket a szörnyek hullámaival. Egy központi helyet, az oltárt fogjuk védeni. A creepek öt oldalról támadhatják erődünket. Ebből négy bejáratot egy-egy torony véd, illetve magát az oltárt kettő, így összesen hat védőmű áll rendelkezésünkre. Minél több torony marad meg a kör végére, annál több extra arany üti a markunkat. Az erőd északi részén található a pálya egyetlen shopja. Továbbá a pálya négy külső sarkában le nem rombolható ellenséges tornyok vigyázzák az ellenség spawn-helyeit.

Első ránézésre az ember azt gondolja: öt út, öt hős, nem lehet gond. Ámde a creepek nem egyenlő arányban és erőkkel támadnak az öt irányból!  Egymást segítve, ügyes csapatmunkával lehet csak legyőzni a későbbi, egyre erősebb hullámokat.

Minden kör egy kicsit keményebb, más taktikát igénylő ellenséges lényeket hoz, ezért rá vagyunk kényszerítve, hogy okosan költsük el a megkeresett aranyat, és odafigyeljünk a társainkra.

DotA 2 Frostius 2013 hős

Tárgyak

Csak ebben a  játékmódban elérhető négy új tárgy is. Ezek sorban: nagyobb manaital, Super Salve, ami 400 helyett 1000 HP-t tölt vissza, a manacipőt következő szinte is fejleszthetjük, valamint Tranquil Boots.

Hullámok

Minden hullámmal nem csak combosabb ellenfeleket kapunk, de egyedi taktikákra is szükségünk lesz, ha túl akarjuk élni. Tekintsünk bele, mekkora fába is vágtuk is a fejszénket!

1. Hullám: Kobolds, Kobolds Everywhere!

Koboldok. Nagyon sok kobold. Egyszerű hullám, gyenge ellenfelek, különleges taktikát nem igényel. Élvezzük ki, amíg lehet!

2. Hullám: Left 5 Dead

Egy zombihordával fogjuk szembetalálni magunkat, átlagos csoszogó élőhalott sereggel. Ám van egy pár kevésbé átlagos képviselője is a társaságnak. A zöld zombik haláluk esetén felrobbannak és nyálkatócsát hagynak maguk után, ami sebez mindenkit, aki beletéved. Ezen kívül elkíséri a nyájat néhány Undying is, akik időről időre megidéznek hason csúszó zombitömegeket.

3. Hullám: The Ugly Stick

Ogrék, az Ogre Magi kisebb változatai. Bloodlusttal erősítik magukat és speciális képességgel nem rendelkező társaikat. Az óriás ogrékat futassuk minden áron! Nagyok lomhák és ostobák, de szívósak és nagyot ütnek. Ne becsüljük alá őket! Minden bénítóvarázsra immúnisak, viszont mikor meglendítik fejük fölött a bunkójukat, hatalmasat tudnak odasózni, ami bizony bénít is. Figyeljünk oda rájuk!

4. Hullám: Smashed to Slitherins

Kicsi Slarkok, kevés élettel, fejenként elhanyagolható, 50-es sebzéssel. Viszont nagyon sok jön belőlük, és egyszerre vetődnek rá a hősre. Pillanatok alatt eltesznek egy alacsonyabb eléterejű hőst láb alól -- sok kicsi sokra megy. A Slardarok bénítanak, de elég kevésszer használják ezt a képességüket. Legalább két hősnek kell a közelükben lenni hozzá. Sok HP-val rendelkeznek.

DotA 2 Wraith Night

5. Hullám: They Speak for the Trees

A Nature's Prophetek körbezárhatnak fáikkal és veszedelmes enteket idézhetnek. Érdemes rájuk összpontosítani, mert jelentős sebzéssel bírnak, és elég gyorsan képesek új fákat életre hívni. Nagyon hamar ellephetnek minket az entek, ha nem figyelünk. Az óriás entek az óriás ogrékhoz hasonlóan nagyok, szívósak, erősek, de bénítás helyett Living Armor képességgel rendelkeznek, amivel gyógyíthatják saját magukat, vagy akár társaikat is.

6. Hullám: I Lost Count

Broodqueen egy óriási pók miniboss. Rengeteg életereje van, érdemes rá koncentrálni. Fel-alá fog rohangálni az erődön kívül, és bizonyos helyeken kupacban tojást rak, melyeket javallott még kikelés előtt szétütni. A tojásokból Broodlingek kelnek ki, ezek a már jól ismert Broodmotherhöz hasonlatos pókok, amik további kispókokat idéznek. Broodqueen+Broodling+kispókok = egy kiadós arachnofóbia! Igyekezzünk még csírájában (tojásában) elfojtani a veszélyt!

7. Hullám: Burn Notice

Mini Roshanokkal lesz dolgunk ebben a hullámban. Nagyot ütnek és mindent elsöprő tüzet okádnak. A lényeg, hogy soha ne találjon el a tűz. Szárnysegédnek pici Lesrachokat kapnak, amik ugyan gyengék, de aljas, területi bénítással rendelkező teremtmények. Vértócsa jelöli, hova érkezik  a bénítóvarázs, figyeljünk oda rá!

8. Hullám: Compound Interest

Gólemek fognak támadni. Ha egy meghal, két kisebb lesz belőle. Ha ezek közül meghal egy, szintén két kisebbre bomlik. Próbáljunk egyszerre csak egy nagy gólemmel és az osztódott másaival foglalkozni! Minél kisebb egy gólem, annál nagyobbat üt, ezért foglalkozzunk a kicsikkel elsősorban! NEM immúnisak a mágiára.

9. Hullám: Bear Force One

Ursa harcosok, nevetségesen nagy sebzéssel, minden esetben kerüljük és futassuk őket tornyok körül, hadd végezze más a kemény munkát! Spirit medvék társulnak melléjük, közepes sebzéssel, de épületek ellen meglepően hatásosak. Figyeljünk oda rájuk, ha kedvesek nekünk a tornyaink! Továbbá támadnak még Bear Chieftanek, akik gyakorlatilg egyszerű Bloodlustal felturbózott macik.

10. Hullám: Chin' Choppa Chin' Choppa!

Pudge. Két darab. Nagyok és erősek. Próbáljuk minden erőnkkel egyre koncentrálni, és figyeljünk, hogy a másik ne ránthassa ki egyik gyengébb társunkat. Papír carry-k és támogatók gyors halálukat lelhetik egy Pudge brutális kombója hatására. Ha ez nem lenne elég, a kampójuk nevetségesen hatalmas, de ennek ellenére nagyon nehéz elkerülni, leultizhatnak, folyamatosan haste-jük van, és force staffot is használnak.

11. Hullám: Danger Zone

Clockwerkök közepes sebzéssel és rengeteg életerővel. Alapvetően csak a tornyokat támadják, amíg Axe nem használja rajtuk a Berserker's Call képességet. A nagyobb problémát a Gyrocopterek fogják jelenteni. Hőkövető rakétájuk nagyobb sebzéssel rendelkezik, mint a megszokott, és a távolsággal ez csak nőni fog. Ha nincsenek társaink a közelben, ne is próbáljunk elfutni előle, inkább minél hamarabb legyünk túl a sebzésen, így az nem nő a megtett távolsággal. A mágiaimmúnitás ilyenkor kifizetődő (Omni Repel).

12. Hullám: Stay Frosty!

Az utolsó normális hullámban Satyrokkal kerülünk szembe. Kevés életerejük van, de sok van belőlük. Ne hagyjuk bekeríteni magunkat! Ezen kívül érkeznek Lichek, akik 20 másodpercenként kínálnak meg egy ulti-támadással (Chain Frost). A szabály most is ugyanaz, mint a hagyományos játékmódokban: tessék szétfutni, hogy ne tudjon pattogni a labda a hősök között!

13. Hullám: Reborn

Első fázis

A Lidérc Király elég lelket gyűjtött a leölt ellenfeleinkből ahhoz, hogy újjászülethessen. Miután lesétál oltáráról, egyből egy hatalmas területi sebzéssel kezd, amit egy zöld kör jelez körülötte. Ha meglátjuk a kört, minél hamarabb rohanjunk ki belőle, mert nem biztos, hogy elbírjuk viselni a következményeit. Továbbá van egy Wraithfire Blast nevű képessége, amit egy cél felé dobva mindenkit sebez és bénít, aki az útjába áll. Épp ezért ne álljunk egymás mögé, így maximum csak egy embert érint a negatív hatás. Halála után újraszületik, újabb képességekkel...

Második fázis

Ebben a szakaszban maga köré idéz Death Propheteket, akik gyógyítják és buffolják. Igyekezzünk elpusztítani őket, és csak utána fordítsuk figyelmünket a Királyra! Gondolom, már kitaláltátok, hogy itt még nincs vége a történetnek. Halála után újraéled, újabb képességgel...

Harmadik fázis

A makacs Lidérc Király látszólag semmiből sem tanulva újra feltápászkodik holtjaiból, ezúttal már sírköveket idéző képességgel is gazdagítva repertoárját. Ezeket a fejfákat véletlenszerű helyre rakja le a harctéren, ahonnan ezentúl szellemek fognak előmászni, amik figyelmen kívül hagyják a játékosokat, viszont gyógyítják uralkodójuk sebeit. Érdemes ezért a sírköveket mihamarabb elpusztítani. És ugye e mellett itt vannak még a Death Prophetek. Meg a Hellfire Blast. Meg a területi pusztítás. Egyszerű, Igaz?

Nyertünk? Nyertünk!

Minden hullám végén láthatunk egy ponttáblát, ami a következő dolgokat mutatja:

  • Hány aranyerszényt gyűjtöttünk.
  • Hányat nem sikerült felvennünk.
  • Hány tornyunk maradt (és az ezek után járó bónusz).
  • Hány creepet öltünk meg.
  • Halálaink.
  • Feltámadások.

Ezek fényében juthatunk szilánkokhoz, azaz Fragmentekhez. Ezeknek két fajtája van, Phantom Fragment és Shining Fragment. Az előbbit mindenki kapja, az utóbbit csak az, aki 0,99 dollárért megvásárolja a Wraith King's Favor nevű tárgyat, illetve kaphatunk Shining Fragmentet akkor is, ha csapatunkban megvan valakinek. Minél több embernek van meg, annál több a bónusz fragment.

Na, jó, de mire jó ez a sok kavics? A Wraith Night menüpontnál, a játék indítása előtt van lehetőségünk beváltani ezeket ajándékokra, amiket kinyitva véletlenszerű meglepetéseket kaphatunk.

A készítők az újrajátszásra is gondoltak, ugyanis három nehézségi szintben érhető el a mód, ahol először másfélszer, majd kétszer annyi életerővel rendelkeznek az ellenségek. Természetesen ilyenkor a jutalom is nagyobb.

DotA 2 karácsony

Lidércéji kaland

Összességében úgy gondolom, ez egy rendkívül szórakozató játékmód, ahol az ügyesség, a csapatmunka és koordináció kellemes egyensúlyban van. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását, bár szükségesnek érzem megjegyezni, hogy négy baráttal és hangkommunikációval érdemes belevágni, amennyiben nem akarjuk, hogy a véletlenül összeválogatott csapat miatt csomókban tépjük ki a hajunkat. Nekem volt szerencsém részt venni a Kőbányai Tankos Király -- Lidérc Király örökrangadón, ahonnan végül mi emelkedtünk ki győztesen.

Mindenkinek lidércirtásban gazdag ünnepeket kívánok és boldog, a DotA 2-n kívül békés újesztendőt! Jövőre találkozunk ugyanitt!