A hétvégén egy felettébb érdekes hír bukkant fel: egy belsős, névtelen forrás arról számolt be, hogy a Half-Life 3 már sosem fog elkészülni, de legalábbis nagyon kicsi az esélye annak, hogy meglássa a napvilágot. A The Know értesülései szerint ennek két oka van: az egyik az, hogy túl nagy a rizikó, ha ugyanis nem tökéletes játék, az rontana a cég megítélésén, a másik ok pedig az, hogy pénzügyileg nem éri meg, mivel a Valve a Steam eladásokból illetve a free-to-play címeiből degeszre keresi magát -- állítólag tavaly 1,5 milliárd dollárt zsebeltek be.

Ezeket a híreket kaptuk, nagyon fontos azonban leszögezni, hogy mindez csak pletyka, illetve még annál is kevesebb. Ha félretesszük azt, hogy anonim forrásból jött a füles (ha nagyon szőrös szívű lennék, azt mondanám, hogy ez kiváló kifogás a saját kútfőből jött hír leplezésére), akkor semmi új dolgot nem kaptunk. Az anyag minden része megjelent már valamilyen formában az elmúlt években: sokan mondták azt, hogy nem éri meg nekik kiadni, vagy nem merik/tudják elkészíteni a folytatást. Ez mind ismert teória, az eladási adatok pedig megint csak találgatás, hiszen a Valve sosem adott ki pontos számokat.

A hivatalos válasz a szóbeszédre Marc Laidlawtól, a Valve tervezőjétől érkezett, aki elmondta, hogy már a Half-Life 1-es idők óta találkozni olyan egyénekkel, akik hamis információkat terjesztenek a Valve egyik munkatársának adva ki magukat. Megtudtuk azt is, hogy a félelem a legutolsó dolog, ami befolyásolja őket egy játék elkészítésében, a sztori pedig nincs kész, ahogy azt a forrás állítja, a történet ugyanis nem létezik a játék nélkül, a kettőt együtt dolgozzák ki.

Mi van azonban akkor, ha Laidlaw csak terel, és sikerült eltalálni az igazságot, ha a fentebb említett tényezők kombinációja miatt halálra van ítélve a Half-Life 3? És ami még fontosabb: baj lenne, nem jelenne meg? Szerintem igen, hiszen annyit azért minimum megérdemlünk, hogy a történet befejezését lássuk. Más kérdés viszont, hogy megérné-e ennyit várni? Vajon tud a Valve megint akkorát villantani a harmadik résszel, mint annak idején az FPS-ek terén egy új dimenziót nyitó elsővel, vagy annak minden szempontból kiváló folytatásával? Ebben már nem vagyok olyan biztos, abban viszont igen, hogy nem akarok csalódni…

Persze, komoly szakemberek és kreatív elmék dolgoznak a Valve berkeiben, és az is biztos, hogy szeretik azt, amit csinálnak, ám a nagy és imádott Valve sem tévedhetetlen, ők is hibáznak, és az hogy korábban jó, remek játékokat csináltak, még nem garancia arra, hogy a Half-Life beváltja a hozzá fűzött reményeket. Azt pedig be kell látnunk, hogy mi, rajongók a csillagos ég fölé emeltük az elvárásokat, amit nagyon nehéz megugrani, talán nem is lehet.

A kérdésem tehát hozzátok a következő: várjátok még a Half-Life-saga következő részét olyan intenzitással, mint régen? Az évek során kopott a rajongásod, vagy az elődök olyan lángot gyújtottak a szívedben, amit ez a hosszú várakozás sem tud kioltani? Illetve, kíváncsiak vagyunk arra is, hogy te mit vársz a történet várható lezárásától. Várjuk a véleményeteket!

half-life-3-banner.jpg