• Nyáron jelenik meg a Windows 10
  • Az új operációs rendszer ingyenes lesz a korábbi Windows tulajoknak
  • Méghozzá azoknak is, akiknek sosem volt eredeti Windowsuk
  • A világon mindenütt jól járnak a kalózok

FRISS: a VentureBeat utánajárt a dolognak, és a Microsoft megerősítette, hogy

a világ minden táján ingyenesen frissíthetünk majd jogtiszta Windows 10-re a kalózmásolatokról!

Az ajánlat a Windows 10 első évében él majd, azaz idén nyártól jövő nyárig lehet térítésmentesen eredetin Wint szerezni. És hogy ez miért éri meg az MS-nek? Nos, többek között, mert

  • a világon mindenütt azonnal a cég operációs rendszerét fogják használni, egyedülálló monopolhelyzetet teremtve így a Microsoftnak.
  • a felhasználói átlagvélemények is nagy szerepet játszhatnak a lépés megtételében, hisz a redmondiakat azóta divat fikázni és utálni, amióta csak az első Windows legördült a futószalagról.
  • az MS szerint a júzerek így majd jobban értékelik a Windowst, és talán más dolgokért hajlandók lesznek fizetni (mikrotranzakciók?).

Látszólag pedig a Microsoftnak van elég pénze ahhoz, hogy a Win 10 eladásaiból befolyó összegről lemondjon.

KORÁBBAN TÖRTÉNT: „Minden arra alkalmas PC-t frissítünk, akár eredeti szoftver fut rajta, akár nem.” – mondta Terry Myerson Windows részlegvezető a Reutersnek adott interjújában. A sokakat megdöbbentő kijelentés egy, a kínai piacról szóló beszélgetés során hangzott el, ami így lehetséges, hogy csak egy regionális lépést jelöl, ezt azonban az MS még nem tisztázta, szóval az is benne van a pakliban, hogy a Windows 10-et minden olyan felhasználó ingyen megkapja, aki valamelyik korábbi, kalózverziós Wint futtatja a gépén.

A Microsoft nagyon régóta küzd a kalózok ellen, és már minden létező módszert kipróbált, hiába. Először a Windows XP esetében vezette be a szoftvercég, hogy a termékkulcsot az interneten át is ellenőrizni kelljen, ám ez oda vezetett, hogy működő kulcsok ezrei özönlötték el a fórumokat, hamar követhetetlenné téve, hogy most akkor kinek van ténylegesen élő licence, és ki az, aki csak szerencsés. Aztán a cég kitalálta, hogy megtagadja a frissítéseket a kalózmásolatok telepítőitől, emiatt viszont több ország elmarasztalta az MS-t, lévén a warez Winek is ugyanahhoz az internethez kapcsolódnak, amelyiken a bolti változatok szörfölnek, és mivel Steve Ballmer 2011-es állítása szerint tízből csak egy Windows eredeti, a nem kellően védett gépek tömegei súlyos biztonsági kockázatot jelentenek.

Így végső soron érthető lépés volna a Microsofttól, ha a teljes irányváltást célként kitűző Windows 10-et végül simán ingyenessé teszi. A nyáron esedékes premier mindenesetre közeleg, szóval muszáj lesz mihamarabb tisztázni a kérdést.

Windows 10