A Counter-Strike: Global Offensive doppingbotrány kitörése óta a figyelem az ESL felé fordult, akik bejelentették, hogy küzdeni fognak a meg nem engedett szerek használata ellen, ezt pedig doppingtesztekkel teszik majd meg. A szövetség a WADA és a NADA segítségével dolgozta ki a szabályzatát és az elvégzendő teszteket, most pedig nyilvánosságra is hozták, hogyan fog ez zajlani.

A meg nem engedett szerek tiltólistája megegyezik azzal, amit a WADA határozott meg. Ez egy nagy, minden ismert összetevőre kiterjedő lista, amit az élsportolók szűrésére is használnak, így jó eséllyel fennakadnak azok, akik az eSporthoz szedtek be valamit.

Maga a tesztelés nem az előzőleg bejelentett módon, vagyis az izzadság megvizsgálásával történik majd, ez ugyanis nem minden esetben tud megbízható eredményt adni, így inkább a nyálminta mellett döntöttek. A teszteknek nem mindenkit vetnek alá, hanem véletlenszerűen, egy privát helyiségben végzik el.

Abban az esetben, ha valaki a WADA tiltólistáján szereplő anyagot orvosi utasításra köteles szedni, annak legkésőbb az első meccs előtt szólnia kell, illetve egy orvosi igazolást is fel kell mutatnia. Ilyen eset lehet az, ha valakit figyelemzavaros hiperaktivitással (ADHD) diagnosztizáltak, amire az egyébként tiltott Adderallt kellene szednie. A marihuána használatát is tiltják a bajnokság ideje alatt.

Akit doppingoláson érnek, az különböző súlyosságú büntetésekre számíthat, onnan kezdődően, hogy a nyereményéből vagy a pontjaiból elvesznek, egészen addig, hogy két évre eltiltják minden ESL eseménytől.

A doppingteszteket elsőként a jövő héten esedékes ESL One Cologne bajnokságon fogják elvégezni, de az ESL a jövőben minden Intel Extreme Masters, ESL One és ESL ESEA Pro League versenyen hasonló teszteket akar végezni. 

esl-one-cologne.jpg