• Kory „SEMPHIS” Friesen az állítja, hogy márciusban az egész Cloud9 doppingolt
  • Azt mondja Adderallt szedtek, az ESL One Katowice bajnokságon 
  • Az ESL azonnal változtatott a szabályzatán - ezeket a módosításokat pár nap múlva jelentik be
  • Friesen valószínűleg nem kap büntetést, a bevallás ellenére ugyanis nem tudják bizonyítani azt, hogy nem csak a volt csapatával akart-e kibabrálni

Majdnem pont egy hete számoltunk be arról, hogy a Cloud9 egykori tagja, Kory „SEMPHIS” Friesen meglepő nyíltsággal vallotta be, hogy a márciusi ESL One Katowice bajnokságon az egész csapata doppingolt. Az állítása szerint egy Adderall nevű amfetaminszármazékot szedtek, ami növeli az éberséget és a koncentrációt.

Az Adderall minden sportágban tiltott, és noha az ESL-nek is van erre vonatkozó szabálya, nincsenek egészen felkészülve az ilyen esetekre, ezért a szövetség új szabályrendszert dolgozott ki. Az ESL kommunikációs osztályának vezetője, Anna Rozwandowicz a WIRED-nek nyilatkozva mondta el, hogy a hír megjelenése után azonnal nekikezdtek a szabálymódosításnak, amit az elkövetkezendő napokban be is fognak jelenteni. Abban bíznak, hogy a valós sportokat alapul véve hathatós védelmet tudnak kiépíteni az ilyen és ehhez hasonló esetekkel szemben, ám doppingtesztek még egy jó darabig nem lesznek.

„Azon dolgozunk, hogy egy szintre kerüljünk a sportokkal, de még messze vagyunk attól, hogy bármelyik eSport rendező rendszeres doppingteszteket csináljon. Bízunk abban, hogy fel tudjuk gyorsítani ezt a folyamatot azzal, hogy proaktív módon tanácsokat kérünk a hatóságoktól és azzal, hogy kicsiben kezdünk. Messze vagyunk attól, hogy doppingtesztek legyenek ilyen eseményeken, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene valamit tennünk.”

Friesen vallomása katalizátorként szolgált az eljövendő változások számára, maga a játékos azonban nem úgy néz ki, hogy bűnhődni fog. Az ESL a kijelentés ellenére nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy valóban így volt-e, egyrészt azért, mert az állítólagos doppingolás hónapokkal ez előtt történt, és nincs semmilyen orvosi teszt, amivel ezt igazolni lehetne, másrészt pedig felmerült a gyanú, hogy Friesen nem az igazat állította, csak ki akart babrálni a volt csapatával, ahonnan nemrég tették ki a szűrét.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!