A CCP Games Rejkjaviki és Genfi Egyetem kutatóival karöltve az Eve Online játékosait állítja hadrendbe naprendszeren kívüli bolygók felkutatásában. Rádióteleszkópok és egyéb űrkutató-eszközök által különféle anomáliákról begyűjtött asztronómiai adatokat töltenek föl a játékon belül korábban már elindított „Project Discovery” rendszerbe - ezen adatok megvizsgálása és osztályozása után a játékosok pedig jutalmat kapnak.

A begyűjtött, katalogizált adatok egymással való összevetése után egy algoritmus kiszűri melyik besorolás lehet a helyes, majd ezt továbbítja a genfi kutatóknak, akiknek így már csak a szortírozott adatokat kell áttekinteniük, esetleges exobolygók után kutatva. Hasonló kezdeményezésben már részt vettek korábban az Eve Online játékosai, akkor emberi sejtek adatainak osztályozását végezték el a Human Protein Atlas összeállításához.

Ezek után mondja valaki, hogy értelmetlen időtöltés a játék, lehet ezt hasznosan is csinálni. Persze ettől még nem lesz „igazi” űrkutató az ember, de eljátszhatunk a gondolattal, hogy a jövőben talán a játékosok által kiválasztott adatok között találják meg az emberiség második otthonát. Idealista vagyok, tudom...

Mindenesetre most bárkiből lehet otthon, íróasztalánál ülve is űrkutató, hiszen nem olyan régen vált ingyenesen játszhatóvá az Eve Online.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!