Ha már úgyis vasárnapra esett, nincs értelme külön megtartani, így inkább töltsük a munka ünnepét további melóval! Ehhez még csak ki sem kell tennünk a lábunkat az ajtón. A játékfejlesztők hosszú ideje gondoskodnak róla, hogy ha ránk tör a munkamánia, legyen mivel levezetni. És még fizessünk is érte! A továbbiakban tehát olyan játékokat mutatunk, amik kiválóan alkalmasak a virtuális igahúzásra.

Cityconomy – Service for your City

Ki ne álmodozott volna arról gyerekként, hogy kukásnak áll? Szabadtéri meló, jár hozzá egy gigászi verda, korrekten megfizetik, és még tisztelik is azokat a hétköznapi hősöket, akik a banánhéjjal, szombat hajnali hányással és használt gumióvszerrel teli zsákokat hipp-hipp eltűntetik az útból. Ez a karrierlehetőség azonban sokaknak elúszott, így csak az olyan játékokban élhetik kivágyaikat, mint amilyen a közterületesek életét bemutató Cityconomy. A játék ráadásul tökéletes analógiája a munkásmozgalmi filozófiának: a kemény munka elnyeri jutalmát, idővel te magad is cégtulajdonossá válasz, aki később újabb lelkes munkavállalóknak ad kenyeret. Csak a tőkések átka utol ne érjen!

Citiconomy – Service for your City teszt

Cities: Skylines

Persze miért is állnánk meg az alantas melóknál, amikor politikusnak állva komplett városokat húzhatunk fel a semmi közepén? A Cities: Skylines pont azt csinálja jól, amit a műfajt megteremtő SimCity legutóbb csúnyán elrontott: polgármesteri székben terpeszkedve hatalmas terület áll a rendelkezésünkre, hogy felépítsük álmaink metropoliszát. Ez lehet futurisztikus Dubai 2, klasszikus, született feleségekkel teli kertváros, vagy akár pusztító ipartelep, ahol az egyszeri melós csupán fogaskereke az acél és szén örökmozgó piacát jelentő óriásgépnek. Chris januárban a Cities: Skylinest választotta saját kedvencének a 2015-ös felhozatalból, egy „Ezzel játszunk” keretében pedig Phenjant megszégyenítő poklot épített benne.

Cities: Skylines teszt

Rollercoaster Tycoon

Május 1-én persze mindenki majálisozik, a belvárosi programok azonban egy ideje nagyon egyformának tűnnek. Nosza, dobjuk fel őket egy kis vidámparkozással! A menedzserműfaj egyik legendája, Chris Sawyer 1999-ben hozta tető alá a Rollercoaster Tycoont, a játék pedig még ma is ugyanolyan szórakoztató, mint 17 esztendeje volt. Igaz, egy sikeres vidámpark üzemeltetése során több az üresjárat, mint a városvezetésben vagy a takarításban. De így legalább marad idő a látogatók vegzálására, esetleg a főnöki privilégiumokat maximumra tornászva arra, hogy felvegyünk egy csomó állatmaszkos dolgozót, és minden ok nélkül kirúgjuk őket. Nyugalom, nem fognak szakszervezetbe tömörülni!

RetroGuru: Rollercoaster Tycoon

Black & White

A megboldogult Lionhead talán legjobb játékában az ultimate munka vár a játékosra: isten bőrébe bújva kell helyt állnia nem csak az őt követő emberek, de a többi istenség szemében is. Balga halandóként azt hinnénk, a mindenható dolga könnyű, a valóság azonban sokkal zordabb ennél. Sajnos az a szomorú helyzet, hogy a földi körömpiszkok (aka. emberek) mindennel, de komolyan, MINDENNEL az égieket zaklatják. Fáj a fejem, istenem, segíts! Egyest kaptam matekból, istenem, segíts! A szomszéd település lakosai leigázták a családomat, és a szemem láttára ették meg a maradványaikat, istenem, segíts! Szóval semmire sem képesek egymagukban. Istenként az lesz a dolgod, hogy rendbe tett jelentéktelen kis életüket – ez azonban szerencsére nem jelenti azt, hogy kedvesnek kell lenned velük, elvégre néhány atyai pofon (vagy emberáldozat) mindenkinek csak a javára válik…

A Black & White teszt a 2001/05-ös PC Guru magazinban olvasható.

Black & White

FarmVille 2

Előfordul néha, hogy még az isten fia is beleun a sok melóba, és inkább valami nyugodtabb dologgal foglalkozik, mondjuk kertet épít a természet lágy ölén. Összeállításunk utolsó játéka ráadásul nem csak azért került be a cikkbe, mert konkrétan dolgoztatja a játékost. Hanem mert rengetegen munkaidőben játszanak vele a Facebookon. A FarmVille 2 a facebookos játékok óriásgorillája, nem csak egy gazdálkodós közösségi szoftver, hanem megkerülhetetlen kulturális jelenség egyben. Ha még nem találkoztál vele, akkor csak az alapokat ismertetjük: adott egy kis kert, amit meg kell művelned, a feladatok viszont egyre csak szaporodnak és szaporodnak, végül annyi dolgot lesz, hogy jobb, ha feladod addigi életed, elbúcsúzol a szeretteidtől, veszel egy életre elegendő chipset és kólát, és addig-addig farmolsz, amíg el nem visz a végelgyengülés. Szép is a munka, nemde?

FarmVille 2, mint Chris egyik kedvence

FarmVille 2

Ismersz olyan játékot, ami a melónál is jobban lefáraszt? Nosza, oszd meg velünk tapasztalataidat a kommentek között!