Ma már szinte minden internetező zsebében okostelefon lapul, melyen persze játszani is lehet, és most nem elsősorban az Angry Birdsre vagy a Cand Crush Sagára gondolok, hanem olyan alkotásokra, amik egykor a PC sajátjai voltak, csak épp a technika fejlődése miatt mára mobilkompatibilissé váltak, és most újra eladják őket. Összeállításunkban a legjobb klasszikus PC-s játékok okostelós átiratait mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy csak olyan játékok kaptak helyet a sorrendet egyébként abszolút mellőző listán, amik rendesen irányíthatók is – azaz legyen akármilyen király egy Duke Nukem 3D, ha egyszer az érintőképernyőn nem lehet normálisan vezérelni, inkább nem emlegetjük fel, mert csak felhúzná magát az azt megvásárló játékos.

The Secret of Monkey Island: Special Edition

A The Secret of Monley Island: Special Edition köszöni, remekül fut iOS-en, és mindössze 2,99 dollárt kóstál, ami bizony egyáltalán nem sok minden idők talán legviccesebb kalandjátékáért. Magát a programot nem mutatom be, hisz egyrészt volt róla tesztünk, másrészt egy időtlen klasszikusról van szó, amiről mások már mindent elmondtak, amit el lehet. Androidos változat sajnos nem készült a The Secret of Monkey Island: Special Editionből, a klasszikus DOS-os alapjáték viszont egy SCUMM emulátorral érintőképernyős telefonon futtatható.

The Secret of Monkey Island: Special Edition

Broken Sword 1-2

A Broken Sword-játékok szintén klasszikus kalandcímek, melyek a fent említett Monkey Island abszurd humorát inkább szarkasztikus viccekkel helyettesítik, és összetett, komoly történeteket mesélnek el, melyek középpontjában valamilyen ősi rejtély áll. Az első részben a templomos lovagok titkaira derül fény, a másodikban pedig egy ősi maja legenda nyomába eredhetünk. A grafika nagyon szép, kézzel rajzolt munka, ráadásul az Androidra (1500 forint körül) és iOS-re (4,99 dollár) egyaránt elérhető Broken Sword-játékok a felújított Director’s Cut változatok. Az irányítás tökéletes, igaz, a pixelvadászat miatt elkél hozzájuk egy 4-5 hüvelykes kijelző.

Broken Sword: Director's Cut

Prince of Persia Classic

A Prince of Persia-sorozat másodvirágzása szülte PoP Classic egy érdekes ötvözete a réginek és az újnak: a játék pályái és működése az eredeti Prince of Persiát idézik, míg a grafika a PS2-es korszakot meghatározó akció-platformereket. Ami az irányítást illeti, nem a legjobb sajnos, ugyanakkor muszáj elfogadni, hogy az amigás eredeti sem éppen a könnyed vezérelhetőségről volt híres, sőt, a herceg mozgásának rövid késleltetése a játékmechanika egyik alapját képezte. Ha ezer forint felett lenne, nem merném ajánlani, ám Androidon csak 770 forint, iOS-en pedig 1,99 dollár, ennyit meg azért simán megér.

Prince of Persia Classic

Doom

A Doom sajnos csak iOS-re érhető el, és ott sem olcsó: 4,99 dollárt kell kicsengetnünk az 1993-as klasszikus okostelefonos változatáért. Bár az irányítás látszólag pontosan ugyanolyan, mint a bevezetőben már kicsit megfedett Duke Nukem 3D esetében, mégis jobban működik az egész, sőt, egy 10-15 perc után már kifejezetten könnyen megy a démonok cafatokra lövése. Hiába, az id Software-nél nagyon értenek a mobilos címekhez (is), elég csak a szintén remek Doom és Wolfenstein RPG-re gondolni, vagy a Rage annak idején forradalmi iOS-es rail shooter verziójára. Persze az id sem tévedhetetlen: a szintén általuk készített iOS-es Wolfenstein 3D azért nem került fel a listára, mert iOS 8-on komoly gondok akadnak a futtatásával.

Doom

Carmageddon

A Carmageddon franchise épp feltámadóban van, hála a találó nevű Carmageddon: Reincarnationnek. Arról lehetne vitatkozni, hogy a széria első vagy második része volt-e jobb, az azonban tény, hogy a klasszikus epizód mobilos átirata maga a tökéletesség. Az irányítás, a grafika, a sebesség, a tartalom... Mind-mind rendben van, és a játék nevetségesen olcsó is, hisz Androidon csak 255 forint, míg iOS-en 0,99 dollár. Must buy, emberek! Ráadásul a Stainless Games egyszer teljesen ingyen is elérhetővé tette, nekem is onnan van meg – hiába, a srácok tudják, hogyan kell felkorbácsolni egy rég tetszhalott sorozat megfáradt rajongóit.

Carmageddon

Final Fantasy III

Az egyetlen kakukktojás a listán a Final Fantasy III, ez a játék ugyanis nem jelent meg PC-re, csak a japán FamiComra, 1990-ben. A 8 bites JRPG-t később Nintendo DS-re is kiadták, 3D-s grafikával és feljavított hanggal, ám a sztorit érintetlenül hagyta a Square Enix. 2012 óta pedig Androidra és iOS-re is elérhető a 3D-s Final Fantasy III – noha mivel egy még most is magas minőséget képviselő szerepjátékról van szó, a program ára 3500 forint, ami nagyon-nagyon magasnak minősül az applikációk világában. Ajánlani azonban mégis merem, hisz egy remek átiratról van szó, ami sok száz óra szórakozást nyújt a stílus rajongóinak.

Final Fantasy III

És neked melyek a kedvenc mobilos játékaid? Oszd meg velünk a kommentekben!