A Ubisoft a jövő héten, egészen pontosan kedden, délután hat órakor fogja bejelenteni a legújabb Assassin’s Creed játékot, ám nem kell még három napot várnunk, ugyanis a szivárgások révén egészen jó képünk van arról, hogy mire számíthatunk -- ezeket a morzsákat pedig most össze is szedtük.

A 2015-ös, PC, Xbox One és PS4 platformra készülő Assassin’s Creedről nagyon korán, már tavaly decemberben tudomást szereztünk, miután a Kotaku egy rakás információra tett szert, sőt még egy videót is megkaparintottak. Ebből megtudtuk, hogy a helyszín a 19. századi London lesz, ahol egy új főszereplő mutatkozik be, aki az assassinok oldalán tevékenykedik majd, többek között az új eszközének, a kampós kötélnek a segítségével, amivel ő lehet a viktoriánus Batman, csak ugye halálosabb kiszerelésben. A játék az Assassin's Creed: Victory nevet kapta, amit a legfrissebb információk szerint nem tartottak meg, hanem végül az Assassin's Creed: Syndicate mellett kötöttek ki, illetve kiderült, hogy a főszereplő egy bizonyos Jacob Fry lesz.

A játék a Ubisoft Quebec berkeiben készül, akik tavaly vették át a stafétát a Ubisoft Montreal gárdájától. A Quebec jóval kisebb és kevésbé tapasztalt csapat, mint a Montreal, hiszen utóbbi 2700 főt foglalkoztat, és a kezdetektől terelgeti a sorozatot, míg előbbi 350 emberrel dolgozik, és kiegészítő munkák mellett csak letölthető tartalmakat készítettek, konkrétan az Assassin’s Creed 3: The Tyranny of King Washington, illetve az Assassin’s Creed 4 Freedom Cry bővítményt, két közepes sztorit. A számok alapján tehát nem tűnik jó választásnak átadni a gyeplőt, de lehet, hogy pont egy friss, vagy legalábbis frissebbnek nevezető csapat kell ahhoz, hogy felpezsdítse az alaposan megfáradt sorozatot. Ebben segít a választott helyszín és az időpont, ami rengeteg érdekes lehetőséget tartogat, amik egyszerre adnak módot a játékmenet bővítésére és a társadalmi kérdések boncolgatására, valós történelmi események és személyek segítségével. 

assassins-creed-syndicate-teaser.jpg

A 19. században jelentős polgári változások mentek végbe. Erre az időszakra tehetők a nagy munkásmozgalmak, amik tagjai szakszervezetek kialakításával igyekeztek érvényesíteni akaratukat. Nem nehéz elképzelni, hogy a történet eme küzdelmeknek nagy szerepet szán, és talán maga a főszereplő is egy ilyen, a gyárakban, mostoha körülmények mellett felnevelkedett, szegénységbe született munkás, ki a jobb, igazságosabb élet reményében csatlakozott az assassinokhoz, a templomosokkal vívott harcának párhuzamán keresztül pedig átélhetnénk ezen osztály törekvéseit.

A történet alapjainak megteremtése mellett persze a játékmenet szempontjából is nagyon jó választás a viktoriánus kor. Ekkor indult ugyanis a második ipari forradalom, aminek során gyors tempóban születtek a felfedezések a matematika, a kémia, a fizika, az elektromosság és a fémmegmunkálás terén, ami magában hordozza azt, hogy a játékban esetlegesen pár ilyen találmányt veszünk majd a kezünkbe. A kor egyik nagy elméje volt például Michael Faraday, aki a kémia és az elektromosságtan terén tette le a névjegyét, és esélyes, hogy a játék során kisegíti majd a hősünket, mondjuk bombákkal, még ha ez nem is tartozott a munkái közé.

A kaland során természetesen London teljes egészét bejárhatjuk majd, és az is biztos, hogy a nevezetes épületeket is megmászhatjuk, ráadásul az ipari forradalom dinamikus helyszínek lehetőségével kecsegtet, ami már nagyon várt új színt vihetne a missziókba. Egy sürgő-forgó gyárban például figyelnünk kellene arra, hogy a tonnás gépek ne nyomjanak agyon, vagy arra, hogy a mozgó sorok és félkész elemek által nyújtott fedezékek között lopakodjunk, illetve az Assassin's Creed 3: Liberation mintájára újra nagyobb szerep juthatna az álruháknak, hiszen meglehetősen kevés csuklyás gyármunkással találkozni. Remélhetőleg fog változni a harcrendszer is, ugyanis a 19. században alakult meg a fővárosi rendőrség, az utcán portyázó bobbyk pedig egy idő után revolvert is kaptak, ami nagy váltás lenne az eddigi kardozós játékmenethez képest -- bár személy szerint nem gondolom, hogy ezt meglépik, maximum reformálják a Unityben látottakat.

Ezen felül számíthatunk a nyomozások visszatérésére, méghozzá nagyobb méretekben, hiszen ebben a korban vadászott a világ talán leghíresebb sorozatgyilkosa, Hasfelmetsző Jack, de London utcáit terrorizálta Adelaide Bartlett, Amelia Dyer, valamint William Burke és William Hare is, akiket mind eltehetnénk láb alól, hogy az oldalunkra fordítsuk a szegénynegyedek lakóit. Várhatók a kereskedésre és a külföldi megbízásokra összpontosító minijátékok is, hiszen a 19. században volt a brit birodalom csúcspontja, mikor a világ közel negyedét behálózta a korona, illetve valószínűleg kooperatív missziók is lesznek, miután a Unity szakított a kompetitív mókával. 

Mindezt természetesen csak találgatás a rendelkezésre álló információk alapján, és megeshet, hogy teljes meglepetést szállít a Ubisoft -- kedden délután kiderült! Addig tippelgethetünk, és fel is teszem a kérdést:

Te mire számítasz az Assassin's Creed: Syndicate/Victory kapcsán? Mivel tudnának meggyőzni a fejlesztők, hogy megvedd a játékukat? Egyáltalán érdekel, vagy már lemondtál a sorozatról?